Image default
Ondernemen

Het belang van het juiste licht geldt ook op de werkvloer

Licht en sfeer zijn met elkaar verbonden. Dat ken je wel van romantische etentjes, kerstmis en van de verschillen die er kunnen zijn in daglicht. Licht kan een bepaald gevoel oproepen. Een gebrek aan licht kan zelfs leiden tot depressieve gevoelens, zoals bekend uit de donkere wintermaanden. Het kan dan ook niet anders dat licht ook op de werkvloer een bepalende rol kan spelen.

Verschillende kleurtemperaturen

Thuis houden we van ‘warm’ licht. Dat is licht met een lage kleurtemperatuur die een aangename, ontspannen sfeer creëert. Deze lichttemperatuur die wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin. De daadwerkelijke opbrengst hiervan hangt af van wat de lichtbron is. Heb jij al LED tl buizen op je werkvloer? Omdat de techniek zich nadrukkelijk ontwikkelt in de richting van energiezuinige, constante en duurzame LED verlichting als de nieuwe standaard, nemen we dat als uitgangspunt. Bij dit type verlichting heb je grofweg drie temperatuurgroepen: warm wit licht (2000K – 2700K), natuurlijk wit licht (4000K) en koud wit licht (6000K – 6500K).

Licht op de werkvloer

Het is zo’n beetje de standaard om in werkomgevingen te kiezen voor koud wit licht, dus licht met een kleurhoge temperatuur. Dat is niet onlogisch, want één van de belangrijkste zaken op de werkvloer is natuurlijk dat iedereen goed kan zien wat hij of zij doet. Het licht is ook dusdanig fel dat je er goed wakker door blijft, en dat is uiteraard wel wat je verwacht dat je medewerkers doen. Een kleurtemperatuur van zo’n 6000K zorgt dus voor een heldere en alerte werkomgeving. Voor kantoorruimtes is dit echter hoger dan geadviseerd wordt. Hier wordt namelijk aangeraden om voor een kleurtemperatuur van tussen de 3000K en 4000K te gaan, omdat dat de meest aangename temperatuur is voor de ogen. Die hoeven dan niet te hard te werken omdat het niet te donker is, maar krijgen ook geen overdosis aan helder licht te verwerken. Vergeet ook niet dat in kantoorruimtes medewerkers vaak al voor een lichtbron zitten waar ze de hele dag naar kijken: het scherm van de computer.

Andere functie, ander licht

Heb jij als baas een eigen kantoor in het bedrijfspand, vraag jezelf dan eens af wat jij een prettige kleurtemperatuur voor het licht op je werkplek vindt. Als je mocht kiezen, zou je waarschijnlijk niet voor 6000K gaan. Het is daarbij ook zaak om rekening te houden met het feit dat je wellicht ook klanten ontvangt op je kantoor. Helder wit licht is dan verre van uitnodigend. Datzelfde geldt voor de receptie en een eventuele loungeruimte. Ook hier worden mensen ontvangen en is het raadzaam om voor een warmere kleurtemperatuur te gaan. Is er een speciale pauzeruimte (ofwel koffieruimte) voor je personeel, dan wordt het een interessante keuze om te maken. Je wilt je medewerkers wel graag een prettige, gezellige ruimte bieden waar ze even kunnen ontspannen, maar je wilt ook dat ze alert blijven en niet te lang in die ruimte blijven hangen als ze eigenlijk aan het werk zouden moeten zijn. De functie van een ruimte is dus een belangrijke factor in het bepalen wat het meest toepasselijke licht is.

Aanpasbare kleurtemperatuur

Een alternatief voor je vastpinnen op één kleurtemperatuur voor een ruimte, is het kiezen voor stuurbare verlichting. Steeds meer producenten van LED verlichting komen op de markt met licht waarvan je de kleurtemperatuur kunt aanpassen. Dit helpt om je ruimte multifunctioneel te maken. Heb je bijvoorbeeld een vergaderzaal, dan wil je een lagere kleurtemperatuur wanneer diepe concentratie noodzakelijk is dan wanneer er druk centraal overlegd wordt.

Related posts

Hoe kan je zorgen dat je je competitie altijd voor blijft?

Danny

Meerdere bedrijven runnen: balans tussen risico’s en kansen

Dion

De 9 kwaliteiten van een succesvol ondernemer

Dion

Leave a Comment