Image default
Ondernemen

Een onderneming starten met een zakenpartner: dit zijn de mogelijke rechtsvormen

In deze tijd van zzp’ers zou je bijna vergeten dat je ook samen met iemand anders voor jezelf kunt beginnen. Soms kun je immers meer bereiken wanneer je de krachten bundelt. Daarnaast is het ook stuk minder eenzaam om met een zakenpartner een bedrijf te voeren. Wanneer je een onderneming gaat starten met een zakenpartner, moet je een keuze maken uit één van de mogelijke rechtsvormen. Wij leggen je daarom wat meer uit over wat een rechtsvorm en is welke rechtsvormen er zijn. Ook gaan we in op de voor- en nadelen van verschillende rechtsvormen.

Wat is een rechtsvorm?

Maar wat is een rechtsvorm eigenlijk? Een rechtsvorm, ook wel ondernemingsvorm genoemd, is de juridische vorm waarin de bedrijfsvoering van een bedrijf wordt gedaan. De rechtsvorm die je kiest is van invloed op zaken als je aansprakelijkheid, belastingen en administratiewijze.

Eenmanszaak met meewerkende partner

Het feit dat je samen met iemand een bedrijf start, wil niet zeggen dat je niet nog steeds voor de ondernemingsvorm eenmanszaak kunt kiezen. Wanneer je namelijk een bedrijf start met de partner waar je (wettelijk) mee samenwoont, dan kan de één als zelfstandige benoemd worden en de ander als meewerkende partner. Als deze meewerkende partner meer dan 525 uur in het jaar voor de onderneming werkt en daarvoor een uitbetaling van minder dan 5000 euro per maand krijgt, kan er gebruik gemaakt worden van de meewerkaftrek bij de belasting. Het is ook mogelijk dat de grondlegger van het bedrijf de ander in loondienst neemt. In dat geval moet de zelfstandige wel aan verplichtingen als het betalen van loonheffingen voldoen. Wil je liever op papier gelijkwaardig aan elkaar zijn, dan kun je er ook nog voor kiezen om beiden een eigen eenmanszaak op te richten en het takenpakket te verdelen. Je factureert dan elkaar voor geleverde diensten. Een voorwaarde is wel dan zaken als prijzen, kosten en investeringen duidelijk op papier gezet worden. Bij een eenmanszaak ben je privé aansprakelijk voor schulden van de onderneming.

Vennootschap Onder Firma

Een andere ondernemingsvorm die je kunt kiezen is een Vennootschap Onder Firma (VOF). Een VOF is eigendom van meerdere vennoten. Jij en je zakenpartner worden dan dus beiden vennoten. Het is de bedoeling dat je beiden iets inbrengt in de onderneming, zoals een geldbedrag, goederen of arbeidsuren. Beide vennoten betalen inkomstenbelasting over hun eigen winst, maar de btw wordt alleen door de VOF afgerekend. Wanneer je in een later stadium personeel in dienst gaat nemen, komen de loonheffingen die daarmee gemoeid zijn voor rekening van de VOF. Je kunt ook met je wettelijke levenspartner een firma oprichten. Het voordeel daarvan is dat je dan beiden gebruik maken van de fiscale voordelen die zelfstandige ondernemers genieten. Wel moet je beiden het urencriterium van 1225 werkuren per jaar halen. Beiden worden geacht gelijkwaardig werk te verrichten. Het is niet acceptabel als de een het bedrijf leidt en de ander ‘slechts’ ondersteunende werkzaamheden uitvoert. Bij een VOF zijn de vennoten privé aansprakelijk voor schulden. Daarom is het goed om er nog eens goed over na te denken of je beiden als onderdeel van hetzelfde huishouden dit risico wilt lopen.

Een Besloten Vennootschap

Je kunt er ook voor kiezen om een Besloten Vennootschap op te richten. Sinds de oprichting van de Flex-BV in 2012 is het niet meer nodig om hiervoor een startkapitaal van 18.000 euro te hebben. Wel moet je statuten hebben en in het bezit van een notariële akte waarin deze opgenomen zijn. Een voordeel van een BV is dat het meestal zo is dat de bestuurders van het de BV niet zelf aansprakelijk zijn voor eventuele schulden van het bedrijf, maar enkel de BV zelf. Dit in tegenstelling tot een eenmanszaak, waarbij je wel persoonlijk aansprakelijk bent voor een faillissement. Als je echter hebt gefraudeerd of nalatig bent geweest en dit kan worden aangetoond, kun je ook als bestuurder van een BV persoonlijk verantwoordelijk gehouden kunnen worden. Een BV moet jaarlijks jaarstukken opstellen, die gedeponeerd moeten worden bij de KvK.

Een Naamloze Vennootschap

Een Naamlooze Vennootschap (NV) lijkt veel op de BV als bedrijfsvorm. Meestal wordt voor een NB gekozen wanneer er sprake is van hoge winsten. Ook wanneer er plannen zijn om met het bedrijf naar de beurs te gaan is een NV een veelgebruikte keuze qua rechtsvorm.

Related posts

3 redenen om te beginnen met factoring als mkb’er

Danny Bijl

5 redenen waarom jij met een businesscoach moet werken

Dion

Projectmanagement zelf doen of uitbesteden

Mathijs

Leave a Comment