Image default
Carrière Eigen bedrijf Strategie

Groeit je onderneming? Groei mee, of niet

De meeste bedrijven zitten volop in de vakantieperiode. Het je het als ondernemer ook even rustig? Denk dan eens na over het reilen en zeilen van het bedrijf. Groeit je onderneming steeds maar verder? Vroeg of laat moet je beslissingen gaan nemen die de toekomst van je bedrijf bepalen. Maar ook beslissingen die jouw eigen toekomst bepalen. Maar moet je wel meegroeien of zijn er ook andere opties?

Groeit je onderneming?

Wanneer je iedere maand weer meer kunt factureren, is er sprake van omzet stijging. Als je dit vervolgens met dezelfde marge of een hogere marge doet, is de winst ook beter. Daarmee groeit je bedrijf financieel. Is er steeds meer personeel, materieel of bedrijfsruimte nodig om het werk aan te kunnen? Dan groeien de afmetingen van je bedrijf. Als de hoeveelheid of de grootte van de orders steeds maar toenemen kan het moeilijk worden om alles op tijd te leveren. Met de huidige situatie op de arbeidsmarkt valt het meestal niet mee om voldoende personeel te krijgen. Overigens is het wel positief dat je onderneming groeit, toch?

Wat is je persoonlijke doel?

Groeit je onderneming? Dan wil dat nog niet zeggen dat je dat zelf als positief ervaart. Steeds vaker komt het voor dat ondernemers van zzp’er doorgroeien naar een bv met personeel. Daarmee is in de praktijk de ondernemer minder met het werk zelf bezig maar meer met organiseren en allerlei randzaken. Als ondernemer is het van belang dat je daarom van jezelf weet wat je eigen persoonlijke doel is. Fluitend je werk doen is toch belangrijk dan een tweede huis aan de Spaanse kust bij elkaar sparen? Iedereen zijn doel is weer anders, maar vergeet vooral niet dat je werk leuk moet zijn. Weet daarom van jezelf waar je voor wilt werken en wat je wilt bereiken.

Wel of niet mee groeien

Als je weet wat je persoonlijk doel is, kun je een keuze maken voor de toekomst van je bedrijf. De groei van je onderneming kan betekenen dat jij niet meer gelukkig bent, ga er dan niet in mee. Als je vooral gefocust bent op het verzamelen van kapitaal voor later, is dat een goede motivatie om mee te groeien. Maar vergeet niet dat je ook nu af en toe moet genieten. Wil je een groot bedrijf met vestigingen door het hele land, dan kun je de groei van de onderneming omarmen. Groeit je onderneming in een bepaald deel van het land? Overweeg dan om daar een vestiging te openen.

Verschillende opties

Een tweede vestiging is een optie waar niet vaak aan gedacht wordt. Overigens is het wel een dure optie omdat twee locaties ook meer vaste lasten geven. Andere opties zijn het verkopen van je bedrijf en zelf weer als zzp’er het werk gaan doen wat je altijd zo leuk vond. Als de hoeveelheid orders te groot wordt, kun je ook overwegen om je prijzen omhoog te doen. Je krijgt dan minder werk, maar het werk wat je krijgt, levert meer op. Een populaire optie van veel ondernemers is het aanstellen van een bedrijfsleider die de organisatorische zaken van je overneemt. Je kunt dan of in je eigen bedrijf weer het werk oppakken wat je wilt, gaat je iets heel anders doen. Terwijl je toch eigenaar blijft van je onderneming.

Groeit je onderneming ieder jaar weer? Bedenk dan steeds weer of dit bijdraagt aan je eigen plezier. Weet wat je persoonlijk doel is en zorg dat je onderneming hieraan bijdraagt. Dit kan zijn door het te verkopen of het management uit te besteden. En vergeet niet dat je ook nu moet genieten met je familie en vrienden.

Related posts

Help, mijn bedrijf groeit! Wat nu?!

Danny

3 voordelen van LED verlichting op kantoor

Danny

De belangrijkste ontwikkelingen op IT gebied

Mathijs

Leave a Comment