Image default
Eigen bedrijf Logistiek Ondernemen Personeel Tips

Efficiënt werken, hoe pak je dat aan?

Als ondernemer, of je nou ZZP’er, freelancer of eigenaar van een klein bedrijf bent, is efficiëntie je altijd belangrijk. Daarom trek je alles uit de kast, van dure software om projecten bij te houden, een proces professioneel die je alles komt vertellen over processen en samenwerkingen en wellicht nog veel meer. Er zijn zelfs hele bedrijven die bepaalde processen doorvoeren om alleen maar iets efficiënter te kunnen werken.

Dat is ook niet zo raar, tijd is geld, en alle niet goed benutte tijd kost een bedrijf dus geld. Maar wat als wij je zouden vertellen dat je de efficiëntie van jouw bedrijf kunt verhogen met eenvoudige aanpassingen en materialen?

Optimaliseer processen

Het klinkt zo dodelijk eenvoudig, maar dat is het niet. Als je eigen ondernemer bent, analyseer dan eerst eens wie er nou precies waarvoor verantwoordelijk is binnen jouw bedrijf. Door dit uit te schrijven krijg je overzicht. Ga nu eens kijken hoe processen (denk aan communicatie) onderling verlopen. Denk dan eens na over welke frustraties er onderling zijn.

Meer over procesoptimalisatie: Interne logistiek optimaliseren

Je hoort van je collega’s of werknemers ongetwijfeld frustraties. Harry, van logistiek, komt altijd te laat om de pakketjes op te halen. Anne, van marketing, levert haar materialen altijd te laat aan. Zorg dat je alle taken en processen in één schema overzichtelijk krijgt. Dit overzicht kan je het beste maken met bijvoorbeeld een planbord. Nu je het overzicht hebt kan je de issues één voor één gaan analyseren en tackelen.

Gebruik de juiste materialen

We werken vandaag de dag met enorm veel online tools. Een CMS voor de website(s), een project management tool als Nomadesk om onderling werken te stimuleren en je eigen to-do lijstjes om jouw eigen werk overzichtelijk te krijgen.

Maar wat als we vroeger een enorm effectieve tool gebruikte, maar deze tegenwoordig vanwege de digitalisatie achterwege hebben gelaten? We hebben het namelijk over de good-old whiteboards. Met een whiteboard, week / maandplanner en interactieve borden krijg je overzicht, heb je altijd jouw aantekeningen fysiek bij de hand en zit je niet met ontzettend veel gedoe.

Verbeter jouw efficiëntie vandaag nog

De take away van dit artikel is dat het verbeteren van de efficiëntie altijd in jouw eigen handen ligt. Je kijkt er mogelijk tegenop om dit aan te pakken, want het lijkt een hele kluif en ‘je hebt wel iets beters te doen’. Het is echter vrij simpel; werk dat overzicht uit, koop je materialen en begin. Als je dit eenmaal gedaan hebt kost het je geen tijd meer, maar levert het je juist tijd op.

Related posts

De schaduwkant van just in time (JIT) strategie.

Mathijs

Start je eigen Bed & Breakfast!

Danny

3 tips om energie te besparen in uw bedrijfspand

Danny

Leave a Comment