Image default
Eigen bedrijf Financieel Ondernemen

Eenmanszaak begonnen? Zo regel je jouw boekhouding

Wanneer je een eenmanszaak begint zul je ook je boekhouding bij moeten houden. Er zijn verschillende dingen waar je dan rekening mee moet houden. Het is erg belangrijk om deze zaken op orde te hebben. Maar waar moet je nu precies op letten en waarom moet je de administratie goed bijhouden?

Waarom je administratie belangrijk is

Als ondernemer is het natuurlijk verplicht om ieder jaar aangifte te doen over de inkomsten belasting. Daarnaast moet je ieder kwartaal de BTW afdragen. Het is daarom erg belangrijk om alles goed bij te houden. Naast dat je deze zaken verplicht op orde moet hebben is het voor jezelf ook erg handig om te weten hoe je bedrijf er financieel voor staat. Door een overzichtelijke administratie kun je dit goed zien, wanneer de zaken even iets minder gaan kun je op tijd bijsturen.

Waar moet je administratie aan voldoen?

Er zijn natuurlijk een aantal eisen waar je financiële administratie van je eenmanszaak altijd aan moet voldoen. Om het makkelijk te maken hebben we dit even op een rijtje gezet. Om te beginnen moet je natuurlijk alle facturen en kassabonnen bewaren, zowel de verstuurde als ontvangen facturen.

Ook is een urenregistratie van belang, wil je in aanmerking komen voor starters of zelfstandigenaftrek dan is het verplicht om minimaal 1225 uur per jaar aan je bedrijf te besteden, dit moet je aan kunnen tonen. Wanneer je een auto of bus van de zaak hebt dan zul je ook een rittenadministratie bijhouden, wanneer je bijtelling betaald en dus ook privé gebruik maakt van je auto of bus is een rittenadministratie niet nodig.

Boekhouding

Hoe regel je de administratie?

Je administratie bijhouden kan natuurlijk op verschillende manieren. Het is mogelijk om dit zelf te doen. Dit kun je doen in bijvoorbeeld Excel, een stuk slimmer is het gebruik van een boekhoudprogramma voor een eenmanszaak. Dit heeft twee grote voordelen, ten eerste is het goedkoop in vergelijking met een echte boekhouder en daarnaast is het erg simpel om alles goed bij te houden.

Wil je helemaal geen omkijken meer hebben naar je administratie?

Dan is het natuurlijk nog mogelijk om een boekhouder of accountant in te schakelen. Al is de kans groot dat die zal vragen of je het niet samen wilt doen. Zo kun je misschien wel zelf de facturen maken en  (een foto van) je bonnetjes indienen in een online omgeving. Als je dit zelf doet via een boekhoudpakket kun je soms flink besparen op de boekhoudkosten!

Related posts

Fiscale voordelen: BTW kerstpakket en Werkkostenregeling

Danny

Je eigen dakdekkersbedrijf beginnen: dit moet je weten

Danny

Vakantie als belegger, kan dat?

Mathijs

Leave a Comment