Om succesvol te zijn is het ‘t beste om je bedrijf te laten groeien op een zorgvuldige en beheerste manier. Als mensen te snel groeien krijgen ze striae of striemen, maar als bedrijven te snel groeien dan kunnen de gevolgen veel erger zijn. Kansen kunnen verloren gaan, banen worden op het spel gezet en het kan zelfs de ondergang van een bedrijf betekenen als de schade te groot is.

De timing van groei moet precies goed zijn, het kan de perfecte strategie zijn om je bedrijf te laten bloeien. Lees hieronder hoe je het beste met een plotselinge groei in je bedrijf om kan gaan.

Audits en uitgaven

Het is belangrijk dat je bedrijf kan groeien en tegelijkertijd winstgevend is. Dit zal je helpen om alle veranderingen die je bedrijf nodig heeft te bekostigen; meer personeel, meer kantoor ruimte, nieuwe licenties, geavanceerde training programma’s, etc. Als jij het geld niet hebt om deze uitbreidingen te bekostigen dan zal je bedrijf bezwijken onder de druk en kunnen de schulden hoog oplopen.

Het is van belang de geschiedenis van je onderneming te bestuderen voordat je plannen voor de toekomst maakt. Je zal eerst een grondige controle uit moeten voeren in je bedrijf. Bestudeer je uitgaven om te zien waar het geld naartoe gaat en of je de groei en uitbreidingen aan kan. Als het er op lijkt dat je dit niet kan bekostigen, dan kun je alternatieve financieringsopties overwegen. Uiteindelijk komt het erop neer dat je 100% zeker van je beslissingen moet zijn voordat je ze doorvoert.

Focus op de uitbreiding

Plotselinge groei kan paniek en angst veroorzaken en dat kan leiden tot slechte besluitvorming. Ook kan het een impact hebben op de bestaande structuur. Als je opeens te maken hebt met bijvoorbeeld meer resources en kansen, dan moet je een manier weten te vinden om deze resources en kansen om te zetten in iets winstgevend.

Er zijn bijvoorbeeld Nederlandse bedrijven die zich uitbreiden in het buitenland en die zich begeven op een nieuwe markt met een andere cultuur. Ze nemen de tijd en zorgen ervoor dat de overgeplaatste werknemers de taal kennen en door middel van economie en marktonderzoek vormen ze hun strategie om te kunnen opereren in dat land. Dit soort uitbreidingen nemen tijd en moeite in beslag maar het is iets wat zich zal lonen als je het op een weloverwogen en geduldige manier uitvoert.

Blijf consistent

Groei kan ervoor zorgen dat de bedrijfsstructuur verandert. Het kan van de toevoeging van een extra afdeling tot de uitbreiding naar een nieuwe niche gaan en het kan zelfs leiden tot een fundamentele verandering van je hele bedrijf. Dit kan betekenen dat de cash flow waar jij zo hard voor gewerkt hebt ineens kan veranderen en dat kan voor problemen zorgen.
Daarom moet je, in tijden van groei, alle verstoringen zo minimaal mogelijk proberen te houden. Als jouw bedrijf met klanten te maken heeft zorg ervoor dat alle openstaande factuurbedragen nog steeds op tijd worden betaald. Stel een belangrijke vergadering niet uit om je te focussen op triviale groei kwesties. Onthoud dat groeien niet inhoudt dat je je corporale identiteit of functionaliteit verliest; groei voegt alleen maar meer toe aan het bedrijf.

Share.

About Author

mm

Online ondernemer. Schrijft en leest graag over ondernemerschap. Beheerder van meerdere blogs en als freelancer werkzaam voor diverse bedrijven.

Leave A Reply