Image default
Personeel Tips

Fitheid stimuleren bij werknemers: 7 manieren om dat aan te pakken

Als ondernemer en werkgever wil je dat jouw werknemers gezond zijn. Niet alleen omdat dat het beste voor hen is, maar ook omdat zo de kans op ziekteverzuim het laagst is. Dat is immers een doorn in het oog van menig werkgever. Daarom kan het lonen om als werkgever je best te doen om fitheid te stimuleren bij werknemers. We geven zeven tips voor manieren om dat aan te pakken.

Samen wandelen in de pauze

Bewegen stimuleren kan in de kleine gebaren zitten. Nodig medewerkers uit om samen tijdens de pauze een stukje te gaan wandelen, of stimuleer ze om dat samen te gaan doen. Niet alleen komen ze zo aan hun beweging, maar het helpt ook om het hoofd leeg te maken en daarna meer met hernieuwde energie en focus aan het werk te kunnen gaan.

Helpen bij aanschaf (elektrische) fiets

Heb jij medewerkers die met de auto of het openbaar vervoer naar het werk komen, terwijl ze in theorie ook best met de fiets zouden kunnen komen? Of wil je stimuleren dat medewerkers in hun vrije tijd vaker de fiets pakken? Dan kun je (financieel) helpen bij de aanschaf van een fiets. In deze tijd zal dat waarschijnlijk eerder een elektrische fiets zijn. Deze zijn populair en prijzig. Natuurlijk is het niet hetzelfde als helemaal zelfstandig fietsen, maar je moet wel bewegen om vooruit te komen, dus het zorgt wel voor beweging.

Zit/stabureaus

Kantoorpersoneel kampt vaak met het probleem dat men de hele dag zittend werk doet. Het is bekend dat te veel zitten niet goed is voor je. Staand heb je een actievere werkhouding, maar de hele dag staan is ook weer niet bevorderlijk voor je lichaam. Overweeg daarom om te investeren in zit/sta-bureaus. Deze bureaus zijn in dusdanig mate in hoogte verstelbaar dat je gemakkelijk kunt afwisselen tussen staand en zittend werken en zo dus de beste balans voor een werkdag kunt vinden.

Ochtendgymnastiek

Natuurlijk krabben we ons wel eens op het hoofd bij de dingen die Japanners doen. Ochtendgymnastiek bij bedrijven aan het begin van de werkdag is daar niet ongebruikelijk. Het heeft iets buitengewoon ongemakkelijks, maar als iedereen meedoet, hoeft niemand zich ervoor te schamen en heeft iedereen al meteen wat beweging gehad voordat de werkdag überhaupt begonnen is.

Gezonde lunch van de zaak

Gezond eten is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Maar mensen zijn vaak gemakzuchtig en gezonde dingen zoals groente en fruit zijn niet per se heel goedkoop. Als je werknemers aan het gezond eten wil krijgen, kun je daarin investeren door voor een gezonde lunch van de zaak te zorgen. Natuurlijk kost dagelijks een lunch verzorgen voor je personeel best wat geld, maar je investeert in de gezondheid van je team én je profileert je op het gebied van goed werkgeverschap.

Sportdag als teambuilding

Organiseer jij met je bedrijf wel eens teambuildingactiviteiten? Maak dan van die gelegenheid gebruik om er een sportieve activiteit van te maken, bijvoorbeeld in de vorm van een sportdag. Natuurlijk is dat maar één dag, maar het kan wel helpen voor werknemers om hernieuwd plezier in bewegen te vinden en daar ook in hun eigen tijd wat mee te doen.

Meebetalen aan sportabonnement

Wil je dat werknemers ook in hun eigen tijd aan beweging doen? Dat zou je kun overwegen om je personeel aan te bieden om mee te betalen aan een sportabonnement, bijvoorbeeld bij een club, zwembad of een sportschool. Dure abonnementen weerhouden mensen er immers vaak van om zoiets aan te gaan. Er zit wel een belangrijk nadeel aan deze manier van fitheid stimuleren, namelijk dat je het gebruik van dat sportabonnement niet kunt controleren. Zo kun je zomaar maandelijks een bijdrage leveren aan iets waar niet of nauwelijks gebruik van gemaakt wordt, en dat is natuurlijk zonder van het geld.

Uiteindelijk is het primair de eigen verantwoordelijkheid om gezond te leven en fit te blijven. Maar dat neemt niet weg dat je daar als werkgever niet een voorbeeldfunctie in kunt pakken en het voortouw in kunt nemen. Zo laat je ook zien dat je begaan bent met het welzijn van je personeel, ook al zit er natuurlijk voor jou als werkgever zeker ook een zakelijke gedachte achter.

Related posts

Sweethearting: wat is het en hoe ga je ermee om als ondernemer?

Dion

Zelf doen of uitbesteden – wat kies jij als je onderneming groeit?

Danny

Kantoor thuis: wat heb je allemaal nodig

Danny Bijl

Leave a Comment