Image default
Uncategorized

Employer branding: nóg iets waar je aandacht aan moet besteden

De arbeidsmarkt is bijzonder ingewikkeld op het moment. Vooral voor werkgevers. Werkzoekenden en werknemers hebben veel te kiezen en hebben ook steeds meer eisen. Dat betekent dat bedrijven niet echt meer in de lead zijn en hard hun best moeten doen om mensen te verleiden om voor ze te werken. In het kader daarvan is employer branding een belangrijk instrument waar je als werkgever tijd, geld en moeite in kunt steken. Dit gaat om hoe je je presenteert als werkgever. Wat is jouw bedrijfscultuur? Waarom zouden mensen bij jouw bedrijf willen werken? We vertellen meer over employer branding, het belang ervan en waarom het succesvol kan zijn als je erin slaagt je als organisatie te onderscheiden op het gebied van werkgeverschap.

Wat is employer branding?

Als organisatie geef je als het goed is om je publieke imago. Maar dat gaat vaak om je reputatie naar klanten en je doelgroep toe. Je imago als werkgever is een apart gegeven en is precies waar employer branding om draait. Het gaat om het zorgvuldig beheren van de manier waarop je jezelf presenteert aan (potentiële) werknemers. Maar aangezien je eigen werknemers daarin ambassadeurs zijn, gaat het net zo goed om hoe het bedrijf wordt ervaren door medewerkers. Een effectieve employer branding-strategie gaat daarom niet alleen om externe communicatie, maar ook interne communicatie. De bedrijfscultuur, werkgeverstevredenheid en de waarden die binnen het bedrijf worden uitgedragen spelen een belangrijke rol. Extern gaat het vooral om de manier je je profileert via vacatures, social media en andere uitingen.

Waarom is employer branding belangrijk?

Employer branding is zoals gezegd een belangrijk instrument voor het aantrekken en behouden van talent. In de huidige tijd kijken werkzoekenden nu eenmaal verder dan alleen een functie en een salaris. Ze willen weten of de bedrijfscultuur bij hen past. Aangezien ze niet in het bedrijf kunnen kijken, speelt je imago een belangrijke rol. Een sterk en doordacht werkgeversmerk helpt bij het overtuigen van talentvolle kandidaten, omdat het je een belangrijk voordeel ten opzichte van concurrenten kan bieden. Daarnaast zorgt het er als je consequent bent dat je huidige medewerkers zich gewaardeerd en verbonden voelen, wat weer kan zorgen voor betere resultaten.

Hoe bouw je een sterk werkgeversmerk?

Een sterk werkgeversmerk begint met het bedenken van een doordachte strategie. Dat houdt in dat je je werkgeversidentiteit moet definiëren. Vraag je af wat jouw bedrijf uniek maakt en welke kernwaarden bij jou centraal staan. Vergeet nooit dat je medewerkers zijn je beste ambassadeurs zijn. Als zij niet tevreden zijn, klopt je employer branding ook niet. Maak actief gebruik van hun feedback om de werkcultuur te verbeteren. Een aantrekkelijke werkplek draait om verschillende zaken: niet alleen om faciliteiten, maar ook om doorgroeimogelijkheden, flexibiliteit en een gezonde werk-privébalans. Naar buiten toe is social media een goed instrument om je employer branding te communiceren. Deel hierop succesverhalen van medewerkers en content over je waarden. Daarmee kunnen potentiële werknemers een goed beeld van je bedrijf krijgen. Ook het sollicitatieproces speelt echter een cruciale rol. Zorg dat je je kandidaten een duidelijke, efficiënte en respectvolle ervaring biedt, ongeacht of ze worden aangenomen of niet.

Employer branding: nóg iets waar je aandacht aan moet besteden

Voorbeelden van sterke employer branding

Er zijn verschillend voorbeelden te bedenken van bedrijven die inzetten op een sterke employer branding en daar succes mee hebben. Het grootste voorbeeld daarvan is Google, een succesvol bedrijf met een krachtig werkgeversmerk. Het bedrijf staat voor een innovatieve en flexibele werkcultuur waarbij er veel ruimte voor creativiteit en persoonlijke ontwikkeling zou bestaan. Als plezier en klantgerichtheid is wat je uit wilt stralen als werkgever, dan kun je een voorbeeld nemen aan Coolblue, die dit in al hun communicatie duidelijk laat terugkomen. Het outdoormerk Patagonia is een voorbeeld van een bedrijf dat inzet op het zijn van een werkgever voor mensen die duurzaamheid belangrijk vinden. Het bedrijf zoekt en ondersteunt werknemers met groene initiatieven en een sterke missie.

Meten en verbeteren

Om je employer branding te verbeteren, is het belangrijk om resultaten te meten. Intern doe je dat aan de hand van medewerkerstevredenheidsonderzoeken die in kaart brengen hoe je personeel denkt over het werken voor het bedrijf. Als medewerkers vertrekken, houdt dan exit-interviews om te begrijpen waarom ze die keuze maken. Extern kan het analyseren van wervingsdata inzicht bieden in hoe succesvol je employer branding is. Op basis van deze gegevens kun je je strategie blijven optimaliseren.

Met andere woorden, employer branding is een essentieel onderdeel van een succesvolle organisatie, want een werkgever kan niet zonder werknemers. Door een sterk werkgeversmerk neer te zetten, trek je niet alleen talent aan, maar zorg je er ook voor dat medewerkers betrokken en tevreden blijven. Dit leidt tot een betere werkcultuur, hogere productiviteit en uiteindelijk tot meer succes voor je bedrijf.

Related posts

Het belang van ergonomische kantoormeubelen voor een productieve werkplek

Danny

Een overzicht van alle officiële vrije dagen in 2020

Dion

Hoe wapen je je tegen een DDoS-aanval?

Dion

Leave a Comment