De Denen staan al jaren bekend als één van de gelukkigste volken ter wereld. Één van de oorzaken die daarvoor worden genoemd, is de korte werkweek. De gemiddelde werkweek in Denemarken is 34 uur. Dit gemiddelde wordt nog hoog gehouden door enkele grote multinationals, met veel personeel die ‘gewoon’ 40 uur of meer werken. Er zijn veel mensen die een fulltime baan van 30 uur per week hebben. Na Denemarken is Zweden nu ook aan het experimenteren met minder uren. Zij willen de 8-urige werkdag inkorten naar 6 uur. Dit alles met behoud van salaris. Waarom zou dat zijn en welk effect wil men bereiken? In dit artikel brainstormen we over de effecten van een kortere werkweek aan de hand van de volgende 5 stellingen:
1. Korter werken maakt gelukkig
Als je meer tijd met je familie en/of vrienden doorbrengt, dan is de kans groot dat je je gelukkiger voelt. Als je dus minder uren op je werk bent en je kunt meer aandacht aan hen besteden dan betekent het dat korter werken je gelukkig maakt. Daarnaast zijn lichaam en geest minder lang blootgesteld aan een vorm van spanning/stress. Over het algemeen zal dit zorgen voor minder problemen zoals een burn-out of overspannen zijn. Het personeel zal minder snel toe zijn aan een andere baan. De hoeveelheid te verrichten werk zal bij gelijkblijvende vraag, niet minder worden. Dus moet de hoeveelheid arbeid deels in kortere tijd moeten worden uitgevoerd. Maar deels zal dit moeten worden opgevangen door andere werknemers. Dus de werkloosheid zal dalen als we de werkweken inkorten. Dit maakt uiteraard een voormalig werkloze werknemer gelukkig, maar ook zijn omgeving.
2. Meer vrije tijd maakt je productiever
Als je meer ontspanning vindt naast je werk omdat je meer vrije tijd hebt, dan begin je ook ontspannen aan je werk. Je taak moet alsnog worden uitgevoerd maar door een extra dosis positieve energie, is de kans groot dat je effectiever bent. Door meer rust en ruimte in je brein kun je in korte tijd veel informatie verwerken. Het werk wat je fysiek verricht is daar minder gevoelig voor. Maar het tussentijds bedenken van de volgende stap in je arbeidsproces gaat makkelijker. Door een positieve instelling zie je sneller een klus zitten, in plaats van uitvluchten te bedenken.
3. De productiviteit wint het van het verlies aan arbeidstijd
Stel dat je als binnendienst verkoopmedewerker, 80 offertes verwerkt in 8 uur. Doe je ook 60 offertes in 6 uur, dan ben je per definitie niet productiever. Dan is een kortere dag een verlies in aantallen omdat er of minder gebeurd, of dat iemand anders het over moet nemen. Het kan echter goed mogelijk zijn dat in je 6 uur werken, door een andere mindset, in verhouding meer werk verzet. Hierdoor worden er wellicht ook nog tussenpauzes geëlimineerd zoals overleg, of een pauze minder, tussentijds prakkiseren en dergelijke. Wil je echter nog steeds minimaal 80 offertes verwerken in 6 uur, dan is het uiteraard de vraag of je dit ook op langere termijn volhoudt.
4. Minder arbeidsongevallen door kortere inspanningsperiode
In de beroepsgroepen waar veel fysieke arbeid wordt verricht, kan het goed zijn dat er sprake is van minder arbeidsongevallen. Het klinkt logisch dat als je 20% minder werkt, het aantal ongevallen met 20% afneemt. Toch kan het maar zo zijn dat er bij 20% minder arbeidstijd, 40% minder ongevallen voorkomen. Als we uitgerust en alert aan het werk zijn voorkomt dit ongetwijfeld veel problemen. Arbeidsongevallen zullen er altijd blijven, hoe goed je je ook voorbereid. Maar een vermindering van ongevallen is voor iedereen een win-winsituatie.
5. 3 lange i.p.v. 5 korte dagen is geen uitkomst
Stel je wilt de werkweek inkorten naar 30 uur werken per week. Dan kun je bijvoorbeeld beslissen voor 3 dagen van 10 uur, of 5 dagen van 6 uur. Beide opties hebben voor en nadelen. In de huidige maatschappij is een groot deel van de wereldbevolking betrokken bij stressgerelateerde ziekten of tijdelijke problemen. De hoeveelheid informatie die we tegenwoordig te verwerken krijgen, is gigantisch toegenomen. Een dagblad van nu zou evenveel informatie bevatten dan mensen 100 jaar geleden in hun hele leven te verwerken kregen. Als we dus taken en verantwoordelijkheden koppelen aan het verwerken van informatie, zal het brein het druk krijgen. In 5 korte dagen hebben we vaker afstand van het werk, dit zorgt voor minder pieken en dalen, dus wellicht rustiger voor jezelf.
De stille hoop is dat we als werkend Nederland eens kritisch kijken naar de effecten van een kortere werkweek. Het is in ieder geval de moeite waard om er eens over te discussiëren in je netwerk. Op basis van bovenstaande stellingen blijkt wel dat er veel zaken moeten worden onderzocht. Toch zou in ieders leven het ultieme doel, geluk moeten zijn. Al boeten we dan in op productiviteit, als we gelukkig worden van een kortere werkweek, dan is er toch iets belangrijks bereikt. Kortom, het is een discussie waard. Wellicht heb je ook een bijdrage aan dit artikel, laat dan een reactie achter.