Image default
Eigen bedrijf Lifestyle Tips

Gratis data in de EU en toch ontspannen op vakantie?

15 juni 2017 zijn de extra kosten voor het gebruik van mobiele data in de EU komen te vervallen. Het gevolg? Toeristen gebruiken meer dan drie keer meer data als in de zomer van 2016. Maar is gratis data in de EU wel zo goed voor ons? Gaan we niet op vakantie om de waan van de dag even los te laten? En lukt dat wel als je overal online bent?

Gratis data in de EU

Een lange tijd is het datagebruik van mobiele telefoons duur geweest in het buitenland. De providers factureerden zogenaamde roamingkosten. De bedragen zijn door de jaren heen wel lager geworden. Daarnaast bood vrijwel iedere aanbieder een hoeveelheid data voor een vast bedrag aan. Dus kon je bijvoorbeeld 100 MB data voor in het buitenland kopen. Maar dat is dus niet meer nodig. Gratis data in de EU, heeft de Europese Commissie bepaald. Providers mogen geen extra kosten voor datagebruik in EU-landen aan hun klanten berekenen.

Smartphonegebruik in buitenland

Veel bedrijven die internationaal zakendoen zijn natuurlijk gebaat bij deze regelgeving. Als je medewerkers steeds heen- en weer reizen tussen EU-landen, dan kostte je dat veel data. Maar ook als je voor je eigen plezier reist, dan is het fijn dat je af en toe online kan zijn, zonder veel te betalen. De drempel om je smartphone in het buitenland te gebruiken, is daarmee verdwenen. We kunnen dus overal appen, e-mailen en internetten zoals thuis. Even een reservering controleren of boeken is ideaal. Gratis data in de EU is een goede stap geweest voor iedereen die data wil gebruiken in het buitenland.

Ontspannen op vakantie

Ga je op vakantie binnen de EU, dan is het ideaal dat je overal online kunt gaan. Tenzij er geen netwerkdekking is natuurlijk. Maar verliezen we niet uit het oog dat we op vakantie gaan om te ontspannen? Bijvoorbeeld als ondernemer, ga je op vakantie, laat dan je werk even los. Maar lukt dat wel als je e-mail gewoon op je telefoon binnenkomt? Zelfs al zet je de synchronisatie uit, dan gaan klanten/leveranciers wellicht appen. En de verleiding, om zelf af en toe eens te kijken hoe de zaken gaan, is groter. Uiteraard is het aan jezelf om te bepalen hoe jij je vakantietijd besteed. Maar het is beter om even de waan van de dag los te laten, dan er steeds nog prikkels van te krijgen.

Tips

Als je hier rekening mee wilt houden, dan hebben we een paar tips:

  • Ondanks gratis data in de EU kun je nog steeds je data uitzetten, vakantie zoals voorheen dus;
  • Neem je telefoon niet overal mee naar toe. Voor noodgevallen is de telefoon van je partner ook goed. Tenzij die ook offline wilt blijven, hoewel het een keuze is om online te zijn;
  • Zet de synchronisatie uit. Dan komen e-mails alleen binnen als jij ze opvraagt;
  • Spreek met je reisgezelschap af dat jullie een groot deel van de dag zonder je smartphone doorbrengen. Goed voor je eigen ontspanning en de onderlinge sfeer;
  • Laat achterblijvers weten dat je niet de intentie hebt om online te zijn. Dan hoef jij je op vakantie ook niet verplicht voelen om online te zijn.

Je kunt voor je eigen situatie vast wel bedenken wat voor jou werkt. Het gaat om de gedachte dat je wel moet ontspannen op vakantie.

Gratis data in de EU is makkelijk. Het draagt indirect bij aan de groei van internationale ondernemingen. En het vergemakkelijkt je leven in het buitenland. Zoek alleen altijd de balans tussen ontspannen en online zijn.

Related posts

Zakelijke en stijlvolle mode-items voor hem en haar

Danny

De inzet van flyers als promotiemateriaal

Danny

Zzp’er meest tevreden over werk

Mathijs

Leave a Comment