Image default
Eigen bedrijf Financieel Personeel

Fiscale voordelen: BTW kerstpakket en Werkkostenregeling

De financiële groei in de markt betekent dat ook dit jaar veel ondernemers weer op onderzoek uitgaan om de meest originele kerstpakketten voor hun medewerkers en zelfs zakenrelaties uit te kiezen. De kans is groot dat ook jij deze kerst je werknemers wilt verrassen met een van de bekende Makro kerstpakketten: en dat is maar goed ook. Een kerstpakket wordt niet alleen door veel medewerkers als ‘normaal’ beschouwd, maar wordt ook als een echte blijk van waardering gezien. Een blijk van waardering die zorgt voor een positieve mentaliteit op de werkvloer, en medewerkers die zichzelf gewaardeerd voelen. Maar welke fiscale voordelen zijn er met de kerstpakketten te behalen? Moet je er veel belastingen over betalen, of juist niet? We zetten ze voor je op een rijtje.

De vrije ruimte

Om het geven van vergoedingen en dus ook kerstpakketten aan medewerkers te verlichten is de WKR: de werkkostenregeling ingesteld. Een bijkomend voordeel van deze regeling is het feit dat er een vrije ruimte ingesteld is waarbinnen de vergoedingen aan medewerkers zonder belastingen gedaan kunnen worden. Dit betekent dat je jouw kerstpakketten belastingvrij aan je medewerkers zou kunnen schenken.

Onbelast schenken aan medewerkers

Wel zijn er natuurlijk een aantal kaders en regels aan het schenken binnen deze vrije ruimte verbonden. Zo is de kans groot dat je al je kerstpakketten binnen deze vrije ruimte belastingvrij kunt schenken: maar alleen wanneer je binnen deze vrije ruimte blijft. Mochten de kosten voor je kerstpakketten buiten deze vrije ruimte vallen, dan moet hier alsnog belasting over betaald worden. Kijk dus altijd even in samenwerking met je salaris- en financiële administratie welke mogelijkheden je hebt omtrent de WKR. Over het algemeen geldt dat je 1,2 procent van je totale fiscale loon mag besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor je medewerkers. Dit zou dus vaak betekenen dat je per medewerker een paar honderd euro onbelast aan vergoedingen binnen deze ruimte kunt geven: en dit zou meer dan genoeg moeten zijn voor een mooi kerstpakket en eventueel zelfs nog een fiets van de zaak.

BTW kerstpakket

De BTW op kerstpakketten

Net als overal is ook bij kerstpakketten de omzetbelasting een aandachtspunt. De BTW op giften en relatiegeschenken (en dus ook de kerstpakketten) is namelijk maar tot op zekere hoogte aftrekbaar. Over het algemeen geldt dat de Belastingdienst uitgaat van een drempelbedrag van zo’n 227 euro exclusief BTW, per ontvanger, per boekjaar. Zolang jouw jaarlijkse uitgaven aan dit soort zaken dus niet boven dit bedrag uitkomen, kun je de BTW hierover gewoon aftrekken.

Related posts

Help, mijn bedrijf groeit! Wat nu?!

Danny

Groeit je onderneming? Groei mee, of niet

Mathijs

Daarom neemt deze massagesalon haar masseurs in vaste dienst

Danny

Leave a Comment