Image default
Tech Tips

Het opstellen van een duurzaam printbeleid; 6 tips

Niet alleen wonen en leven maar ook werken we tegenwoordig steeds duurzamer. De overheid staat graag klaar met allerlei subsidies om dit duurzaam ondernemen te promoten en daarnaast kun je met een duurzaam beleid vaak flink op de kosten besparen. Een mooie stap richting duurzaam ondernemerschap is het opstellen van een duurzaam printbeleid. Hoe je dat doet, vertellen we je graag met een aantal handige tips.

1. Begin met een duidelijk en overzichtelijk plan

Alles begint natuurlijk met een duidelijk en overzichtelijk plan. In dit plan neem je allerlei belangrijke zaken op die van toepassing zijn op het nieuwe, duurzame printbeleid. Denk bijvoorbeeld aan de oplossingen die je in gaat voeren om duurzaam te printen, de producten die je hiervoor in huis haalt en de nieuwe regels die aan het printbeleid gekoppeld gaan zijn. Zo geef je jezelf en andere belanghebbenden een mooi overzicht een een goede leidraad voor nu en de toekomst.

2. Onderzoek mogelijke alternatieven

Misschien gebruik je al jaren normaal papier en haal je jouw cartridges altijd op dezelfde locatie. Ga op onderzoek uit en kijk of er andere, duurzame mogelijkheden zijn. Je printerinkt kopen kan namelijk ook bij een bewuste en duurzame aanbieder en je papier kan ook van een duurzame of gerecyclede bron komen. En hoe zit het met het recyclen van je cartridges? Heb je al een verzamelpunt in de buurt gevonden?

3. Het vervangen van cartridges op een duurzame manier

Je hebt dé aanbieder gevonden waar printerinkt kopen op een duurzame, efficiënte en voordelige manier gaat. Maar wat kun je vervolgens doen om je cartridges duurzaam te vervangen? Heb je een HP printer dan zou je hier een print abonnement bij af kunnen sluiten om de cartridges op een duurzame manier te vervangen. Het print abonnement wordt namelijk aan de printer gekoppeld, welke een signaal naar het HP kantoor stuurt welke de benodigde cartridges vervolgens direct naar jouw adres stuurt: inclusief retour dozen. Zo heb je de nieuwe cartridges al in huis voordat de oude cartridges leeg zijn.

Duurzaam printbeleid opstellen

4. Print in PDF formaat

Het printen van een Word bestand kan ervoor zorgen dat bepaalde regels nog verspringen. Door de documenten voor het printen in een PDF op te slaan zorg je ervoor dat je precies weet wat je print. Daarnaast geeft een PDF bestand je de mogelijkheid om direct opmerkingen toe te voegen; ook wel handig!

5. Print alleen waar nodig

We werken tegenwoordig steeds vaker digitaal en dit maakt de noodzaak om te printen een stuk minder belangrijk. Vergaderingen kunnen ook via de mail toegestuurd worden en hand-outs kunnen ook gewoon digitaal. Kijk waar het mogelijk is om prints te vermijden en digitaal te werken.

Lees ook: Zo laat je vergaderingen goed verlopen binnen een bedrijf.

6. Let op de standaardinstellingen

Pas de standaardinstellingen van de printer op de juiste, duurzame manier aan. Print bijvoorbeeld standaard in zwart/wit, dubbelzijdig en met het juiste duurzame lettertype. Dit bespaart je ook nog eens op de printkosten.

Related posts

Hoe ga je om met hoge werkdruk?

Danny Bijl

8 tips voor productfotografie

Mathijs

Bedrijfsauto aanschaffen: 5 tips

Danny

Leave a Comment