Image default
Uncategorized

Een sabbatical nemen: dit is wat je moet weten

Wil je graag een sabbatical nemen? Dat is niet zo gek, steeds meer werknemers overwegen een sabbatical. Dit betekent dat je voor minimaal enkele maanden vrij neemt van het werk. Je gaat er even tussenuit om bijvoorbeeld een wereldreis te maken, wilt bij de eerste maanden van jouw kind zijn, je schrijft een boek of leert jezelf beter kennen. Je neemt de tijd om van een droom werkelijkheid te maken of zet juist alles op een rij om er weer tegenaan te kunnen met een frisse, energieke blik. Wat jouw reden ook is dat je overweegt om een sabbatical te nemen, in dit artikel vertellen we je meer wat je moet weten om tot een goede beslissing over te gaan. Lees je mee? 

Het doel van een sabbatical

Een sabbatical betekent dat je voor minimaal een paar maanden onbetaald verlof opneemt. Met een beetje geluk kan dit betaalt, maar dat is echt geen vanzelfsprekendheid. Het is maar net hoeveel ruimte de werkgever geeft en hoe je jouw vakantietijd bijvoorbeeld hebt ingedeeld. Het hangt van ongelooflijk veel factoren af hoe de organisatie op een gewenste sabbatical reageert, daarom is het eerst goed om te overwegen wat jouw doel is en wat je nodig hebt om dit doel voor jezelf te realiseren. Met welk doel voor ogen wil jij graag een sabbatical nemen? En hoeveel maanden wil je vrij van jouw werkzaamheden om dit doel te behalen?

Waarvoor nemen werknemers een sabbatical?

Veel werknemers genieten van een sabbatical om uiteenlopende redenen. Iemand wil even tot zichzelf komen om alles op een rij te zetten, bijvoorbeeld omdat hij of zij niet meer goed weet welke kant verstandig is om op te gaan en wat goed voelt. Een sabbatical kan daarbij prettig zijn, omdat je de dagelijkse ‘sleur’ met verplichtingen op deze manier kunt doorbreken en je jezelf de rust en ruimte gunt om over deze persoonlijke vraagstukken na te denken. Ook kan er een sabbatical worden ingelast om een onvergetelijke reis te maken. Bijvoorbeeld om meerdere continenten te bewonderen of om af te reizen naar de andere kant van de wereld. Dichterbij huis is uiteraard ook mogelijk; misschien wil je stedentrippen door Europa of marathons lopen in bepaalde gebieden. Tijdens een sabbatical (her)ontdekken werknemers zichzelf weer en dat voelt als een bevrijding. Sabbat betekent letterlijk rust. Je komt zowel lichamelijk als mentaal tot rust, waardoor je als professional veel sterker terug mag komen. De persoonlijke groei die je doormaakt in deze periode is van onschatbare waarde. Wat is er mooier dan je daadwerkelijk te ontwikkelen in de richting die jij voor ogen hebt?

Maak van jouw dromen werkelijkheid

Veel werknemers nemen een sabbatical omdat ze echt even vastgelopen zijn. Ze weten niet waarom ze opstaan en doen wat ze nu eigenlijk doen. Of ze worstelen met gevoelens en gedachtes ‘is dit het nou, hoe moet het nu verder?’. Door een break te nemen van het dagelijkse, ontstaat er rust en ruimte om weer tot jezelf te komen. Om te voelen waar je blij van wordt en energie van krijgt, maar ook om op te laden en jouw dromen na te jagen. Die dromen zijn misschien wat naar de achtergrond geschoven door de huidige werkzaamheden en verplichtingen, maar in de maanden van rust kan je naar deze dromen toe werken en deze realiseren. Wil je eigenlijk een grote reis maken? Ga! Alles wat we hebben is nu, hoe de toekomst eruit mag zien weten we geen van allen. Dat geldt ook voor dromen als het starten van een eigen onderneming, het nemen van pianoles, het leren tekenen, brood bakken, een webshop starten, een marathon lopen of een andere droom die je graag wilt verwezenlijken. Waarom morgen starten als je ook nu kunt beginnen? Door te werken aan jouw droom, voel je de energie weer stromen en ontdek je hoe fijn het voelt om te doen waar je blij van wordt!

De praktische kant van een sabbatical; wat moet je regelen?

Bij een sabbatical komt er wel wat om het hoekje kijken, je kunt natuurlijk niet zo maar een paar maanden er tussenuit. Je werkgever wil graag dat het werk gecontinueerd wordt en dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Daarom is het belangrijk om eerst te bepalen of je bij deze werkgever terug zou willen komen. Wil je dat graag? Dan moet je goed met elkaar in gesprek om te achterhalen wat er mogelijk is. Het doel van jouw sabbatical moet duidelijk zijn, voor jou als werknemer én de werkgever moet helder worden waarom een sabbatical je zo goed zou doen en je moet bepalen of je akkoord gaat om niet doorbetaald te worden mocht dat aangekaart worden. Als je de antwoorden op deze vragen namelijk al weet, dan ga je veel beter het gesprek in. Een sabbatical is namelijk niet ‘gewoon’ een langere vakantie. Je kunt bijvoorbeeld financieel een dip voorkomen, doordat je van te voren goed spaart. Maak een plannetje hoe je jouw sabbatical goed kunt benutten, zo vaak krijg je deze kans niet en het betekent vaak een ommekeer in het leven. Je krijgt de tijd om alles weer goed op een rij te zetten en te kiezen waar je echt voor wilt gaan.

De kosten van een sabbatical

Een sabbatical is niet goedkoop. De kans is namelijk groot dat je helemaal niet wordt doorbetaald, terwijl jouw vaste lasten wel gewoon doorgaan. Daarom is het belangrijk om hierover na te denken en alvast een bedrag maandelijks opzij te zetten als je een sabbatical overweegt. Zo bouw je een buffer op en kom je niet voor verrassingen te staan. Ga je op wereldreis? Dan kan je jouw woning bijvoorbeeld verhuren, waardoor je toch maandelijks een bedrag kunt ontvangen. En zou je als freelancer online actief kunnen zijn? Dan ben je niet aan huis gebonden en kan je op reis terwijl je vanaf de mooiste plekken werkzaamheden kunt oppakken. Dat kan je overigens ook voor jouw huidige werkgever doen als dat tot de mogelijkheden behoort. Bespreek daarom goed waar kansen voor elkaar liggen, zodat de werkzaamheden niet onder jouw keuze zullen lijden. Een sabbatical is niet goedkoop, zeker niet bij onbetaald verlof. Maar het is wel een periode van onschatbare waarde voor jou als persoon. Geniet van de groei die je door mag maken!

Related posts

Geef je werkruimte een opknapbeurt

Danny

Een overzicht van alle officiële vrije dagen in 2020

Dion

Hoe kun je veel grote data versturen?

Dion

Leave a Comment