Image default
Personeel

Hoe houd je medewerkers positief in deze crisistijd?

Een positief werkklimaat binnen je bedrijf is belangrijk. In deze tijd van economische crisis, coronamaatregelen en thuiswerken kan het echter moeilijk zijn voor medewerkers om positief te blijven, omdat ze zich onzeker voelen over de toekomst van hun bedrijf en hun baan, en omdat ze het sociale contact met collega’s missen. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor de tevredenheid van medewerkers over hun werksituatie, en die tevredenheid is weer bepalend voor hun inzet. Heb je een wat groter bedrijf met veel werknemers, dan kan het wellicht geen kwaad om medewerkerstevredenheid te toetsen aan de hand van een tevredenheidsonderzoek onder medewerkers. Proef je dat medewerkers er moeite mee hebben om positief te blijven in deze crisistijd, wat kun je daar dan aan doen?

Duidelijkheid verschaffen

Onzekerheid knaagt aan mensen. In deze tijd van economische crisis voelen veel mensen zich onzekerheid over de toekomst van hun bedrijf en in het bijzonder hun eigen baan. Als mensen dan niet weten wat er speelt in het bedrijf, gaan ze dat plaatje zelf invullen met een scenario dat wellicht helemaal niet van toepassing is. Daarom is het belangrijk dat je er als werkgever een punt van maakt om je medewerkers mee te nemen in het reilen en zeilen van het bedrijf en zoveel mogelijk duidelijkheid te verschaffen. Laat je werknemers weten hoe het bedrijf ervoor staat. Als mensen niet hoeven te vrezen voor hun baan, moet je ze dat ook laten weten. Is de kans op slecht nieuws wel groot, dan is dat een nare mededeling, maar dat biedt mensen wel de ruimte om alvast te beginnen met kijken naar een nieuwe baan elders.

Contactmomenten

Ook het verplicht thuiswerken doet iets met werknemers die gewend zijn om te werken in een omgeving waar ze collega’s om hun heen hebben en dus aanspraak hebben. Natuurlijk is thuiswerken beter dan helemaal geen baan hebben, maar het kan wel zeker een demotiverende en deprimerende werking hebben. Daarom is het heel belangrijk dat het contact tussen collega’s en überhaupt het contact tussen werkgever en werknemer er blijft. Maak er punt van om contactmomenten in te plannen, bijvoorbeeld via Microsoft Teams of een soortgelijke dienst. Het kan al enorm helpen om mensen te kunnen zien en spreken, ook als je niet in dezelfde ruimte kunt zijn. Het hoeft niet altijd een werkbespreking met een doel te zijn. Gun je medewerkers ook het sociale contact met elkaar. Dat houdt ze een stuk positiever en gemotiveerder in deze rare tijd.

Vertrouwen schenken

Tegelijkertijd moet je die contactmomenten ook niet inzetten om je medewerkers actief te controleren. Mensen merken het als ze niet het vertrouwen krijgen van hun baas om zelfstandig aan het werk te blijven. Dat wil niet zeggen dat dit wel degelijk een probleem kan zijn, en de mensen bij wie dit van toepassing moet je wel degelijk in de gaten houden. Maar medewerkers die een goed track record hebben, verdienen jouw vertrouwen om ook van huis uit goed werk te blijven leveren.

Kerstgeschenk

Bij veel bedrijven kunnen medewerkers aan het einde van het jaar rekenen op een kerstgeschenk of een eindejaarsuitkering. Dat is dit jaar belangrijker dan ooit. Niet alleen kun je daarmee laten zien dat het nog steeds goed gaat met het bedrijf, maar ook dat medewerkers gewaardeerd worden. Dat laatste is dit jaar extra noodzakelijk omdat veel van het directe contact ontbreekt en er minder gelegenheid is om mensen het gevoel te geven dat hun inzet gewaardeerd wordt. Als het met bedrijf niet goed genoeg gaat om op deze manier groot uit te pakken voor de medewerkers, kunnen die medewerkers daar zeker begrip voor opbrengen als ze er in ieder geval van op de hoogte zijn dat dit het geval is. Dat sluit dus aan bij de behoefte aan duidelijkheid. Maar ook als er weinig mogelijk is, zijn er manieren om waardering te tonen. Bijvoorbeeld door kerstkaarten te sturen waarin je als werkgever je waardering uit. Uiteindelijk is het gebaar het belangrijkste. Mensen hebben immers liever in januari nog een baan dan in december een kerstpakket.

Misschien is het allerbelangrijkste ook dat je zelf als baas positief blijft en dat ook uitstraalt. Jouw houding straalt af op je bedrijf en je medewerkers. Positief omgaan met de huidige situatie is iets waar iedereen de schouders onder moet zetten!

Related posts

Vijf manieren om vacatures sneller vervuld te krijgen

Mathijs

Ontdek de cursus of opleiding die aansluit bij jouw persoonlijke ontwikkeling

Dagmar

Last minute kerstgeschenk: wat kun je nog regelen?

Dion

Leave a Comment