Image default
Nieuws

De gevolgen voor de economie met president Trump aan de macht

Het zal vrijwel niemand ontgaan zijn dat de VS een nieuwe president heeft gekregen. Vrijwel altijd is er wereldwijd veel te doen als er een nieuwe president komt. Maar het is vrijwel zeker dat Donald Trump de meest besproken persoon is. In schril contrast met Barack Obama die bekend staat om zijn voorbeeldige leven als president. Vandaag is president Trump worden geïnaugureerd. Zijn aantreden zal niet zonder gevolgen zijn. Met dit artikel informeren we over de verwachte economische gevolgen.

Trump de nieuwe president in het nieuws

Trump staat er inmiddels om bekend dat hij ongedwongen zijn mening geeft. In een nieuwsbericht op de website van NRC kunnen we lezen hoe hij over Europa denkt. Het is niet niks wat hij erover zegt, getuige dit artikel: “Het lot van de Europese Unie laat de nieuwe president van de Verenigde Staten koud. Met het Verenigd Koninkrijk wil Donald Trump snel na zijn inauguratie, vrijdag, een nieuw handelsakkoord sluiten. De NAVO vindt hij tegelijk „achterhaald” en „heel belangrijk”. En voor de Duitse bondkanselier Angela Merkel heeft hij weliswaar „groot respect”, maar ze heeft „een catastrofale fout” gemaakt, door „al die illegalen” tot Duitsland toe te laten, waarmee hij doelt op de vluchtelingen.”

Het internationale economie-beleid van president Trump

Het internationale beleid lijkt ondergeschikt aan het binnenlandse beleid. De belangrijkste speerpunten gaan de Amerikanen zelf aan. Verlagen winstbelasting, opheffen Obamacare en het opheffen van de beperking op de energie-industrie. Voor de wereld buiten de VS zijn de belangrijkste zaken de onderhandelingn over de handelsverdragen TTP en TTIP. Beide verdragen gaan over wereldwijde afspraken omtrent im- en export-tarieven en het wel of niet vrij handelen. Het TTP gaat met name tussen China, Australië en de VS. Wat meer relevant voor ons is het TTIP. De betrokken partijen zijn met name de VS en landen van de Europese unie. President Trump heeft al door laten schemeren dat deze verdragen voor hem niet nodig zijn. Daarmee worden de belangrijkste verdragen rondom internationaal handelen wel erg onzeker.

Invloed op de Nederlandse economie

De VS is voor Nederland het tweede exportland. Alleen Duitsland neemt meer producten en diensten van ons af. Daarom is de impact van een verandering in de VS wel degelijk van invloed op de Nederlandse economie. Het zal voor de bedrijven die veel zaken doen met de VS belangrijk zijn of de Amerikaanse bedrijven zaken blijven doen. Als de im- en export-regels strenger worden zijn wij opeens minder aantrekkelijk voor ze. En de economische veranderingen kunnen daar de binnenlandse welvaart negatief beïnvloeden. Op dat moment zullen de afnemers van Nederlandse producten en/of diensten daar last van krijgen. Daarnaast veroorzaakt het wereldbeleid van Trump voor veel onrust. Steun aan de NAVO komt onder druk te staan. De verhoudingen met het Midden-Oosten verslechteren door vriendschappelijke verhoudingen tussen VS en Rusland. Deze onrust gaat zeker zorgen voor koerswijzigingen op de beurs.

Wat betekent dit voor ondernemend Nederland?

Er zullen ondernemingen zijn die veel zakendoen met Amerikaanse bedrijven. Deze handel kan dus worden verstoord door het versoberen van de handelsbetrekkingen. Maar ook als je veel handelt met bijvoorbeeld Aziatische landen, dan is de dollarkoers wellicht belangrijk. De situatie rondom president Trump zorgt voor wisselende koersen. Veel bedrijven zullen dit indirect gaan merken. Voor de lokale ondernemer die ver van deze economie vandaan blijft, zal er niet veel veranderen. Tenzij de strategieën van president Trump gaan zorgen voor een wereldwijde onrust of zelfs crisis, dan komt het toch wel dichterbij. Dit zal staan of vallen met de binnenlandse economie van de VS.

Het grootste probleem op dit moment is dat we de verwachtingen moet baseren op de uitspraken van Trump. Nu Trump de nieuwe president van de VS is zullen de werkelijke gevolgen al snel duidelijk worden. Omdat de VS voor Nederland het tweede exportland is, zullen we de gevolgen zeker gaan merken. Maar laten we deze gevolgen niet in een negatieve sfeer afwachten. De Brexit heeft ook voor onrust gezorgd maar vooralsnog vallen die gevolgen ook wel mee.

Related posts

Besparen op de energiekosten

Danny

Als ondernemer leren van een politieke campagne

Mathijs

Wat een ondernemer kan leren van de Primark

Mathijs

Leave a Comment