Image default
Financieel Lifestyle Tips

Hoe bespaar je op energiekosten als je thuiswerkt?

Thuiswerken is voor een ondernemer een goede manier om te besparen op kosten voor het huren van een bedrijfspand. Als de mogelijkheden er zijn om een kantoor aan huis te hebben, is dat natuurlijk prettig, omdat het ook nog eens de flexibiliteit biedt om te kunnen switchen tussen werk en privé waar nodig. Maar het betekent wel dat je veelal de hele dag thuis bent, waardoor je daar de energierekening opdrijft. Daarom bespreken we een aantal manieren waarmee je kunt besparen op je energiekosten wanneer je thuiswerkt.

Verlichting

Afhankelijk van de hoeveelheid daglicht die jouw thuiskantoor verlicht, het seizoen en de tijden waarop je werkt, kun je besparen op de kosten die je maakt voor het aan hebben staan van verlichting. Dit kun je op twee manieren doen: door simpelweg het licht uit te zetten als het niet echt noodzakelijk is om het aan te laten, en door je oude verlichting te vervangen voor LED lampen. In bedrijfspanden moet dit al vanaf 1 juli 2020, maar waarom zou je die trend niet volgen in je thuiskantoor? Het is immers een duurzamere vorm van verlichting. LED-verlichting gebruikt aanzienlijk minder energie (tot wel 60 procent!) dan klassieke verlichting en gaat ook nog eens langer mee. Een uitstekende investering die tot besparing gaat leiden, dus.

Koffieapparaat

Zonder koffie komt de gemiddelde mens de werkdag niet door, laat staan de werkweek. Daarom is een koffiezetapparaat op loopafstand gewenst. Kies daarbij voor een apparaat dat zichzelf uitzet bij inactiviteit, bijvoorbeeld na een minuut of tien na het laatste gebruik. Dit kan bij verschillende Nespresso-apparaten. Het is maar een kleine duit in het zakje, maar ook op deze manier kun je besparen op je stroomverbruik. Niet alleen is het zonde om die kans te laten liggen, je krijgt er ook nog eens kwalitatief goed koffie voor terug.

Thuiswerken energiekosten besparen

Computer uit

Natuurlijk is het makkelijk als je computer te allen tijde aan staat, zodat je hem ook weer snel kunt gebruiken na een periode van afwezigheid. Maar hoe verschrikkelijk is die extra minuut die je kwijt bent aan het opnieuw opstarten van je computer? Op een hele dag is het niks. Waarom laten we dan toch altijd onze computers aan staan waardoor ze stroom blijven trekken? Het is nergens voor nodig. Neem je daarom voor om je computer gewoon uit te zetten wanneer je hem een tijdje niet gebruikt. Zo bespaar je weer wat op je stroomverbruik.

Geen laders onnodig laten zitten

We hebben vaak de neiging om apparaten die opgeladen moeten worden, zoals smartphones en tablets, onnodig lang aan de lader te laten zitten. Soms laten we zelfs de lader zonder het apparaat eraan in het stopcontact zitten. Dit zorgt voor onnodig stroomverbruik. Het kan schelen op de energierekening om hier wat bewuster mee om te gaan.

Extra trui aantrekken

De hele dag thuis zijn betekent vaak ook dat in de minder warme periodes van het jaar de hele dag de verwarming aan staat. Dat levert hoge stookkosten op. In de meeste huizen wordt er immers nog aardgas gestookt om de woning te verwarmen, en de alternatieven hiervoor zijn nog te duur, onrendabel of niet voldoende ontwikkeld. Probeer om je gasverbruik wat te drukken eens of wat warmer aankleden voldoende helpt om je verwarming wat lager te kunnen zetten. Het voordeel van thuiswerken is immers ook dat je kunt aantrekken wat je wilt. Tenzij je een videogesprek moet voeren of klanten ontvangt natuurlijk.

Tijd voor zonnepanelen

Linksom of rechtsom betekent het feit dat je de hele dag thuis bent ook dat je de hele dag extra stroom aan het verbruiken bent ten opzichte van je particuliere verbruik. Als je het vooruitzicht hebt dat je het de komende jaren bij je thuiskantoor gaat houden, is dit dan wellicht het moment om voor zonnepanelen te kiezen. Daarmee kun je je eigen stroom opwekken, waardoor je fors kunt besparen op je energierekening. Er bestaan regelingen en duurzaamheidsleningen waarmee de investering draaglijk gemaakt kan worden. Bij een normaal huishouden betaalt de investering zich binnen een jaar of zeven à acht terug. Het is denkbaar dat deze periode in de situatie van een kantoor aan huis nog wat korter gaat zijn. Na die periode maak je winst op je investering, wat natuurlijk zeker een aantrekkelijk vooruitzicht is.

Related posts

Tijdreis door de Samsung Galaxy – 9 jaar aan de top

Danny

Hoe bescherm je jezelf tegen arbeidsongeschiktheid?

Dion

Beste copywriting tips anno 2019

Danny

Leave a Comment