Image default
Carrière Tips

Je geheugen trainen, 10 tips

Iemand (onbekend) heeft eens uitgesproken dat een weekendeditie van de New York Times evenveel informatie bevat dan iemand in de Middeleeuwen in zijn hele leven kreeg te verwerken. Of dit helemaal juist is weten we niet, maar het zegt wel wat. Naast het verwerken van informatie is het onthouden essentieel. Op het juiste moment over de juiste informatie beschikken is belangrijk in de huidige maatschappij. Een goed geheugen is dus makkelijk. Maar niet iedereen heeft een ijzersterk en paraat geheugen. Gelukkig kun je je geheugen trainen. We geven je 10 tips.

1. Begin bij jezelf

De werking van je geheugen kan alleen positief worden beïnvloedt als je er zelf achter staat. Het vereist namelijk discipline om de volgende tips consequent uit te voeren. Heb je er moeite mee, denk dan steeds aan je doel. Een beter geheugen om daarmee jezelf te ontwikkelen.

2. Slaap voldoende

Als je slaapt verwerkt je brein herinneringen en prikkels terwijl je er niet bewust mee bent. Je emoties worden in gematigde toestand gereproduceerd en op de juiste manier opgeborgen. Slaap je onvoldoende? Dan ben je nog druk met onverwerkte indrukken en ben je dus niet 100% met de nieuwe dag bezig.

3. Maak je niet te druk

Als je jezelf opwindt over een situatie gaan je emoties de overhand nemen. Op dat moment is er minder ruimte om zaken te verwerken en op te slaan. Denk daar de volgende keer aan als je je ergens aan begint te ergeren. Als je rustig blijft kun je later beter herinneren wat er gebeurd en besproken.

4. Voldoende beweging

Door beweging komt er een hormoon vrij die je niet alleen lichamelijk fitter maakt. Maar ook je cognitieve vaardigheden verbeteren. Daarom is regelmatig bewegen belangrijker. Daarnaast vraagt een fit lichaam minder energie in rustige toestand, zodat er meer energie is voor je brein. En dus geheugen.

5. Eet verstandig

Net als voldoende beweging is een gebalanceerde voeding belangrijk. Voedsel is namelijk het medicijn voor hersenen. De werking van je brein heeft bepaalde brandstof nodig, en dit moet door eten worden verkregen. Met name de Omega 3 vetzuren zijn de ideale brandstof voor je hersenen.

6. Ga puzzelen

Je geheugen trainen door puzzelen is dé manier. Je hersenen worden actief gestimuleerd door puzzelen. Het verbetert de werking van je hersenen niet maar het optimaliseert het opslaan van gegevens. Het wordt een gewenning omdat je steeds zaken moet onthouden.

7. Ga een andere taal leren

Veel bedrijven zijn internationaal actief. Maak van deze gelegenheid gebruik om een andere taal te leren. Het vereenvoudigt het contact met het buitenland maar het is goed om je eigen geheugen te trainen. Omdat je steeds moet associëren tussen verschillende woorden voor dezelfde betekenis wordt je steeds sneller met het maken van andere associaties.

8. Lees voldoende

Naast puzzelen stimuleert lezen ook je hersenfuncties. Het is een combinatie van het zien en begrijpen van gegevens. Vervolgens sla je op wat je interessant vindt. Dit zorgt voor een goede geheugenwerking. Je brein is namelijk gewend aan het selecteren van relevante en irrelevante informatie.

9. Visualiseer je taken

Het grootste deel van de mensheid heeft de eigenschap om afbeeldingen makkelijker te onthouden dan woorden. Visualiseer daarom hetgeen je wilt onthouden. Alles wat voor jou belangrijk is kun je visueel maken. Vervolgens zullen je hersenen een latere referentie naar dit onderwerp, een plaatje tonen.

10. Geheugen trainen door te discussiëren

Ga af en toe eens in discussie met iemand. Je geheugen trainen gaat het snelst als je continu allerlei informatie moet oproepen. Deze informatie wil je immers paraat hebben om je argumenten te hebben in een discussie. Door het oproepen van informatie die je niet eerder hebt gekoppeld, kom je vervolgens tot andere inzichten. Dit onthoud je vervolgens weer. Toch maar iets vaker oneens zijn met je omgeving.

Je geheugen trainen is niet moeilijk. Maar het vereist wel inspanning. Hou je brein bezig en zorg dat het voldoende voeding en rust krijgt. Het mooie is dat juist de genoemde tips ook nog eens zorgen dat je rustiger bent en minder vatbaar voor bijvoorbeeld een burn-out.

Related posts

4 belangrijke investeringen voor muziekartiesten

Danny Bijl

4x redenen om te investeren in goede kantoormeubelen

Danny Bijl

Het belang van het vastleggen van afspraken

Mathijs

Leave a Comment