Image default
Carrière Personeel

De gemiddelde uurlonen in de horeca

In de Nederlandse economie zit al een tijdje groei. Één van de zaken die groeit is het toerisme. En daarmee de sectoren die afhankelijk zijn van het toerisme. Eerder berichtten we al dat de horeca groeiende is. Omdat een grote groep mensen hun inkomen in deze sector verdienen, willen we de gemiddelde uurlonen in de horeca een bekijken. Wat valt er precies onder de horeca? En wat zijn de rangen en standen, al dan niet officieel? En wat zijn de uurlonen voor de medewerkers?

Welke bedrijven vallen onder de noemer horeca?

De bedrijven die onder de horeca worden geschaard, bestaan in feite uit twee soorten bedrijven, namelijk:

  • De traditionele horeca;
  • De niet-traditionele horeca.

Onder de traditionele horeca vallen de bekende bedrijven zoals restaurants, café`s, hotels, pensions en cafetaria`s. De bedrijven die minder bekend zijn, zoals cateringsbedrijven, bungalowparken, kampeerterreinen en kantines, vallen onder de niet-traditionele horeca. Zoals bij de meeste mensen wel bekend is, gelden er voor de horecabedrijven strenge regels. Met name op het gebied van hygiëne is er veel controle. Gelukkig maar, het gaat tenslotte om onze gezondheid.

Welke rangen en standen komen er voor?

In feite zou iedereen gelijk moeten zijn. Maar zoals vrijwel in iedere sector is er altijd sprake van verschil tussen uitvoerend en organiserend personeel. Hoewel dit vaak overlapt omdat er in de horeca over het algemeen behoorlijk aangepakt moet worden. Vaak zijn er twee lagen te ontdekken in een horecaonderneming, namelijk:

  • Lagere functies zoals ober, gastheer/vrouw, barman/vrouw, medewerker bediening, receptionist, etc.
  • Hogere functies zoals kok, chef-kok, leidinggevende in de keuken, leidinggevende bedienend personeel, etc.

Daarnaast is er uiteraard nog sprake van eigenaren, directeuren en/of manager. Aangezien deze salarissen niet uniform worden vastgelegd is er niet veel over deze te zeggen.

Wat zijn de gemiddelde uurlonen in de horeca?

Wat de lonen van de genoemde beroepen betreft, hebben we een overzicht gemaakt:

Beroep Uurloon*
Ober € 11,50
Gastheer/vrouw € 12,00
Barkeeper € 11,75
Medewerker bediening € 11,50
Receptionist € 12,00
Afwasser € 10,50
Kok € 13,50
Chef-Kok € 15,00
Leidinggevende keuken € 13,00
Leidinggevende bediening € 13,00
Hotelier € 19,00

* Bruto uurloon

Uiteraard is dit gebaseerd op de landelijk gemiddelde uurlonen in de horeca. Het kan dus in een specifiek geval, hoger of lager uitvallen.

Ben je zelf werkzaam in de horeca, en heb je nog wat toe te voegen aan dit artikel over de gemiddelde uurlonen in de horeca? Plaats dan een reactie onder dit artikel. Ben je van plan om een bedrijf te starten in de horeca, bijvoorbeeld een restaurant, lees dan ook eens dit artikel.

Related posts

5 tips voor een succesvolle reorganisatie

Dion

Het belang van het vastleggen van afspraken

Mathijs

Feedback geven en ontvangen, zo doe je dat

Dagmar

Leave a Comment