Image default
Ondernemen Tips

Handelen met Hongarije: 6 belangrijke zaken om rekening mee te houden

Wil jij zaken gaan doen met Hongarije? Voordat je vrachtwagens vol met goederen op transport naar Hongarije kunt zetten, moet je eerst het vertrouwen en de gunst winnen van Hongaarse zakelijke relaties. We zetten zes belangrijke zaken op een rijtje om rekening mee te houden wanneer je handel wilt drijven met Hongaren.

Respecteer de hiërarchie

Veel meer dan wij in Nederland gewend, zijn Hongaarse bedrijven sterk hiërarchisch. Alle belangrijke beslissingen worden genomen op het hoogste niveau binnen het bedrijf. Er wordt weinig gelegeerd en ook weinig gediscussieerd over beslissingen die de baas neemt. Die hiërarchie heb je te respecteren als je handel wilt drijven met Hongaren. Zorg dat je altijd spreekt en onderhandelt met iemand op het juist niveau.

Minder ‘direct’ communiceren

Als er één ding is waar Nederlanders bekend om staan, dan is het om onze directheid. Dat wordt elders een stuk minder gewaardeerd, bijvoorbeeld in Hongarije. Hongaren zijn veel minder direct in hun communicatie en minder uitgesproken. Ze zullen ook minder snel kritische vragen stellen. Die houding moet je proberen te emuleren om je handelspartners in Hongarije niet af te schrikken. Oefen ook geen druk uit om overeenkomsten te ondertekenen, want dit werkt averechts.

Groet volgens de etiquette

When in Rome, do as the Romans do… dat geldt ook voor begroetingen in Hongarije. Handen schudden is heel normaal, maar als je te maken hebt met een vrouw of iemand in een hogere functie is het de etiquette te wachten tot diegene je de hand reikt. Oogcontact wordt belangrijk gevonden om vertrouwen te creëren. Doe dit vooral bij degene met de meeste status, zelfs als je niet direct tegen diegene spreekt maar hij of zij wel aanwezig is. Spreek mensen aan met de achternaam (die in Hongarije overigens vóór de voornaam geplaatst wordt) en gebruik ook de academische titels die op de persoon in kwestie van toepassing zijn.

Etiquette bij lunch of diner

Handelen met Hongarije

Hongaren houden van persoonlijk contact om een vertrouwensband te scheppen. Het is daarom denkbaar dat je gaat lunchen of dineren met je Hongaarse zakenrelatie. Het is onbeleefd om dan te beginnen met eten voordat de gastheer of gastvrouw doet. Probeer alle gerechten die op tafel staan en vermijd praten over politiek en zelfs zaken tijdens eten. Een informeel gesprek wordt verwacht en gewaardeerd.

Nette kleding

Ongeacht de bedrijfscultuur van jouw bedrijf is het wijs om formeel gekleed te gaan wanneer je Hongaarse zakenrelaties ontmoet. Dit is nu eenmaal de dresscode in de Hongaarse zakenwereld, tenzij het om een klein of jong bedrijf gaat. Probeer je aan te passen aan de andere partij. Vaak is een donker pak met wit short of een mantelpak of nette jurk passend voor de situatie.

Niet te laat komen

Het concept van fashionably late is niet van toepassing in de Hongaarse zakelijke cultuur. Punctualiteit en betrouwbaarheid wordt belangrijk gevonden. Ben je onverhoopt vertraagd, laat dit dan tijdig weten mét een geldige reden. Afzeggen op het laatste moment wordt als zeer onbeleefd gezien en kan je zakelijke relatie flink beschadigen.

Wil je succes hebben in het opbouwen van waardevolle zakelijke relaties in Hongarije, dan is culturele sensitiviteit dus belangrijk. Ook als je daardoor minder efficiënt en doortastend zaken kunt doen dan je wellicht gewend bent. Maar in het licht van het eeuwige motto ‘klant is koning’ is aanpassen aan de klant de beste manier om zakelijk succes te boeken.

Related posts

Werkomgeving optimaliseren: 7 tips

Mathijs

Druk leven? Neem af en toe pauze – 7 tips

Mathijs

Dit neem je mee op een zakenreis

Dagmar

Leave a Comment