Image default
Personeel

Hoe houd je een Vrijmibo in coronatijd?

Over de hele wereld worden er geregeld afsluitende borrels met collega’s gehouden. In Engeland is het bijvoorbeeld in sommige sectoren heel normaal om na een drukke werkdag nog even een pub in te duiken met collega’s. In Nederland worden dit soort gezellige momenten van samenkomen vaak gepland in de vorm van een vrijdagmiddagborrel of vrijmibo in het kort. Maar met de huidige maatregelen rondom COVID-19 is dit niet meer goed mogelijk. Waarom en hou houd je nou een vrijmibo in coronatijd? Wij vertellen je er meer over.

Band opbouwen

Laten we eerst de zin van zo’n borrel benadrukken. Veel mensen houden werk en privé graag gescheiden. Uiteraard hoeven jouw collega’s niet alle ins-en-outs van jouw leven te weten, ze zijn tenslotte in de meeste gevallen geen vrienden. Maar het is wel belangrijk om een goede band op te bouwen met je collega’s. Borrelen op het werk tijdens de vrijmibo is daar een heel goed moment voor. Je krijgt de kans om eens over iets anders te praten dan het werk, en elkaar beter te leren kennen. Misschien heb je wel meer dingen gemeen met collega’s dan dat je in eerste instantie dacht. Het kan ook zeker bevorderlijk zijn voor de samenwerking omdat je er een ontspannen sfeer op de werkvloer mee kunt creëren. Daarnaast is een vrijmibo gewoon een gezellige en positieve afsluiter van de week of maand.  

Afstand houden

Door de coronacrisis zijn er voor iedereen wel dingen veranderd in de manier van werken. Sommige mensen merken dit meer dan anderen. Wat voor iedereen wél hetzelfde is, is de afstand die gehouden moet worden tussen collega’s. Dit maakt het houden van een vrijdagmiddag borrel dan ook iets minder gemakkelijk te organiseren. Veel ruimtes zijn niet geschikt om met een groep mensen op anderhalve meter afstand van elkaar een borrel te houden. Daarnaast is het ook niet verstandig om met meerdere mensen in een kleine ruimte te zijn wanneer het niet strikt noodzakelijk is. Je wilt tenslotte zelf niet ziek worden of andere mensen besmetten. De huidige maatregelen die de overheid heeft opgelegd hebben ook hun positieve effecten, mar ze dragen niet bij aan het gezellig samen komen met collega’s. Juist in deze tijd van afstand is het ook erg belangrijk om contact te houden met collega’s. Het kan namelijk erg eenzaam worden wanneer iedereen thuis zit te werken. Ondanks dat er fysiek afstand gehouden moet worden is de rol van digitaal contact enorm gegroeid.

Digitaal borrelen mét hapjes en drankjes

Een digitale vrijmibo is een goede oplossing om toch sociale contacten te kunnen blijven onderhouden met collega’s. Het organiseren daarvan is wellicht makkelijker dan je zou denken. Inmiddels zijn verschillende bedrijven al fanatiek aan de slag gegaan met het organiseren van een online vrijdagmiddagborrel. Programma’s als Skype en Zoom zijn hier zeer geschikt voor. Door met alle collega’s gezamenlijk in een groep te videobellen, kan het nog steeds erg gezellig worden. Om regelmatig contact met elkaar te blijven houden, is het wellichte ook aan te raden om na te denken over een wekelijkse vrijmibo in de plaats van de meer gangbare maandelijkse borrel. Laat jouw collega’s wel ruim van te voren weten dat er een vrijdagmiddagborrel aan komt, zodat iedereen hier rekening mee kan houden. Er zullen tenslotte ook boodschappen gedaan moeten worden door alle afzonderlijke deelnemers, want bij een borrel op vrijdagmiddag horen natuurlijk ook lekkere hapjes en een drankje. In dit geval kan iedereen die helemaal zelf uitkiezen. Sommige bedrijven bieden hun medewerkers daarvoor een klein budget aan, zodat ze de gemaakt kosten kunnen declareren.

Maak het bijzonder

Wil jij het echt bijzonder maken voor je collega’s of medewerkers, dan is het erg leuk om ze te verrassen met een bijzondere bijdrage aan de borrel. Dit kan op verschillende manieren. Stuur bijvoorbeeld een pakketje op met hapjes of een drankje die genuttigd kunnen worden tijdens de borrel. Er zijn ook bedrijven die een leuke verrassing hebben geregeld tijdens de digitale borrel in de vorm van entertainment. Veel artiesten zijn immers ook thuis komen te zitten door de coronamaatregelen en zijn om geld te verdienen op zoek gegaan naar andere manieren om toch hun beroep te kunnen uitoefenen. Zo zijn er, om maar een bijzonder voorbeeld te noemen, drag queens in te huren om deel te nemen aan de vrijmibo. Ze zorgen voor een leuke, onverwachte toevoeging en maken de digitale borrel met collega’s extra bijzonder en memorabel. Wat uiteindelijk de achterliggende gedachte is, is dat je jouw collega’s of medewerkers het gevoel geeft dat ze gewaardeerd worden.  

Related posts

Zo houd je als baas een goed functioneringsgesprek met je medewerker

Dion

Een werknemer ontslaan: hoe gaat dit in zijn werk?

Danny

Nieuwe medewerkers vinden in een krappe arbeidsmarkt: 4 tips

Dion

Leave a Comment