Image default
Personeel

Goed samenwerken aan een project

Samenwerken aan een project of opdracht is niet altijd even gemakkelijk. De ene keer gaat het soepeler dan de andere keer, maar gelukkig kan je wel letten op verschillende punten om de samenwerking voorspoedig te laten verlopen. Werk je veel samen met deze collega of collega’s? Dan is het absoluut de moeite waard om met elkaar op effectieve en efficiënte werkwijze de opdracht invulling te geven. Met elkaar kom je ook nog tot mooie ontwikkelingen en inzichten tijdens de samenwerking die je mee kunt nemen in volgende projecten. Goed samenwerken aan een project kan op verschillende manieren, maar deze tips helpen je daar vast een handje bij!

Een open en flexibele werkhouding bij het samenwerken

Door een open en flexibele werkhouding aan te nemen, ben je beter in staat om bij te springen waar dat nodig is. Ook kan je een actieve bijdrage leveren en sta je open voor nieuwe ontwikkelingen, ervaringen en inspiratie. Je kunt veel leren van elkaar en tot nieuwe inzichten komen als je met elkaar aan opdrachten werkt. Sta daarom open voor tips en geef het ook aan bij elkaar hoe feedback en kansen om te groeien het beste gecommuniceerd kunnen worden. Zo kan je de verwachtingen samen bespreken en weet je precies wat je aan elkaar hebt. Die flexibiliteit moet overigens niet alleen kenbaar worden gemaakt met woorden, maar vooral getoond worden door te doen. Laat zien dat je je graag wilt ontwikkelen, maar ook dat je nieuwe invalshoeken toont en een actieve bijdrage levert om de samenwerking succesvol af te kunnen ronden.

Kies voor een werkomgeving die bij jullie past

Hoe meer mensen er meewerken, hoe meer wensen en werkwijzes er zullen zijn waarmee rekening gehouden dient te worden. Kies daarom een werkomgeving die goed aansluit bij de werkactiviteiten die bij de opdracht horen. Moet er veel worden besproken om het gewenste doel te bereiken? Kies dan een ruimte die deze gelegenheid ook biedt. Is sfeer belangrijker dan rust? Kijk dan voor mogelijkheden om onder het genot van een hapje en drankje tot resultaten te komen. Zorg dat er op een effectieve manier aan de activiteiten kan worden gewerkt en bekijk hoe je de taken zo succesvol mogelijk met elkaar kunt bereiken.

Maak een concreet plan en stem de verantwoordelijkheden af

Als je met elkaar gaat samenwerken, is het belangrijk om van te voren een concreet plan te maken en af te stemmen wie wat doet. Stem daarom de verantwoordelijkheden en taken per persoon af en bespreek ook de deadlines die aan de activiteiten worden gehangen. Stem af wat de gemeenschappelijke doelen zijn en ook wat de consequenties zijn bij het wel of niet behalen van het project. Zo voorkom je dat er vraagtekens blijven staan en weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Helder communiceren is het sleutelwoord bij een succesvolle samenwerking.

Lees ook: Zo zorg je voor een goede projectadministratie

Related posts

Het waarom en hoe van bedrijfskleding

Danny

Personeel werven: uitbesteden of niet?

Dion

7 tips om de warmte op kantoor te overleven

Mathijs

Leave a Comment