Image default
Lifestyle

Hoe blijft de school van je kind of waar je werkt schoon?

Sinds de coronacrisis en de problemen die dit tijdens verschillende coronagolven op scholen heeft veroorzaakt, is het wellicht actueler dan ooit. Hoe schoon het is op scholen. Het zal je misschien al zijn opgevallen dat bij vrijwel iedere school de ramen tegenwoordig wat vaker dan normaal open staan. Toch los je met alleen ventileren niet alles op. Voor de gezondheid van zowel de leerlingen als het personeel is het van groot belang om de schoolgebouwen en lokalen schoon te houden. In dit artikel leggen we je uit waarom dat zo belangrijk is.

De gevolgen van een vieze school

Bij een vieze school denken de meeste mensen aan het toilet. En dat is niet voor niks. Enkele jaren geleden bleek uit onderzoek dat de helft van de leerlingen op school niet naar het toilet wil. Met als resultaat maagpijn, een zere blaas of misselijkheid. Dat kan natuurlijk voor geen enkel kind de bedoeling zijn.

Dat stof niet bevorderlijk is voor de gezondheid, is wel algemeen bekend. Je kunt onder meer last krijgen van je longen, luchtwegen, hart en bloedvaten. Schimmel, vooral de zwarte variant, is eveneens schadelijk voor de gezondheid. Benauwdheid, astma en hoestbuien zijn voorbeelden van klachten die je door schimmel kunt krijgen. Meer redenen om de lokalen van de school schoon te houden zijn toch niet nodig, zou je zeggen.

Het is niet altijd de schuld van de school

Waarom zorgen de scholen er dan niet voor dat hun gebouwen en lokalen schoon zijn? Het antwoord op deze toch vrij simpele vraag is niet zo eenvoudig als het lijkt. De schooldirecteur heeft namelijk met diverse factoren te maken. Geld is een belangrijke. De tijd dat schoolbesturen in het geld konden zwemmen, is al lang voorbij. De subsidiepotjes raken leger en dan kies je misschien wat sneller voor een besparende maatregel. Op het onderwijs wil je niet bezuinigen, schoonmaak is dan eerder in beeld.

Andere factoren zijn de soms verplichte aanbesteding (vooral voor grote scholenkoepels speelt dit een rol) en de schoonmaakbedrijven die worden ingeschakeld. Dat laatste klinkt misschien een beetje verwijtend, maar het is gewoon een feit dat de school niet altijd in de hand heeft of en hoe het schoonmaakbedrijf het werk uitvoert.

Schoonmaakbedrijf scholen

Schoonmaakbedrijf scholen

In enkele gevallen is het zo erg geweest dat er ouders moesten worden ingeschakeld om de boel schoon te houden. Gelukkig zijn dat uitzonderingen en kan je makkelijk een ondernemer vinden die een goed schoonmaakbedrijf scholen heeft.

Schone school

Ben je nu dit artikel aan het lezen als ouder of als leerkracht, dan hoef je gelukkig niet in de stress te schieten over de schoonmaak van scholen. De meeste onderwijsinstellingen zijn gewoon schoon en vormen een prima omgeving om aan je toekomst te werken. Het hoort natuurlijk ook wel bij deze tijd. We zijn volop bezig met het milieu en duurzaamheid. Als we de natuur mooi schoon houden, moet dit uiteraard ook voor onze huizen, bedrijven en uiteraard de scholen gelden.

Related posts

7 leuke decoraties om je kantoor in te richten

Danny

4 handige oplossingen voor staand werken

Danny Bijl

Handige tips voor de avontuurlijke ondernemer

Danny Bijl

Leave a Comment