Image default
Eigen bedrijf

Hoe bezorg je jezelf als ondernemer een rustige kerst?

Het leven van een ondernemer ziet er heel anders uit dan van een werknemer in loondienst. Die laatste kan in veel gevallen als hij of zij naar huis gaat het werk achter zich laten. Een ondernemer staat eigenlijk altijd ‘aan’. Het is immers jouw bedrijf waar je je verantwoordelijk voor voelt en dat op zijn beurt verantwoordelijk is voor de continuïteit van jouw inkomen. Als je die druk gedurende de feestdagen ook moet blijven voelen, dan komt er weinig terecht van (het genieten van) het gezellig samenzijn. Dat terwijl we allemaal gewoon lekker vrij willen kunnen zijn met kerstmis. Hoe bezorg je jezelf als ondernemer een rustige kerst? Omdat ‘ondernemer’ zowel zzp’ers als ondernemers met personeel behelst, geven we tips voor allebei die typen ondernemer.

Bedrijf sluiten tussen de feestdagen

Geen werk, geen geld. Dat motto kent menig ondernemer, en daardoor is het ook zo moeilijk om vrij te nemen als je verantwoordelijk bent voor het genereren van je eigen inkomen. Maar nooit vrij kunnen zijn is ook geen manier om duurzaam met jezelf om te gaan. Overweeg daarom serieus om je bedrijf ‘simpelweg’ te sluiten tussen de feestdagen en dat duidelijk te communiceren naar je klanten toe. Dan is het ook meteen duidelijk dat er niets van jou en je bedrijf verwacht hoeft te worden gedurende die dagen en kun je daadwerkelijk even loskomen van je werk. Er zijn meer bedrijven en instellingen die deze keuze maken, dus het is ook niet alsof je iets heel vreemds niet. Kanttekening: heb je een winkel, dan is dit minder verstandig, omdat mensen juist in die periode vaak de tijd hebben om te gaan shoppen. Als ze na Sinterklaas en kerstmis nog geld over hebben, tenminste.

Iemand anders verantwoordelijk maken

Heb je personeel in dienst? Dan is het fijn als je de dagelijkse verantwoordelijkheid rondom de feestdagen een keert kunt verleggen naar een van je medewerkers. Dat klinkt natuurlijk een beetje onaardig, want dan zit een ander ermee opgescheept. Maar het is ook compliment voor degene die je die verantwoordelijkheid toevertrouwd en een kans om zich te laten zien en te groeien. Er zijn vast mensen die genoeg ambitie hebben om die gelegenheid te willen aangrijpen. Heb jij nu al iemand paraat staan om deze rol op zich te nemen? Zo niet, probeer daar dan voor volgend jaar naartoe te werken door een of meerdere medewerkers voor te bereiden op het tijdelijk overnemen van de dagelijkse verantwoordelijkheid. Dan kan jij rondom de feestdagen de teugels even laten vieren.

Verwachtingsmanagement

Soms voel je druk omdat je jezelf die oplegt. Maar het kan ook zijn dat je veeleisende klanten hebt. Linksom of rechtsom is het verstandig om duidelijk te zijn over wat er van je er verwacht mag worden tijdens en rondom de feestdagen. Met andere woorden: doe aan verwachtingsmanagement naar je klanten toe. Geef aan dat je in die periode verminderd beschikbaar bent en dingen langer kunnen duren voordat ze gedaan zijn. Misschien blijkt dat je klant helemaal niet zo veel druk op je wil leggen als je zelf doet. En anders past een veeleisende klant zich maar even aan de realiteit. Het is immers maar voor een korte periode en het zijn wel de feestdagen. Die wil je klant zelf vast ook gewoon kunnen vieren.

Tijdig beginnen met werk af krijgen

Een deel van de druk die je kunt ervaren op of rondom de feestdagen, komt voort uit deadlines en werk dat nog niet af is. Het loont om tijdig te beginnen met het toewerken naar de feestdagen, zodat je ook daadwerkelijk vrij kunt zijn met kerst en oud en nieuw. Denk niet een paar dagen van tevoren ‘ik moet nog zo veel doen’, maar begin een paar weken eerder al met iets langer doorwerken om ervoor te zorgen dat je tijdens de feestdagen de handen vrij kunt hebben. Leuk is anders, misschien, maar je doet zodat je zelf uiteindelijk rust kunt hebben en niet gestrest de feestdagen in gaat.

Bovenal moet je er dus vooral zélf voor zorgen dat je een rustige kerst krijgt. Daar moet je bereid zijn iets voor te doen, of het nu wat harder werken of een moeilijke beslissing maken is. Als je nu leert hoe je het kunt aanpakken, gaat het de volgende keer misschien wel gewoon vanzelf!

Related posts

Gebruikt jouw bedrijf de verkeerde enveloppen?

Danny

Ondernemer in betalingsproblemen: wat kun je doen?

Dion

Wanneer schakel je een incassobureau in?

Danny

Leave a Comment