Image default
Ondernemen Personeel

Geef een onvergetelijke presentatie voor jouw collega’s

Ben je gevraagd om een presentatie te geven? Vind je het spannend om te presenteren of zou je graag willen weten hoe je je op een presentatie kunt voorbereiden? In dit artikel geven we tips hoe je een onvergetelijke presentatie kunt geven aan jouw collega’s zodat je een geweldige indruk kunt achterlaten. Ben jij klaar om te beginnen met de voorbereidingen? Heel veel succes en ga ervoor!

Het doel van jouw presentatie

Het geven van een presentatie voor jouw collega’s kan een geweldige kans voor je zijn. Zo kan je jezelf neerzetten als expert en jouw kennis met anderen delen. Ook kan je collega’s inspireren en hen informeren over de ontdekkingen, trends en ontwikkelingen die je hebt gevonden of onderzocht. Bedenk van te voren wat precies het doel is van jouw presentatie. Dan kan je je hier volledig op focussen en werk je concreter aan het realiseren van dit doel. Misschien ben je gevraagd om bepaalde processen inzichtelijk te maken voor collega’s of moet je hen informeren over rapportages. Door van te voren het doel scherp te krijgen, weet je zeker dat je het juiste overbrengt. Het is niet voor niets dat je de kans en ruimte krijgt om een presentatie te geven, je hebt iets moois te vertellen en jouw boodschap is deze tijd van collega’s meer dan waard. Als dat geen boost aan jouw vertrouwen geeft… Je kunt het!

Een interessante opening

Door te beginnen met een trigger (een prikkelende vraag, een spannende trend of een herkenbare situatie) pak je meteen de aandacht en hangen collega’s al snel aan je lippen. Geef daarom een interessante wending aan de opening, zodat iedereen meteen op scherp is en nieuwsgierig wordt naar jouw verhaal. De opening is belangrijk, maar de manier waarop je afsluit ook. Dit blijft namelijk hangen en hier wordt nog langer over doorgepraat. Zorg daarom voor een passende conclusie en geef daar een interessante draai aan die goed blijft hangen.

De voorbereidingen

De voorbereidingen voor een onvergetelijke presentatie is écht het halve werk. Je kunt nog zo’n vlotte babbel hebben, maar als je je niet goed voorbereid is de kans groter dat je door de mand valt. Bedenk daarom wat je graag zou willen vertellen, kleed je netjes aan zodat je er als een professional mag staan en maak een interessante Powerpoint die goed leesbaar is. Ook kan het waardevol zijn om een samenvatting te maken die uitgedeeld kan worden. Op deze manier hebben collega’s de gedeelde informatie niet alleen gehoord, maar kunnen ze ook nalezen wat je hebt verteld. Dit werkt goed als de kennis extra tot collega’s door moet dringen of als het op een later moment toegepast moet worden in de praktijk.

Deel een samenvatting met collega’s

Voordat je de presentatie geeft, kan het handig zijn om een samenvatting uit te delen. Daarop creëer je ook voldoende ruimte om aantekeningen te maken en vragen te noteren die de collega’s aan het einde van de presentatie aan je kunnen stellen. Geef hen ook voldoende tijd om die vragen daadwerkelijk aan je te stellen, zodat je onduidelijkheid kunt wegnemen en de interactie aan kunt gaan. Zie deze vragenronde als een aanvulling om nog meer informatie en inspiratie te delen met jouw collega’s. Heb je even geen antwoord op een vraag? Dat is niet erg. Antwoord rustig dat je er later op terug zal komen en dat je het een goede vraag vindt. Op deze manier geef je er een goede draai aan en kan je op een ander moment met een passende reactie komen.

Veel succes met het neerzetten van een onvergetelijke presentatie!

Related posts

Beste copywriting tips anno 2019

Danny

Verhuizen bedrijf: uitbesteden of toch zelf doen?

Danny

5 dingen die je als zzp’er denkt vlak voordat je op vakantie gaat

Dion

Leave a Comment