Image default
Carrière Eigen bedrijf Ondernemen Tips

Eigen bedrijf starten vanuit de WW

Het kan je overkomen dat je voor langere tijd werkloos raakt. De laatste jaren zijn faillissementen en reorganisaties aan de orde van de dag. Uiteindelijk is de economie zich aan het herstellen en neemt de werkeloosheid af, maar er zijn nog genoeg mensen die geen kansen krijgen. Zit je in deze situatie en besluit je om niet je kansen af te wachten maar te nemen? Dan kun je ervoor kiezen om je eigen bedrijf te starten vanuit de WW. Zoals je wel kunt voorstellen kan dit niet zomaar, als je deel uitmaakt van een uitkeringsregeling (WW). Er zijn drie mogelijkheden om een eigen bedrijf te starten vanuit de WW.

Bedrijf beginnen met startperiode

Als je bij de start van je WW-uitkering met je eigen bedrijf gaat beginnen kun je in aanmerking komen voor de startperiode. Dit houdt in dat je tijdens deze periode al je beschikbare uren aan je eigen bedrijf mag spenderen. Je ontvangt 29% minder uitkering in het eerste half jaar maar je hebt geen sollicitatieplicht. Je krijgt alle tijd om je bedrijf op te starten. Het maakt niet uit wat je verdient in het eerste half jaar, dit heeft geen invloed op je uitkering. Uiteraard gelden er nog meer voorwaarden:

  • Belangrijk is dat je pas begint als je toestemming hebt van het UWV;
  • Je moet na verloop van tijd, met je bedrijf voldoende kunnen verdienen om in je levensonderhoud te voorzien;
  • Je moet een inkomstenopgaveformulier voor het UWV invullen en inleveren;
  • Je mag geen opdrachten uitvoeren voor je vorige werkgever;
  • Als de periode waarin je uitkeringsgerechtigd ben eerder vervalt dan een half jaar, dan stopt ook de startperiode.

Bedrijf beginnen zonder startperiode

Je kunt ook je bedrijf starten vanuit de WW zonder gebruik te maken van een startperiode. Je kunt dan toch je WW behouden. Je kunt in aanmerking komen voor een urenkorting. Je begint vanaf de start met het bijhouden van het aantal uren die je aan je bedrijf spendeert. Deze geef je op bij het UWV, die trekken vervolgens de uren van de uitkering af. Als je structureel meer uren in je bedrijf gaat stoppen zal de uitkering dus minder worden. Dit wordt 4-wekelijks door het UWV beoordeelt. Belangrijk is dat je de uren waar je nog wel uitkering voor ontvangt, zorgen dat je daar een sollicitatieplicht voor hebt. Je kunt overigens nog wel in aanmerking komen voor ondernemersaftrek als je voldoende uren in je onderneming stopt.

Bedrijf beginnen zonder behoud van WW

Wil je geen WW uitkering en een eigen bedrijf tegelijkertijd, dan kan je ervoor kiezen om je WW stop te zetten. Dit moet je uiteraard aan het UWV doorgeven. Je neemt hiermee het risico dat je bij weinig of geen inkomsten, zonder inkomen komt te zitten. Je bent echter niet gebonden aan de regels rondom een WW uitkering. Er is geen sollicitatieplicht omdat je normaal gesproken je uren in je eigen onderneming stopt.

Lees ook: Zakelijk geld lenen zonder bank.

Aandachtspunten/tips

  • Als je voldoende uren in je onderneming stopt maar nog wel een WW uitkering ontvangt, kun je in aanmerking komen voor de ondernemersaftrek van de Belastingdienst;
  • Je kunt recht hebben op een starterssubsidie eigen bedrijf in veel gemeenten. De overheid stimuleert namelijk ondernemers die zichzelf uit de werkloosheid halen;
  • Overleg je ondernemersaspiraties altijd met je contactpersoon van het UWV;
  • Bepaal je doelen en maak een ondernemingsplan. Je komt uit een onzekere positie, hoe beter je jezelf profileert, hoe meer medewerking je krijgt van bijvoorbeeld de banken;
  • Maak gebruik van de startperiode als vangnet voor tegenvallende resultaten.

Heb je de ambitie om voor jezelf te beginnen maar denk je dat je WW situatie je tegenhoudt? Aarzel dan niet meer om en ga je eigen bedrijf starten vanuit de WW. Zoals je hebt gelezen kan het UWV en de gemeente je daar zelfs bij helpen. Verdiep je goed in situatie en ontwikkel een goed plan en wordt zelfstandig succesvol. Wil je wel je eigen bedrijf starten, maar je weet nog niet wat? Lees dan het artikel ‘Eigen bedrijf starten, maar waarin?’.

Related posts

Zelf beleggen: zo levert winst rendement op

Danny Bijl

Tips van een social business pionier

Danny

Hoe kies je het beste boekhoudprogramma?

Danny

Leave a Comment