Image default
Carrière Nieuws Tips

Ga een smartphoneverslaving tegen met deze tricks

In Nederland heeft vrijwel iedereen een smartphone. Er zijn zelfs mensen die er twee hebben, een werktelefoon en een privé telefoon. Op zich kan dat wel beter zijn. Inmiddels hebben veel mensen een smartphoneverslaving. En dat zijn er meer dan we verwachten. Daarom geven we een aantal tips om deze moderne verslaving te beperken.

Smartphoneverslaving heb je snel

Een smartphone is een ideaal hulpmiddel voor zowel je privé als je werksituatie. Als ondernemer in de huidige maatschappij wordt je als snel geacht om goed bereikbaar te zijn. Met een smartphone heb je immers altijd je e-mail binnen handbereik. Maar ook als particulier ben je steeds met je smartphone bezig. Appen, sociale media checken, e-mailen, internetten, bellen, foto’s maken, vloggen etc. Maar kun je nog zonder? Zou je een week met een telefoon kunnen werken waar je alleen mee kan bellen? Kun je je smartphone ‘s avonds beneden laten liggen als je gaat slapen? Constant met je telefoon bezig zijn, is constant prikkels ervaren. Uiteindelijk leidt dit tot concentratieverlies, oververmoeidheid, sociale verwaarlozing en nog veel meer.

Leg je smartphone buiten bereik

Begin er eerst eens mee door je smartphone af en toe buiten je bereik neer te leggen. Dus ‘s avonds niet mee naar bed nemen. Op het werk in de kantine laten liggen, of in je jas of tas. Kom je thuis, leg dan het toestel in gang. Dan kun je eerst rustig ontspannen en vervolgens gaan eten. Ga je de hond uitlaten? Laat je telefoon dan thuis.

Perioden op stil

Zorg er iedere dag voor dat je geluid uit staat. Probeer bijvoorbeeld ook je telefoon op zondag op stil te zetten. Niemand hoeft altijd bereikbaar te zijn, al denk je dat zelf wel. Als je altijd bereikbaar bent, dan verwacht men het van je. Het is ook andersom, als je niet altijd bereikbaar bent, wordt het ook niet verwacht. Je smartphone enkele momenten van de dag op stil zetten, is de eerste stap.

Zet notificaties uit

Vrijwel alle apps geven een melding als er iets veranderd. Niet alleen sms of WhatsApp geven een signaal. Ook sociale media-apps maar ook apps van Marktplaats, nieuwsbladen, sportclubs etc. geven meldingen. Zet zoveel mogelijk notificaties uit. Vrijwel al deze meldingen hoef je namelijk niet direct te lezen. Dat kan op een later tijdstip ook wel.

Reageer niet direct op berichten

Zoals gezegd is altijd bereikbaar zijn, ook de verwachting creëren dat je bereikbaar bent. Maar om soms tot rust te komen moet je even afstand van je smartphone nemen. Het is heel normaal als je even een paar uur offline bent. Maak er een gewoonte van om niet direct op ieder bericht te antwoorden. Anders raak je zelf teveel gefocust op je smartphone. En een ander gaat verwachten dat je altijd maar à la minuut reageert.

Kies vaste ‘smartphone-momenten’

Een andere manier is om vaste momenten in te plannen wanneer je je smartphone ‘leest’. Leg de smartphone buiten bereik terwijl hij op stil staat, buiten deze momenten. Als je dit doet, mis je niets maar ben je buitenom je smartphone bewuster bezig met andere zaken. Zoals je werk of studie.

Houd zakelijk en privé gescheiden

Veel werkende Nederlanders gebruiken zowel zakelijk als privé een smartphone. Een dual-sim telefoon is dan de uitkomst. Maar dan is de scheiding tussen die twee erg lastig. Richt je smartphone er dan goed op in. Tijdens je werk alleen meldingen van werkgerelateerde apps. En buiten het werk juist alleen van alles wat je privé doet. Twee aparte smartphones is beter. Degene voor het werk gaat thuis in de kast, de privé telefoon blijft op het werk in je jas of in de auto.

Een smartphoneverslaving is iets waar vrijwel iedereen mee te maken heeft. Alleen we beseffen het niet. Kun jij je nog herinneren waarin je een halve dag niets met je telefoon hebt gedaan? Neem af en toe afstand van je toestel en geniet eens van offline dingen om je heen.

Related posts

De balans tussen loyaliteit aan je werkgever en je eigen ambitie

Mathijs

Beleggen in vastgoed: 7 dingen die je moet weten

Danny

Slim boekhouden voor ZZP’ers

Danny Bijl

Leave a Comment