Image default
Beurzen Finance Financieel Geld

Flinke zakelijke buffer: wat hiermee te doen?

Een van de belangrijkste onderdelen van zelfstandig ondernemen is het opzij zetten van geld. In de ondernemerswereld is niets zeker. Dingen kunnen uit het niets veranderen, en het opbouwen van een zakelijke buffer is daarom erg aan te raden. Hoe zet je dit geld nu op een slimme manier weg? Sparen, beleggen, of investeren in je eigen bedrijf? Wij hebben een paar mogelijkheden op een rijtje gezet!

Hoe groot moet je buffer zijn?

Een buffer is dus erg belangrijk voor een ondernemer. Dit geld dient als een soort van vangnet voor wanneer het financieel even een stukje minder gaat. Denk bijvoorbeeld aan een klant die failliet gaat, een (langdurige) periode van ziekte, of een mindere tijd door een economische crisis. Dit zijn allerlei oorzaken die er tot kunnen lijden dat je omzet daalt. Een financiële buffer kan je door deze moeilijke tijden slepen. Hoe groot dient deze buffer nu te zijn? Dat verschilt uiteraard per onderneming. Ben je bijvoorbeeld afhankelijk van veel materialen zoals een bedrijfsauto, een kantoor of bepaalde apparatuur? Dan moet je buffer dit kunnen dekken. Ook voor belastingen als btw, inkomsten-, vennootschaps-, dividend- en loonbelasting moet je geld aan de kant zetten. Schrijf al deze zaken dus op papier, en aan de hand van deze informatie kun je bepalen hoe groot jouw buffer moet zijn.

Wat te doen met je zakelijke buffer?

Wanneer je een geldbedrag aan de kant hebt gezet, is het belangrijk dat je hier vanaf blijft. Een buffer is bedoeld voor noodsituaties en niet voor (nutteloze) uitgaves. Wel kun je dit geld laten ‘groeien’. Hieronder een aantal tips om je zakelijke buffer slim weg te zetten:

1. Spaarrekening

De eerste – wellicht de meest veilige – optie is het storten op een spaarrekening. Een groot voordeel is dat je geen risico loopt. Het geld staat veilig en je kunt geen geld verliezen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om het geld voor een bepaalde tijd vast te zetten. Zo weet je zeker dat je dit geld niet kunt uitgeven. Nadeel is echter dat de spaarrentes op het moment ontiegelijk laag zijn. Je geld zal dus op deze manier niet echt groeien.

2. Beleggen

Een andere optie is beleggen. Door te investeren in bijvoorbeeld aandelen of obligaties kan je financiële buffer rap groeien. Je kunt ervoor kiezen om jezelf hierin te verdiepen en zelf de beleggingen uit te voeren, maar je kunt ook een beleggingsexpert inhuren. Voordeel van deze manier is het hoge rendement. Wanneer je het goed aanpakt, kun je je zakelijke buffer flink laten groeien. Daarnaast kun je dividend ontvangen, wat voor een passief inkomen kan zorgen. Groot nadeel van deze manier is uiteraard het risico. Je kunt namelijk ook geld verliezen wanneer je belegt. Onze tip: beleg in ieder geval nooit met geld dat je eigenlijk niet kunt missen!

3. Investeren in je eigen onderneming

Als laatste optie: investeer in je bedrijf! Door te investeren in je bedrijf, groeit je bedrijf en zal je omzet stijgen. Mits je dit natuurlijk verstandig aanpakt. Op deze manier kun je je buffer vergroten. Voordelen? Je geld blijft in je bedrijf. Wanneer je dit investeert in andere bedrijven (lees: beleggen), dan zal de waarde van jou bedrijf niet veranderen. Nadelen? Wanneer je bedrijf groeit, zul je ook een grotere buffer nodig hebben. Houd hier dus rekening mee wanneer je investeert in je bedrijf!

Kortom, een zakelijke buffer is erg belangrijk en je kunt dit geld op verschillende manieren wegzetten. Hoe groot is jouw zakelijke buffer? En wat doe jij met dit geld? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Related posts

Vakantiegeld – Waar besteed jij het aan?

Dagmar

De ins en outs van crowdfunding als financiering

Mathijs

5 tips voor een beginnend belegger

Danny Bijl

Leave a Comment