Image default
Lifestyle

Het “nieuwe normaal”, thuiswerken. Goed plan of niet?

De afgelopen maanden hebben we met z’n allen massaal thuis gewerkt en hierdoor is er een nieuwe discussie ontstaan: “Thuiswerken, moeten we dat doorpakken of niet?”. De meningen zijn verdeeld over drie soorten groepen. De een vindt het thuiswerken prima en geeft aan altijd wel thuis te willen werken. De ander vond het thuiswerken verschrikkelijk en is blij om weer naar kantoor te kunnen en de laatste groep zou graag een combinatie van deze twee willen. Maar dat thuiswerken, is dat nou zo efficiënt? We bespreken graag de voor- en nadelen met je. 

Heb je wel een fijne werkplek thuis?

Op kantoor is alles ingericht zodat jij een lekkere werkplek hebt. Je hebt een bureau waar je gemakkelijk meerdere beeldschermen op kunt plaatsen, je hebt een goede bureaustoel, het kantoor is goed verlicht, er is koffie aanwezig en natuurlijk niet te vergeten, je hebt de gezelligheid van je collega’s om je heen. Al is niet iedereen daar blij mee. Thuis kan dit heel anders zijn. Niet iedereen heeft een aparte werkkamer, waardoor je genoodzaakt bent om aan de eetkamertafel te werken. Om nog maar over een goede bureaustoel te spreken. Daarnaast is de verlichting in huis vaak heel anders dan op kantoor. Waar het kantoor goed verlicht wordt met een ledpaneel of andere soorten kantoorverlichting, is dit in huis vaak niet het geval. Terwijl goede verlichting juist zo belangrijk is voor de productiviteit. Natuurlijk heeft thuiswerken ook zo z’n voordelen.

Weg met drukke ochtendspitsen

De afgelopen maanden hebben we gezien dat het thuiswerken een stuk beter is geweest voor de drukte op de weg en in het OV. De files zijn een stuk afgenomen en in het OV kon je in de ochtendspits voor het eerst op een stoel zitten. Bovendien ben je met thuiswerken geen tijd kwijt aan het reizen, waardoor je meer tijd overhoudt voor bijvoorbeeld je gezin of het sporten.    

Zelf je werktijden indelen

Zelf je werktijden indelen

Een ander voordeel van thuiswerken is dat je zelf je werktijden kunt indelen. Ben jij niet echt een ochtendmens? Dan kun je heerlijk een uurtje langer in je bed blijven liggen, zolang je maar de uren maakt die er van je verwacht worden. Zijn de weersvoorspellingen voor morgen goed? Dan kun je ‘s morgens vroeg al beginnen, zodat je ‘s middags heerlijk van de zon kunt genieten.

Conclusie

De meningen zijn verdeeld en er is niet echt een conclusie te trekken of het thuiswerken een goed plan is of niet. Er zijn natuurlijk een aantal beroepen waarbij het onmogelijk is om thuis te werken, maar de Nationale Databank Wegverkeersgegevens signaleert dat de ochtendspits steeds drukker wordt en dat het in sommige steden zelfs net zo druk is op de weg als voor de corona crisis. En wij kunnen ons niet voorstellen dat dit alleen maar mensen zijn met een contactberoep waarbij thuiswerken onmogelijk is. Zullen we de slappe koffie, de slechte grappen van onze collega’s en de printers waarbij het papier altijd op is dan toch zo erg missen? 

Related posts

Handige tips voor de avontuurlijke ondernemer

Danny Bijl

Thuiswerken: ook na corona blijven we thuis

Danny Bijl

Behoefte aan extra ruimte voor jouw organisatie?

Danny Bijl

Leave a Comment