Image default
ICT

Extra opslagruimte kiezen: USB stick of externe harde schijf?

De manieren waarop digitale data wordt opgeslagen, is door de jaren heen flink veranderd. Tot voor enkele jaren geleden was het nog heel gebruikelijk om dit soort gegevens vast te leggen op grote magneetbanden. Ondanks de grootte van deze banden was de hoeveelheid data die je erop kwijt kon heel erg beperkt. Zeker als je dit vergelijkt met de hedendaagse mogelijkheden van dataopslag, waarbij we niet meer vreemd opkijken als daarbij de grens van 2 terabyte wordt overschreden. Aanhoudende innovaties hebben er inmiddels voor gezorgd dat we steeds meer data kwijt kunnen op steeds kleiner wordende oppervlakten.

De introductie van harde schijven en geheugensticks

De klassieke magneetbanden werden in eerste instantie uiteindelijk vervangen door magneetschijven in de vorm van diskettes, gevolgd door de introductie van harde schijven. Daarnaast maakten computergebruikers vanaf het jaar 2000 kennis met nog een andere manier van dataopslag: de usb stick. USB sticks vormen een opslagmethode waarbij geen sprake meer bleek te zijn van bewegende onderdelen. Vandaag de dag zijn harde schijven en usb sticks nog steeds bijzonder gangbare gebruiksvoorwerpen voor het opslaan van allerhande digitale gegevens. Met name de afgelopen jaren is de harde schijf zelfs steeds meer opgeschoven naar de praktische mobiele mogelijkheden die een usb stick biedt. In zo’n geval spreken we over een externe harde schijf.

Wat wil je opslaan?

Welke van deze twee populaire opslagmethoden je het beste kunt gebruiken hangt van meerdere verschillende factoren af. De eerste vraag die je jezelf in dat geval zou moeten stellen is: “wat wil ik precies opslaan?” Als het je bedoeling is om alleen maar een reeks tekstbestanden digitaal te bewaren of om daar een veiligheidskopie van te maken, dan is de kans erg groot dat een usb stick met een betrekkelijk kleine opslagcapaciteit meer dan voldoende is. In de regel zijn dit soort tekstbestanden namelijk niet groter dan een paar megabyte (MB), waardoor je al snel letterlijk een paar duizend van dit soort bestanden op usb sticks kwijt kunt. Dit terwijl de capaciteit van de stick “slechts” 8 gigabyte (GB) is. Digitale foto’s nemen daarentegen meer MB’s in beslag dan tekstbestanden. Dat geldt ook voor de audiobestanden van je favoriete liedjes. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de omvang van digitale videobestanden. Een volledige speelfilm in de hoogst mogelijke kwaliteit opslaan betekent doorgaans dat je over een opslagcapaciteit van meerdere GB’s dient te beschikken.

Een usb stick is niet altijd ideaal

Als bestanden zoals foto’s en video’s veel digitale ruimte innemen, zou je je af kunnen vragen of het verstandig is om voor de opslag ervan usb sticks te gebruiken. Als je data over meer dan 1 usb stick verdeeld moet worden om alles wat je op wilt slaan kwijt te kunnen, bestaat natuurlijk de kans dat je het totale overzicht kwijt begint te raken. Wanneer je dan snel een specifiek bestand terug probeert te vinden, word je een soort van disc jockey (of stick jockey zo je wilt) die eerst diverse usb sticks in het computersysteem moet pluggen om uiteindelijk bij de gezochte data uit te kunnen komen. In zo’n geval zou de inzet van een externe harde schijf wellicht een slimmere oplossing kunnen zijn.

Voor- en nadelen van een externe harde schijf

Het meest voor de hand liggende voordeel van een externe harde schijf ten opzichte van een usb stick is de grotere opslagcapaciteit. Als je van plan bent om heel veel data te bewaren en daarnaast wilt profiteren van de mogelijkheid om die bestanden overal mee naar toe te nemen, dan is een externe harde schijf dus een prima oplossing. Natuurlijk kleven er aan deze methode voor dataopslag ook enkele nadelen, ook al zijn die voor de meeste mensen niet onoverkomelijk. Het fysieke formaat van deze manier van opslaan van bestanden is daarbij het meest in het oog springend. Een externe harde schijf stop je zomaar even in je broekzak. Althans, dat zal een stuk lastiger gaan dan in het geval van een usb stick. Een ander nadeel is, dat een externe harde schijf met een usb kabel aan je systeem verbonden wordt. Door het regelmatig in- en uitpluggen van die kabel kan er bijvoorbeeld schade in de vorm van kabelbreuk ontstaan, waardoor de data van je externe harde schijf niet meer kan worden bereikt. Uiteraard kun je dit probleem gemakkelijk verhelpen door een vervangende usb kabel aan te schaffen, maar als je in geval van een defect dringend toegang tot een bestand wilt hebben is dat niet bepaald ideaal. Zeker niet als je eerst naar de winkel moet rennen voor een nieuwe kabel.

Externe dataopslag als onderdeel van je netwerk

Het feit dat een gegevensdrager mobiel is, hoeft overigens lang niet altijd te betekenen dat je je usb sticks of externe harde schijf overal mee naar toe wilt nemen. Je kunt ze namelijk ook heel goed thuis of op je werk inzetten als centraal opslagpunt voor data in een draadloos of bekabeld netwerk. De meeste moderne modems zijn tegenwoordig voorzien van usb poorten, waarin je eenvoudig een externe harde schijf of usb stick kunt pluggen. Hierdoor ontstaat een netdrive die door iedereen op het netwerk kan worden benaderd. Beschikt je modem niet over usb poorten, dan kun je een soortgelijke oplossing ook creëren door gebruik te maken van een aparte router.

USB 3.0 zorgt voor snellere dataoverdracht

Een andere belangrijke factor bij het kiezen van de beste methode voor de opslag van je bestanden, kan de snelheid zijn waarmee je toegang tot deze bestanden kunt krijgen en de snelheid waarmee je gegevens weg kunt schrijven. Beschikt je computersysteem over een of meer usb poorten die aan de 3.0 standaard voldoen, dan kun je ervan verzekerd zijn dat de dataoverdracht tot maar liefst 10 keer sneller gebeurt dan wanneer je systeem nog steeds over usb 2.0 poorten beschikt. Wanneer je huidige pc of laptop nog geen usb 3.0 poorten heeft, kun je – met het oog op de toekomst – toch overwegen om al wel usb sticks aan te schaffen die aan deze nieuwste standaard voldoen. Ze zijn namelijk ‘downwards compatible’. Dit betekent dat je een 3.0 versie van een usb stick gewoon op een usb 2.0 poort kunt gebruiken, maar dan (nog) niet profiteert van de snellere dataoverdracht.

SSD versus de traditionele externe harde schijf

Ook bij de aanschaf van een externe harde schijf heb je inmiddels de keus tussen usb 2.0 en usb 3.0 aansluitingen. Daarnaast beschikt deze opslagmethode nog over een andere keuzemogelijkheid, die van invloed is op de lees- en schrijfsnelheid van je data. De traditionele harde schijf met zijn draaiende magneetschijven wordt namelijk langzaam maar zeker verdrongen door de ssd-variant. De afkorting ssd staat in dit geval voor ‘solid state drive’, dat concreet betekent dat er in dit soort harde schijven geen sprake meer is van bewegende onderdelen. Hierdoor wordt de toegangstijd tot de data aanmerkelijk korter en slijtage nagenoeg nihil.

De waarde van snelheid

Als je heel veel data op een centraal punt wilt slaan, wint de traditionele hard schijf het echter nog steeds op meerdere punten van de ssd. Het zal ongetwijfeld slechts een kwestie van tijd zijn dat het wel het geval is, maar op dit moment zijn er weinig betaalbare ssd’s verkrijgbaar waar je meerdere terabytes aan data op kwijt kunt. Daarnaast zijn traditionele externe harde schijven in het algemeen nog steeds goedkoper dan de ssd-variant. Je zou je dus af kunnen vragen hoeveel een snellere toegang tot je bestanden je waard is.

Bereken je gunstigste oplossing voor dataopslag

Als het kostenaspect belangrijk voor je is, is het sowieso verstandig om een rekensom te maken voordat je een nieuwe usb stick of externe harde schijf aan gaat schaffen. Schat in hoeveel GB data je op dit moment van plan bent op te slaan en vermenigvuldig dat met 2. Op die manier hou je een aangenaam ruime marge, die in de nabije toekomst van pas zou kunnen komen. Deel het totale aantal GB’s voor dataopslag vervolgens op de aankoopprijs van de diverse opslagopties. Op die manier ontdek je al snel wat de meest gunstige oplossing voor je persoonlijke situatie is.

Related posts

Automatiseren in de transportsector: vijf tips voor een efficiënter vervoer

Danny

VR applicatie laten maken voor vakantiebeleving

Danny

Hoe kies je de ideale domeinnaam voor je kersverse onderneming?

Danny

Leave a Comment