Image default
Eigen bedrijf Finance Financieel Geld Ondernemen

Geld lenen om je eigen bedrijf te starten

Wil je je eigen bedrijf starten, maar heb je niet genoeg startkapitaal? Dan kun je ervoor kiezen om een zakelijke lening af te sluiten. Wij vertellen je wat de verschillende mogelijkheden zijn en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Geld lenen bij een bank

De meeste (startende) ondernemers kiezen ervoor om een lening aan te vragen bij de bank. De eisen van banken voor zakelijke leningen zijn de laatste jaren wel scherper geworden. Zeker voor starters kan het lastig zijn om een lening te krijgen. Banken willen namelijk graag zekerheid, bijvoorbeeld in de vorm van jaarcijfers. Wil jij als starter geld lenen? Zorg er dan voor dat je een goed en duidelijk ondernemingsplan hebt. Op basis hiervan kan de bank het risico van de lening inschatten. De eisen aan een ondernemingsplan kunnen verschillen per bank. Deze kun je vaak op de website van de bank terugvinden.

Lening startende ondernemers

Als startende ondernemer kun je ook een lening aanvragen bij Qredits. Dit is een onafhankelijke stichting die ontstaan is uit een samenwerking tussen verschillende Nederlandse banken en de Rijksoverheid. Qredits helpt ondernemers door middel van coaching, ondernemerstools en kredietverstrekking. Met als doel ondernemerschap toegankelijk te maken. Je kunt bij deze stichting een lening aanvragen tot 250.000 euro. Bij Qredits wordt je aanvraag waarschijnlijk makkelijker geaccepteerd dan bij een bank, maar let op: ook hierbij is het belangrijk dat je een goed ondernemingsplan hebt.

Krediet van UWV

Het is ook mogelijk om bij UWV een lening aan te vragen voor jouw toekomstige bedrijf. Je moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. UWV biedt twee verschillende leningen: het starterskrediet en het voorbereidingskrediet. Om in aanmerking te komen voor deze leningen hoef je niet ingeschreven te staan bij UWV. Bij het starterskrediet zijn twee verschillende leningsmogelijkheden: UWV kan garant staan voor een lening bij een bank óf jou het geld lenen. Dit laatste is alleen mogelijk als je geen lening kunt krijgen bij een bank, maar UWV wel garant wil staan. Ga je voor het voorbereidingskrediet, dan krijg je het geld niet in één keer. Je kunt kosten voor de voorbereiding van de start van je nieuwe onderneming dan declareren bij UWV. Bij zowel het starterskrediet en het voorbereidingskrediet betaal je een rente van 8% en heb je 10 jaar de tijd om de lening af te betalen.

Crowdfunding voor startkapitaal

Een goed – en steeds populairder – alternatief voor een lening: crowdfunding. Zet jouw idee op een online crowdfundingplatform en vermeld hierbij het benodigde bedrag. Vervolgens kan iedereen investeren in jouw bedrijf. Zijn er genoeg investeerders, dan kun jij de start van jouw bedrijf op deze manier financieren. Er zijn verschillende vormen van crowdfunding. Zo kan de investeerder geld lenen aan de ondernemer. De ondernemer moet dit bedrag dan na verloop van tijd met rente terugbetalen. Ook kan een investeerder met zijn bijdrage een aandeel kopen van de onderneming. En handig: op sommige crowdfundingplatformen zijn donaties ook mogelijk, mochten mensen jou – zonder tegenpresentatie – willen helpen om je dromen waar te maken.

Related posts

Met je motor naar het werk: 5x tips

Danny

Waarom je niet altijd voor een standaard CMS zou moeten gaan

Danny Bijl

3 verschillende manieren om sneller aan startkapitaal te komen

Danny Bijl

Leave a Comment