Image default
Beurzen Eigen bedrijf Finance Financieel Geld Ondernemen Partners

Eenmanszaak of BV: de verschillen op een rijtje

Iedere ondernemer komt voor de keus te staan om de rechtsvorm van zijn onderneming te kiezen, eenmanszaak of bv? Ben je beginnend ondernemer, dan ben je vast begonnen met een eenmanszaak of bv.  Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen beide rechtsvormen? We proberen dit in het kort te beschrijven.

Eenmanszaak

Een eenmanszaak is een rechtsvorm waarbij één persoon de wettelijke eigenaar is. Het kan wel zo zijn dat een eenmanszaak personeel in dienst heeft. De eigenaar is degene die wettelijk aansprakelijk is voor zijn bedrijf. De meeste starters kiezen voor een eenmanszaak, volgens de cijfers van Kamer van Koophandel. Het is voor de hand liggende omdat deze ondernemingsvorm de meest eenvoudige is. Je hebt met één bezoek een KvK-inschrijving. Je gegevens worden direct aan de belastingdienst doorgegeven. Indien nodig ontvang je een BTW nummer. Zoals gezegd kan een eenmanszaak ook personeel in dienst nemen. Hou er echter rekening mee dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen zakelijk en privé. Zit je financieel een beetje krap, dan moet nog steeds het personeel betaald worden. Dit kan dus betekenen dat je vanuit je privé kapitaal je personeel moet betalen. Je bent nu eenmaal als eigenaar voor alles aansprakelijk. Over de winst moet inkomstenbelasting worden betaald.

Besloten Vennootschap (BV)

Als je eenmanszaak groeit en daarmee de aansprakelijkheid op jou als eigenaar, is het wellicht beter om de ondernemingsvorm van je bedrijf te wijzigen naar een besloten vennootschap. De besloten vennootschap is dan de aansprakelijke rechtspersoon. Een vennootschap wordt gevormd door aandeelhouders die allemaal in meer of mindere mate een kapitaal in het bedrijf hebben gestoken. De onderlinge overeenkomst tussen de verschillende aandeelhouders moet bij de notaris worden vastgelegd. Het kan zijn dat je alleen een bv vormt maar dan moet dit vastgelegd zijn. Een besloten vennootschap heeft geen vrij verhandelbare aandelen zoals bij een nv. Er wordt geen inkomstenbelasting betaald over de winst van de onderneming omdat de rechtsvorm geen persoon is. Het geld wat een aandeelhouder uit de onderneming haalt, is voor diegene wel inkomen en dus belastbaar. De onderneming krijgt te maken met dividendbelasting, vennootschapsbelasting en uiteraard de BTW-aangifte. In tijden van schaarste zijn de aandeelhouders niet volledig financieel aansprakelijk. Zij zijn verantwoordelijkheid voor het bedrag van hun kapitaal in de vennootschap. Tenzij er sprake is van aantoonbaar wanbeleid. Hiervoor gelden afwijkende regels.

Verschillen tussen een eenmanszaak en een bv

De verschillen zijn deels genoemd in de uitleg van beide rechtsvormen. Om een duidelijk beeld te geven volgt er een overzicht:

Eenmanszaak Besloten vennootschap
Eigendom Jijzelf Aandeelhouder(s)
Verantwoordelijke Eigenaar Vennoten
Starten Vrij om in te schrijven Akte van notaris
Financieel aansprakelijk Eigenaar, zakelijk en privé Vennoten voor ingelegd kapitaal
Belasting Inkomstenbelasting

BTW-afgifte boven bepaalde omzetgrens

Vennootschapsbelasting

Dividendbelasting

Inkomstenbelasting over salaris

Bestuur van de onderneming Eigenaar Directie, aangesteld door aandeelhouders
Aftrekposten (voorbeelden) Zelfstandigenaftrek

Startersaftrek

MKB-vrijstelling

Investeringsaftrek

Research&Developmentaftrek

Iedere onderneming zal zijn eigen voor- en nadelen van beide rechtsvormen ervaren. Het is belangrijk dat je, voordat je deze keuze moet maken, een duidelijk overzicht heb. Zorg dat je inzichtelijk hebt wat voor jouw onderneming geldt. Er is niet echt sprake van een verkeerde keuze, maar je kunt problemen in de toekomst voorkomen. Kies dus bewust voor een eenmanszaak of bv.

Leestip: inkoop van eigen aandelen.

Related posts

Vermogensbeheer voor u

Danny

Omgaan met phishing, praktische tips

Mathijs

Op welke kluswebsites kan ik mijn diensten aanbieden?

Dion

Leave a Comment