Image default
Personeel

Goed voor jezelf zorgen; verlaag jouw ziekteverzuim

Ben je regelmatig moe, ervaar je klachten en komt het vaak voor dat je je ziek moet melden? Ben je niet altijd in staat om jouw werkzaamheden uit te voeren, omdat jouw gezondheid je in de steek laat? Daar heb je helaas vaak geen invloed op, je bent afhankelijk van jouw mentale en lichamelijke gesteldheid. Gelukkig kan je wél kiezen om goed voor jezelf te zorgen. Door met aandacht jezelf rust, goed eten, een vrije dag en andere oplaadmomenten te gunnen, kan je ook een bijdrage leveren om jouw ziekteverzuim te verlagen. Wil je weten hoe? Lees dan verder!

Jezelf oplaadmomenten gunnen

Het klinkt heel eenvoudig om jezelf oplaadmomenten te gunnen, maar hoe doe je dat eigenlijk? Door te beginnen bij de belangrijkste vraag: waardoor kom jij tot rust en kun jij opladen? Door het doen van welke activiteit (of welke niet!) krijg jij energie? Wanneer je je hier bewust van bent, kan je vaker dit soort momenten in de agenda zetten. En afspraak is afspraak, dus niet verschuiven als het op een ander moment beter uitkomt. De afspraak met jezelf is net zo belangrijk als die met een ander of misschien nog zelfs belangrijker: op deze manier kan je er nog beter voor jezelf én voor anderen zijn.

Goed voor jezelf zorgen door gezonde keuzes te maken

Als we zeggen dat je gezond moet eten, slapen of bewegen, dan is dat een breed begrip. Maar het stempeltje met ‘gezond’ kan erg per persoon verschillen in hoe het geïnterpreteerd moet worden. Voor persoon X kan het goed zijn om drastische keuzes te maken en grote veranderingen door te voeren, maar voor iemand anders zou bijvoorbeeld net wat minder snoepen en meer slapen al een gigantische positieve impact hebben. Het maken van gezonde keuzes die goed zijn voor jou, zit in het voeden in plaats van vullen. Bedenk een sterke motivatie waarom je tot deze keuzes wilt komen, zodat je bij een terugval jezelf toch kunt herpakken.

Vrije tijd en pauzes

Non-stop geconcentreerd aan het werk zijn, is niet goed voor jouw gezondheid en mentale gesteldheid. Wist je dat het zelfs niet goed is voor jouw productiviteit? Je bent minder efficiënt aan het werk als je maar door blijft gaan, door het inlassen van pauzes kan je daarna met een scherpere blik weer aan de slag. Daarom de tip om toch even met wat meer regelmaat pauzes in te lassen, zodat je even de benen kunt strekken en in het hoofd ruimte kunt maken voor nieuwe kennis, inzichten en ideeën. En vrije dagen hebben we ook niet voor niets, benut deze op een manier waardoor je kunt ontspannen en opladen. Ga op vakantie (ver weg kan leuk zijn, maar in de buurt kan je ook een te gekke vakantie beleven) of geniet van je eigen omgeving; het gaat erom dat je de ruimte krijgt om even het werk los te laten. Wie ben jij zonder jouw werk? Benut de tijd om moois te beleven en geniet van het nu.

Related posts

Veilig werken in de bouw: deze accessoires mogen niet ontbreken

Danny

Ondernemers opgelet: wat is goed werkgeverschap?

Danny Bijl

4 tips om de risico’s van werkgeverschap te voorkomen of af te dekken

Dion

Leave a Comment