Image default
Eigen bedrijf Personeel Tips

Hoe je met zelfsturende teams de motivatie in je bedrijf vergroot

Als medewerkers gemotiveerd op werk zijn, leveren ze betere resultaten. Motivatie is dus belangrijk om je doelen te halen. Hoe zorg je ervoor dat je planningen maakt waar je team de schouders onder wilt zetten? Dat gaat niet van de een op andere dag. Laat ons je eerst uitleggen waarom zelfsturende teams een goede impuls kan zijn voor je bedrijf.

Het belang van zelfsturende teams

Vandaag de dag zijn in het bedrijfsleven zelfsturende teams belangrijk. Bij dit soort teams blijft de gedrevenheid hoog en kunnen planningen worden gemaakt waarin rekening is gehouden met de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied. De medewerkers bedenken hun eigen ideeën en strategieën, waardoor de organisatie wendbaarder wordt. Bedrijven met zelfsturende teams boeken grotere successen dan organisaties die dit niet doen.

De voordelen van zelfsturende teams

Zelfsturende teams hebben direct contact met de klanten. Hierdoor weten ze wat er speelt en wat er gedaan moet worden. Vervolgens kunnen ze snel schakelen, wat de samenwerking tussen de klant en bedrijf verbeterd. Zelfsturende teams hoeven immers niet voor elk wissewasje langs de baas, wat over het algemeen als een vertragende factor wordt beschouwd.

Meer verantwoordelijkheid en meer zelfvertrouwen

Als je werkt met zelfsturende teams, dan geeft de leidinggevende verantwoordelijkheid uit handen. Hij of zij hoeft niet meer degene te zijn die alles bedenkt of goedkeurt. Teams kunnen zelf ideeën uitwerken, planningen maken en reflecteren hoe de taken zijn uitgevoerd. Je vergroot zo het vertrouwen naar je medewerkers toe, wat hen helpt meer op zichzelf te vertrouwen. Daarnaast is het is een goede stimulans voor zelfontplooiing en ontwikkeling. Niet alleen zal het zelfvertrouwen van medewerkers groeien, ze zullen ook met een prettiger gevoel naar hun werk gaan.

Door de extra motivatie zullen medewerkers niet alleen beter werk verrichten, ze zullen zich ook meer verantwoordelijk voelen voor de behaalde resultaten. Het maakt hierbij niet uit of de resultaten goed of slecht zijn. Bij een positief resultaat zal de drijfveer zijn om het nog beter te doen, een negatief resultaat geeft ze een reden om het ongewenste resultaat in de toekomst te voorkomen.

Zelfsturende teams motivatie

Vergroot efficiëntie en de motivatie van medewerkers

Het werken met zelfsturende teams kan behoorlijk wat voordelen opleveren in een bedrijf.
We hebben er een paar voor je op een rij gezet.

● De efficiëntie binnen het bedrijf neemt toe omdat taken over minder schijven gaan.
● Er ontstaat door zelfontplooiing meer ruimte voor eigen innovaties.
● De motivatie van medewerkers groeit door toegenomen verantwoordelijkheid.
● Als werkgever hoef je minder aan te sturen, waardoor er meer tijd overblijft om via stand-ups of planborden de ontwikkelingen in de zelfsturende teams te volgen.

Tot slot

Gemotiveerde medewerkers zijn belangrijk om een bedrijf om stabiel en innovatief te houden. Zelfsturende teams kunnen hier een goede stimulans voor zijn. Een handige whitepaper om te starten met zelfsturende teams vind je op de website van pw.net.

Related posts

Zo weet je zeker dat je klant gaat betalen

Danny Bijl

Waarom drukwerk nog steeds bestaat

Danny

Platinum – van zolderkamer tot vestigingen in 40 landen

Mathijs

Leave a Comment