Image default
Commercieel Lifestyle Ondernemen

Het circulaire landschap van de meubelindustrie

Steeds meer ondernemers en bedrijven besteden aandacht aan duurzaamheid. Dat is geweldig nieuws! Als iedereen een stap in de goede richting zet, kunnen we een groot verschil maken voor het milieu. Er zijn bepaalde branches waar duurzaamheid nog een stapje verder kan gaan. Neem de meubelindustrie als voorbeeld. Ben jij ondernemer in dit vakgebied of wil je gewoon wat meer weten over circulariteit in de interieurwereld? Lees dan snel verder.

Wat is circulariteit?

Circulariteit is een strategie om de kringloop gesloten te houden. Specifiek in de meubelindustrie houdt dat in dat producten worden hergebruikt, gerepareerd of worden omgezet naar nieuwe grondstoffen. Afval krijgt een nieuwe betekenis. Restproducten worden niet meer weggegooid, maar krijgen altijd een nieuwe bestemming. Circulair produceren en ondernemen staat dus lijnrecht tegenover de schadelijke wegwerpcultuur van dit moment.

Circulaire landschap van 2021

Elk kwartaal verschijnt er op de website van Pacha Panels een update van het circulaire landschap. Hierin vind je de belangrijkste partijen uit de meubelindustrie die actief bezig zijn met circulariteit. Van retailers, producenten en ontwerpers tot adviesbureaus, branche organisaties en informatiebronnen. Als ondernemer in de meubelindustrie is het interessant om eens naar de lijst van 2021 te kijken. Pacha Panels is zelf ook een belangrijke speler op het gebied van circulariteit. Het jonge bedrijf (gestart in mei 2021) is een circulaire marktplaats voor de bouw- en meubelbranche. Dit houdt in dat ze duurzame en biosbased materialen verkopen. Daarnaast richten ze zich op materiaalonderzoek in hun eigen Pacha Lab.

Belang van circulariteit

Het belang van duurzaamheid en circulariteit is nog nooit zo groot geweest. We beseffen dat het gebruik van bepaalde grondstoffen de wereld kan uitputten en dat het niet op deze manier verder kan gaan. Om nog meer schade aan het milieu te voorkomen, is het dus noodzakelijk om circulair te gaan produceren en leven. Het is dé manier om klimaatverandering te beperken en bij te dragen aan een leefbare aarde voor nu en later.

Circulariteit in jouw onderneming

Ben jij ondernemer in de woonbranche? Onderzoek dan zeker hoe je jouw bedrijf circulair en dus duurzamer kunt maken. Zo kun je bijvoorbeeld overstappen op biobased materialen. Dit zijn plantaardige materialen die de wereld niet uitputten. De gewassen groeien weer aan en gebruik ervan heeft geen schadelijk effect op het milieu. Met biobased materialen kun je meubels maken die je vaak kunt hergebruiken en goed kunt recyclen. Aan het einde van de levensduur, kun je onbewerkte biobased materialen composteren en weer in de grond stoppen.

Related posts

Wat je moet opgeven om succesvol te zijn

Mathijs

Wat 2017 de ondernemer heeft gebracht

Mathijs

Communiceren moet je leren, enkele begrippen

Mathijs

Leave a Comment