Image default
Personeel

Help je medewerkers beter concentreren met deze hulpmiddelen

Focus is een groot goed, maar ieder mens heeft wel ervaring met het verliezen van concentratie omdat ze ergens door afgeleid worden. Kijk naar jezelf: vind jij het soms ook niet moeilijk om de concentratie bij je werk te houden? Als je medewerkers in dienst hebt, is de kans groot dat zij daar ook regelmatig mee te maken hebben. Dat leidt natuurlijk tot een lagere productiviteit en mogelijk ook tot fouten. Omdat dat voor jou als werkgever niet wenselijk is, kan het een goed idee zijn om te investeren in hulpmiddelen die je medewerkers kunnen helpen om zich beter te concentreren.

Noise cancelling koptelefoons

Geluid kan een belangrijke factor zijn in waarom werknemers afgeleid raken van hun werk. Zeker als men hun werkruimte moet delen met anderen die telefoongesprekken voeren, met elkaar in gesprek raken of graag de radio aan willen tijdens het werk. Sommigen gedijen daar prima bij die kakofonie van geluid, maar anderen kunnen moeilijk omgaan met achtergrondgeluid. Voor hen kan het nuttig zijn om te investeren in noise cancelling koptelefoons. Dat kan actieve noise cancelling zijn, waarbij de koptelefoon de omgeving scant op geluid en dit neutraliseert door een tegengeluid te geven, of passieve noise cancelling waarbij goede isolatie bij de oren zorgt voor het uitsluiten van geluid van buiten. Een combinatie van beide levert het beste resultaat op. Ook voor thuiswerkers met kinderen kan zo’n koptelefoon een uitkomst zijn.

Concentratieschermen

Wil je niet dat medewerkers met een koptelefoon werken en zich daarmee afsluiten van de omgeving? Dan is een alternatief om voor een werkplek met geluidsdemping te zorgen. Dit kan met behulp van zogenaamde concentratieschermen. Deze vind je bijvoorbeeld in de vorm van opvouwbare hokjes die gemakkelijk op te zetten en af te breken zijn. Daardoor kun je ze ook makkelijk verplaatsen naar een andere werkplek. Wel is het noodzakelijk dat er daadwerkelijk ruimte is bij werkplekken voor dergelijke concentratieschermen.’

Akoestische belhokjes

Wil je dat werknemers die telefoongesprekken voeren onder werktijd anderen niet storen met het geluid dat ze produceren? Dan kun je in plaats van te investeren in geluidwerende hulpmiddelen voor die andere werknemers ook kiezen voor het beperken van de overlast door de veroorzaker. Daarbij komen zogenaamde akoestische belhokjes goed van pas. Uiteraard moet zo’n hokje dan wel van geluiddempend materiaal gemaakt zijn, zodat het geluid wordt opgenomen. Dat materiaal moet ook aan de binnenkant zitten, anders wordt het geluid binnen het hokje weerkaatst en dat is niet prettig voor de medewerker die een telefoongesprek wil kunnen voeren.

Tweede scherm

Geluid is natuurlijk niet de enige factor die werknemers uit hun concentratie kan halen tijdens het werk. Zo is het bijvoorbeeld niet bevorderlijk voor de concentratie van een medewerker als deze vaak met tabblad of programma moet wisselen op zijn of haar computer om het werk te kunnen uitvoeren. Iedere wisseling is potentieel moment van afleiding, omdat de focus dan naar de handeling gaat. Ook is het vaak lastig om informatie van het ene scherm te moeten onthouden in de wetenschap dat deze uit beeld verdwijnt. Een tweede beeldscherm op de werkplek kan hier verbetering in brengen. De benodigde informatie kan op het tweede scherm worden weergeven, terwijl de werknemer op het eerste scherm de verwerking doet. Dat maakt het makkelijker om de focus te bewaren.

Goede verlichting op de werkplek

Algemene verlichting in een ruimte is noodzakelijk, maar dit is vaak niet voor iedere werkplek de optimale verlichting. Verschillende medewerkers kunnen tegen het probleem aanlopen dat zij op hun werkplek aan de ‘achterkant’ van het licht zitten, dat wil zeggen: ze zitten zelf niet in het licht. Dat kan ervoor zorgen dat men niet eens hun toetsenbord goed kunnen zien. Dat maakt het werken lastig en kan ten nadele gaan van de concentratie. Besteed daarom aandacht aan het zorgen voor optimale lichtomstandigheden bij elke werkplek. Pas daarbij ook goed op dat er geen lichtreflectie ontstaat op beeldschermen, want deze zorgen ervoor dat het beeldscherm moeilijk af te lezen wordt. Ook dat zorgt voor afleiding die de concentratie kan breken.

Het zijn allemaal investeringen die geld kosten. Maar in potentie kunnen ze de productiviteit en focus van je werknemers bevorderen. In die zin gaat het dus om investeringen waar wel degelijk baten aan zitten.

Related posts

Blended Learning inzetten voor je bedrijf

Mathijs

Het ontslagrecht anno 2019

Dion

De gemiddelde uurlonen in de horeca

Mathijs

Leave a Comment