Image default
Eigen bedrijf Strategie

Hoe duurzaam is jouw onderneming?

Steeds meer mensen zijn bezig met de duurzaamheid en voortbestaan van de aarde. Dat is een goed teken want het effect van onze manier van leven is nog altijd negatief voor de natuur. Als ondernemer is het belangrijk dat je ook je bijdrage levert aan een duurzame wereld. Want hoe duurzaam is jouw onderneming? Het behoeft niet direct en grote investering om duurzamer te ondernemen.

Hoe duurzaam is jouw onderneming?

Belangrijke zaken met betrekking op duurzaamheid zijn energieverbruik, de herkomst van energie en afvalbeleid. In principe geldt dat iedere negatief effect op de natuur moet worden voorkomen. Omdat een bedrijf vaak veel energie verbruikt en veel afval produceert, zijn de gevolgen namelijk groter. Dus hoe duurzaam is jouw onderneming? Komt de energie uit een duurzame bron? Is je pand goed geïsoleerd en gebruik je energiezuinige apparaten? Wordt het afval gescheiden en ingeleverd voor recycling? Deze en meer vragen zijn goed om af en toe eens te stellen.

Duurzaam bedrijfspand

Het bedrijfspand is een belangrijk item als het op duurzaamheid aankomt. In het pand wordt energie verbruikt, voornamelijk elektriciteit, water en gas. Stap over naar groene stroom. Deze stroom komt per definitie niet uit een duurzame bron, maar het bedrag dat jij ervoor betaald wordt gebruikt om duurzame energiebronnen te exploiteren. Isoleer je pand ook zo goed mogelijk zodat je de warmte binnenhoudt. Of `s zomers juist de koelte van de airconditioning. Denk ook aan waterbesparing, het is niet de duurste kostenpost, maar het kost wel energie om drinkwater te winnen en te zuiveren.

Duurzaam werken

Duurzaam werken is niet een eenmalige actie. Zet het duurzaam werken op de agenda. Letterlijk op de agenda van maandelijkse vergaderingen, maar ook in het algemeen. Laat je medewerkers of andere relaties meedenken over de duurzaamheid van je onderneming. Neem tips ter harte en kijk wat jij kunt doen om je bedrijf te verduurzamen. Zorg dat het onderwerp actueel blijft en zet steeds weer een stap in de goede richting. Hiermee wordt het een gewoonte om zaken op een duurzame manier aan te pakken.

Duurzaam ondernemen

Het onderwerp duurzaam ondernemen is niet voor niets een trend van de laatste jaren. Zoals gezegd zijn het juist bedrijven die veel energie verbruiken en afval produceren. En de aarde heeft daaronder te lijden. Al is het wellicht niet in je directe omgeving, dan wel elders in de wereld. Daarom is duurzaam ondernemen ook onderzoek doen naar de herkomst van de producten en diensten die je inkoopt. Daarnaast is het van belang dat je nadenkt over het effect op de aarde van jouw product en/of diensten.

Hoe duurzaam is jouw onderneming nu je dit artikel hebt gelezen? Duurzaamheid moet geen vervelend kostenpost te worden maar juist een manier om je maatschappelijke verantwoording te nemen. Dit is per definitie niet duurder, maar er moet wel wat veranderen. Met elkaar kunnen we de aarde een betere plaats maken.

Related posts

Verschillende toepassingen van een IBC container

Danny

De interne logistiek optimaliseren van een onderneming

Mathijs

Vier factoren die bepalend zijn voor ‘Scaling Up’

Danny Bijl

Leave a Comment