Image default
Industrie Ondernemen Tips

Een veilige werkomgeving: Train je medewerkers

Een veilige werkomgeving is essentieel voor iedere onderneming. Niet alleen moeten de juiste papieren en certificaten aanwezig zijn, ook is de aanwezigheid van getrainde medewerkers van groot belang. Naast verplichte trainingen zijn er ook verschillende vrijwillige trainingen die de veiligheid van de werkomgeving bevorderen.

1. Bedrijfshulpverleners

Ondernemingen als G4S ondersteunen bedrijven in het trainen van hun medewerkers in allerlei richtingen. Zo moeten er in ieder bedrijf verplicht voldoende medewerkers aanwezig zijn met een BHV certificering. Dit BHV certificaat zorgt ervoor dat deze medewerkers kunnen handelen in geval van een noodsituatie. Denk bijvoorbeeld aan een valpartij van de trap, een hartaanval maar ook een noodsituatie zoals bijvoorbeeld brand in het gebouw. Door voldoende medewerkers te trainen zorg je ervoor dat er altijd iemand aanwezig is; ook in geval van afwezigheid of ziekte.

2. EHBO training

Ook een EHBO training kan enorm waardevol zijn voor de onderneming. Niet alleen op het werk, maar ook buiten het werk kunnen de EHBO getrainde medewerkers levensreddende handelingen uitvoeren. Dit geeft de EHBO training toegevoegde waarde op de werkvloer, en daarbuiten. De EHBO gecertificeerde medewerkers kunnen de benodigde handelingen uitvoeren totdat de hulpdiensten aankomen. Deze EHBO training zou zomaar eens levens kunnen redden.

3. HACCP training

In branches zoals de horeca is een HACCP training essentieel. Iedere (horeca) ondernemer is dan ook verplicht om deze training te volgen. Wanneer de ondernemer niet aanwezig is, moet er altijd een gecertificeerde medewerker op de werkvloer zijn. De HACCP training draait om het hygiënisch bereiden van voedsel en dranken. Dit is natuurlijk niet alleen van belang voor de onderneming, maar ook van groot belang voor de uiteindelijke consument.

4. De VCA training

VCA staat voor Veiligheid Checklist Aannemers en deze training is verplicht voor organisaties die in omgevingen werken met een verhoogd veiligheidsrisico. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven in de bouwsector of de industrie. Met het VCA certificaat kan de onderneming en haar medewerkers aantonen dat zij aan de meeste punten op de checklist voor veiligheid voldoen.

5. Oefenen van noodsituaties

Een andere vorm van training is het oefenen van noodsituaties. Dit kun je doen door middel van trainingen op de werkvloer (wat te doen in geval van nood) en door mogelijke noodsituaties na te spelen. Het oefenen van een brandmelding kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de evacuatie bij een echte brandmelding soepel verloopt. Op deze manier zijn medewerkers goed voorbereid en weet iedereen precies wat ze te wachten staat. Dit zorgt voor een veilige en vertrouwde werkomgeving.

 

Related posts

Waarom kiezen voor meer BHV’ers op de werkvloer

Danny Bijl

Meer thuiswerkende dan ooit tevoren, IT verhuur gaat door het dak

Danny Bijl

Hoe maak je thuiswerken minder saai?

Dion

Leave a Comment