Image default
Tips

Hoe bescherm je jezelf tegen arbeidsongeschiktheid?

Arbeidsongeschiktheid is een ver-van-je-bed-show totdat het jezelf overkomt, en dan zijn de rapen gaar. Dat geldt dubbel en dwars voor zelfstandig ondernemers die zelf verantwoordelijk zijn voor het genereren van een inkomen en niet automatisch dat vangnet hebben wat een medewerker in loondienst wél heeft. Dat betekent dat je als ondernemer je bewust moet zijn van de risico’s die je loopt en daar op een verstandige manier mee om moet gaan. Ook is in de financiële zin anticiperen op de mogelijkheid dat het je onverhoopt tóch overkomt zeer aan te raden. We bespreken hoe je jezelf kunt beschermen tegen arbeidsongeschiktheid.

Onderschatting voorkomen

Veel ondernemers bagatelliseren de mogelijkheid dat ze arbeidsongeschikt raken. Of ze doen een ongevaarlijk beroep en denken dat ze daardoor niet kan overkomen, of ze hebben een risicovol beroep maar denken dat ze onaantastbaar zijn. In risicovolle beroepen loopt iedereen risico, ook zij die denken dat het allemaal wel meevalt. En voor iedereen geldt sowieso dat het niet per se je werk hoeft te zijn wat je arbeidsongeschikt maakt. Een ongeluk thuis of in het verkeer kan ook voor zoveel schade aan het lichaam zorgen dat je je werk niet meer kunt uitvoeren. Daarnaast kan iedereen ziek worden en daardoor niet meer kunnen werken. De harde realiteit is dat je dan in één klap je inkomsten kwijt kunt zijn. Het risico op arbeidsongeschiktheid onderschatten is dus geen verstandige instelling.

Volgens het boekje

Niet alle gezondheidskwesties zijn makkelijk te voorkomen, hoewel een gezonde levensstijl daar natuurlijk wel een positieve rol in kan spelen. Maar bedrijfsongevallen zijn wel degelijk te voorkomen als je je netjes aan protocollen houdt en alles altijd goed controleert en in de gaten houdt. Moet je dan zo’n zeikerd zijn die alles volgens het boekje wil doen? Ja! Het is misschien de langere weg om te kiezen, maar strak volgens het boekje werken verkleint de kansen op een bedrijfsongeval aanzienlijk. Laat je dus ook niet door andere verleiden om iets ‘even snel te doen’ en daarbij niet volgens de protocollen te werken. Het gaat immers over je eigen gezondheid én inkomen.

Psychische problemen door je werk

Arbeidsongeschikt raken is niet altijd een fysieke kwestie, hoewel dat wel is waar we vaak als eerste aan denken als we denken aan arbeidsongeschiktheid. Ook psychische klachten kunnen ervoor zorgen dat je niet meer in staat bent om te werken. Dit is een probleem wat mogelijk voorkomen kan worden. Ten eerste is daar een gezonde balans tussen werk en privé voor nodig. Als je nooit vrij hebt van je werk, kun je oververmoeid raken met een burn-out als gevolg. Dat is geen kattenpis: het kan maanden en zelfs langer duren voordat je daar bovenop bent, en dan moet je de oorzaak van het probleem nog aanpakken om herhaling te voorkomen. Ook kan een verkeerde balans tussen werk en privé voor problemen in de privésfeer zorgen die ook mentaal voor problemen kunnen zorgen. Overigens kan ongenoegen over je werk of de mensen waarmee je werkt voor een burn-out zorgen. Als ondernemer heb je zelf de touwtjes in handen, dus zorg dat je iets doet waar je plezier in hebt.

Verzekeren of sparen voor inkomen bij arbeidsongeschiktheid

Naast het voorkomen van arbeidsongeschiktheid, is het voorkomen van inkomensverlies belangrijk. Helaas is de realiteit dat arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor ondernemers erg duur zijn. Een alternatieve oplossing is een Broodfonds, waar je samen met een groep andere ondernemers maandelijks geld in stort zodat leden tot maximaal twee jaar er een inkomen uit kunnen halen als ze arbeidsongeschikt raken. Het voordeel hiervan is dat je je geld er ook weer uit kunt halen als je uit het fonds stapt. Het nadeel is dat het maar voor twee jaar in een inkomen voorziet. Je kunt er ook voor kiezen om zelf geld opzij te zetten voor het geval dat, zodat het geld altijd in je eigen bezit blijft. Het nadeel hiervan is dat het als vermogen geldt, met als gevolg dat je er mogelijk vermogensbelasting over moet gaan betalen. Maar als je het gaat opnemen telt het dan niet als inkomen, en betaal je er dus geen inkomstenbelasting over.

Onderschat het risico op arbeidsongeschiktheid dus niet. Het is in je eigen belang om voorzichtig met jezelf om te springen, ook al is het op zakelijk gebied misschien niet altijd de meest efficiënte weg om te bewandelen. Zorg ook naar draagkracht voor een vangnet voor als het je toch onverhoopt overkomt.

Related posts

Tips voor jouw kantoorinrichting

Danny

6 redenen om een bedrijfsanimatie te maken

Danny

Werkplek inrichten: zo creëer je een veilige en duurzame werkplek

Danny

Leave a Comment