Image default
Commercieel Eigen bedrijf Finance Financieel Ondernemen Strategie Tips

Eigen restaurant beginnen in 12 stappen

Een eigen restaurant beginnen kan een jarenlange droom zijn. Wellicht kunnen we je helpen door je een overzicht te bieden van de zaken die erbij komen kijken. Hoe beter je weet wat je te wachten staat, des te beter kun je beginnen. Een goed begin is het halve werk. Dit is een cliché, maar een restaurant is keihard werken. Zorg ervoor dat alle randzaken van tevoren zijn geregeld. Als je restaurant open is, heb je over het algemeen geen tijd voor bijvoorbeeld een cursus. Een succesvol eigen restaurant starten is leuk maar doe het goed.

1. Ondernemingsplan restaurant maken

Om je beslissing te maken is het makkelijk dat je weet wat je te wachten staat. Ook als je je beslissing al hebt genomen is het belangrijk dat je het goed aanpakt. Daarom is het verstandig om te beginnen met het opstellen van een ondernemingsplan. De onderstaande elementen moet daarin zijn opgenomen. Als je een goed overzicht hebt, kun je de haalbaarheid beter inschatten. Daarnaast is een bank eerder overtuigd van je kredietwaardigheid als je een gedegen plan laat zien. Voordat je een plan maakt, is het belangrijk dat je een duidelijke keus maakt wat het soort keuken betreft. Kies het concept wat het dichtst bij je gevoel ligt.

2. Financiën in kaart brengen.

Afhankelijk van de keuzes die je gaat maken is het belangrijk dat je van iedere volgende stap de kosten in beeld brengt. De kosten van de onderstaande zaken zijn globaal de kosten die je gaat maken. Baten zijn echter minimaal net zo belangrijk. Kijk naar de concurrentie in de buurt van je gewenste locatie. Hanteer in eerste instantie hun prijzen om mee te rekenen. Probeer ook het aantal bezoekers reëel in te schatten. Dit is van cruciaal belang, want dit gaat de opbrengsten bepalen. Weet je zelf niet aan welke aantallen je moet denken, zoek dan hulp. Aan de hand van alle gegevens heb je een financieel overzicht zodat je kunt aantonen dat je aan alle voorwaarden van een eigen restaurant hebt gedacht.

3. KvK en belastingdienst

Voordat je naar de Kamer van Koophandel gaat om je in te schrijven moet je duidelijk hebben welke rechtsvorm je kiest. Daarnaast is het belangrijk dat je een goede naam bedenkt. Naast het KvK nummer kun je alleen je bedrijfsnaam later niet veranderen. Je bedrijfsnaam hoeft overigens niet hetzelfde te zijn als je de naam van je restaurant. Tijdens het inschrijven bij de KvK wordt de belastingdienst ook geïnformeerd. Je hebt vast allerlei ideeën over restaurant namen. Vraag mensen in je omgeving naar hun mening. Schrijf de naam op en kijk er over een paar dagen weer naar.

4. Locatie

Één van de meeste cruciale zaken voor een restaurant is de locatie. De locatie gaat immers bepalend zijn voor het aantal bezoekers. Uiteraard kan alleen jij bepalen wat voor jou belangrijk is. Maar het uitgangspunt zou moeten zijn, wat willen mijn klanten? Hoe krijg ik mijn restaurant vol? Ook buitenom het hoogseizoen is de vindbaarheid belangrijk. Ga je een bedrijfspand kopen of huren? Maak de kosten van de huisvesting inzichtelijk. Inclusief overige kosten zoals energie, netwerk en dergelijke.

5. Vergunningen

Ga je een restaurant openen, dan kom je direct op de radar van enkele instanties. Dit is geen probleem maar je zult je wel moeten voorbereiden. Zoek goed uit aan welke eisen jouw onderneming moet voldoen. Denk ook aan de kosten daarvan. Voor iedere type restaurant en locatie gelden weer andere regels. De meest voorkomende vergunningen zijn:

  • HACCP certificaat;
  • Allergenen certificaat;
  • SVH Diploma Sociale Hygiëne;
  • BHV en evt. EHBO;
  • Drankvergunning;
  • Terrasvergunning;
  • Brandveiligheid.

6. Papieren/diploma`s

Een restaurant beginnen zonder diploma is mogelijk maar zoals bij vergunningen omschreven is de wet- en regelgeving vaak complex. Er is bijna geen vorm van een horecaonderneming waar geen diploma`s voor nodig zijn. Daarnaast zijn er allerlei opleidingen die je kunnen helpen om je vaardigheden te ontwikkelen. Goed koken is belangrijk, maar gastvrij zijn is ook een gave. Verdiep je in de eisen en benodigde papieren en voorkom verrassingen achteraf.

7. Inrichting keuken

Essentieel onderdeel van je restaurant is de keuken. Bedenk goed wat nodig is om een goede werkomgeving te creëren voor degene die gaat koken. Een effectief ingerichte keuken kan het succes zijn van je onderneming. Hou rekening met grote drukte waarbij alles tegelijkertijd klaar moet. Daarnaast zijn hygiëne eisen voor de keuken hoog.

8. Inrichting restaurant

Het restaurant (en eventueel terras) is waar je je gasten verwelkomd. Men moet zich op het gemak voelen en zich uitgenodigd voelen voor een volgende keer. Daarnaast zijn de locatie van de bar, het toilet, de opstelling van de tafels en stoelen die kunnen bepalen hoe mensen je restaurant ervaren. Laat je hierin adviseren en vergeet geen zaken mee te nemen in je begroting.

9. Betalingsverkeer organiseren

Digitaal betalen is de laatste jaren enorm toegenomen. Zorg ervoor dat je voorbereid bent, biedt op zijn minst PIN aan als betalingsmogelijkheid. Informeer bij je bank of zij je daarin kunnen adviseren.

10. Personeel

De kans is vrijwel nihil dat je zonder personeel een restaurant kan runnen. Neem dus goed de tijd om te kijken naar de voorwaarden voor je eigen restaurant. Hoeveel personeel heb je nodig en wat voor eisen worden daaraan gesteld. Let op: Personeelskosten zijn hoog in vergelijking met de meeste andere kosten. Toch zijn zij het visitekaartje naar de gasten toe.

11. Marketing

Voordat je opengaat is het goed dat veel mensen weten dat je opengaat. Dit klinkt logisch maar als je overal aan gedacht en je opent je restaurant, dan is het prettig als er mensen komen eten. Om dit te realiseren zul je reclame moeten maken. Doe dit verstandig en gericht. Maak gebruik van middelen zoals flyeren, overig drukwerk maar ook sociale media. Like & deel acties doen het vaak goed bij restaurants.

12. Opening

Als je alles hebt geregeld komt de opening. Zorg voor bekendheid. Reserveer een budget om de opening spectaculair te maken. Als met een leuke opening zorgt dat mensen terug komen dan heb je een belangrijk doel bereikt. Gasten die terug willen komen zijn immers jouw toekomst.

Als je al deze elementen grondig hebt uit gezocht moet het duidelijk zijn of een eigen restaurant beginnen haalbaar is. Heb je problemen met één van de genoemde zaken laat je dan informeren en sla het niet over. Kijk eens verder op deze website, er staan allerlei artikelen die relevant voor jou kunnen zijn. Heb je bijvoorbeeld geen idee waarin je een bedrijf wil starten? Lees dan dit artikel met tips voor het starten van een bedrijf. Ook handig voor horeca ondernemers: menu engineering kan je een hogere omzet bezorgen.

Related posts

Wat heb je nodig voor je horecakeuken?

Dion

De belangrijkste ontwikkelingen op IT gebied

Mathijs

Maak het persoonlijk met gepersonaliseerde glazen

Danny Bijl

Leave a Comment