Image default
Eigen bedrijf Ondernemen Tips

Effectief werken als zzp ’er, enkele tips

Als je een zelfstandig ondernemer zonder personeel bent, is de kans groot dat je veel zelf moet doen. Dit klinkt als een open deur, maar het houdt best wat in. Je bent voor jezelf begonnen om jouw dienst of product te verkopen. Maar daarnaast moet je nog allerlei zaken uitvoeren. Al deze randzaken kosten vaak meer tijd dan je vooraf had bedacht. Nu kun je proberen zoveel mogelijk uit te besteden, maar is dat dan wel effectief? Hierbij enkele tips om effectief werken als zzp ‘er aan te leren.

Niet alleen doen waar je goed in bent

Als je gaat ondernemen is het vanzelfsprekend dat je doet waar je goed in bent. Dit maakt het makkelijker en leuker om je product/dienst te leveren. Maar alleen doen waar je goed in bent is lastig. Ten eerste moet je het ook leuk vinden. Ook over meerdere jaren. Daarnaast moet je naast het werk zelf, je ook bezig houden met andere zaken. Je kunt hierbij denken aan administratie, reclamewerk, werkbezoeken, cursussen en nog veel meer. Als ondernemer komt het werk lang niet altijd aanwaaien. Werk binnenhalen, kan zorgen dat je veel werktijd in moet leveren.

Effectief werken als zzp ’er

Als je effectief wilt werken is het logisch dat je zoveel mogelijk met je product of dienst bezig bent. En zo min mogelijk met gedoe erom heen. Maar gedoe is soms nodig om op de lange termijn werk te krijgen of te behouden. Ben je de hele week druk om het werk klaar te krijgen, maar voor volgende week staat er nog niets gepland? Is dat dan effectief? Of je huurt een administratieve kracht die ongeveer hetzelfde uurloon heeft als jijzelf. Dan moet die persoon wel veel sneller werken dan jou.

Zaken beter organiseren

Effectief werken als zzp ’er gaat dus vooral om balans. De balans tussen je eigen werktijd die direct winst oplevert en werktijd die in eerste instantie geld lijkt te kosten. Een goede stelregel is dat je per week tijd reserveert voor randzaken. Hou daarbij de 80/20 regel aan. Werk je 50 uur, dan mag maximaal 10 uur besteed worden aan zaken die geen directe winst opleveren. Werk je 40 uur dan is dat 8 uur. Het gaat erom dat je financieel van iedere gefactureerd uur, minimaal 80% aan je product of dienst hebt besteed.

Zaken uitbesteden

Kun je slecht met een computer overweg, dan is administratie lastig. Doe je er lang over, overweeg dan om iemand in te huren. Als diegene minder tijd nodig heeft kost het jou minder dan wanneer je het zelf gaat doen. Uiteraard moet het uurloon dan niet veel hoger liggen dan jouw eigen tarief. Verlies niet uit het oog dat je zelf de controle moet houden.

Neem tijd voor verbetering

Een verbetering komt niet vanzelf. Veranderingen komen wel vanzelf als je niets doet. Effectief werken als zzp ’er betekent ook dat je tijd moet maken om eens te brainstormen. Wat wil jij met je onderneming. Weet jij waar je het voor doet, of wordt je geleefd door je werk? Praat er ook eens met anderen over. Veel zzp `ers zoeken naar een balans tussen het werk wat betaald wordt, en alles daar omheen.

Effectief werken als zzp `er is niet moeilijk maar het betekent dat je af en toe eens na moet denken. Niet alleen het werk wat voorhanden is, is belangrijk. Na de opdrachten die je hebt moet er weer werk zijn. Wil je weten wat jij kunt verbeteren? Laat een reactie achter of neem contact met ons op.

Related posts

Waarom goede medewerkers stoppen

Mathijs

Happytowels.nl – Cor Sandburg over ondernemen

Mathijs

Opdrachtgeversverklaring verplicht en wet DBA vervalt, zzp in 2018

Mathijs

Leave a Comment