Image default
ICT Ondernemen Tech Tips

Hoe jij als ondernemer kunt profiteren van ‘onbelicht’ glasvezel voor je internetverbinding

Als ondernemer vind je het van levensbelang dat jouw organisatie kan rekenen op een internetverbinding die stabiel, snel en veilig is. Je weet immers hoe afhankelijk je bedrijfsvoering is van die internetverbinding. Wanneer er een kink in de kabel komt en de internetverbinding wegvalt, komen er allerlei bedrijfsprocessen stil te liggen, en dat kost simpelweg geld. Dit is dan ook de reden dat er zakelijk internet aangeboden wordt, waarbij bedrijven de garantie geboden wordt dat er snel een oplossing komt voor eventuele problemen. Toch is er een alternatief waar je nog veel meer van op aan kunt: de zogenaamde Dark Fiber. Dit biedt de snelste internetverbinding die ook nog veilig en stabiel is en waarbij je naar eigen behoefte een netwerk kunt inrichten, kunt ophalen en een eigen verbinding kunt maken met eventuele andere bedrijfslocaties. We vertellen meer over deze Dark Fiber.

Wat is Dark Fiber?

Het is een mysterieuze naam, Dark Fiber, maar wat houdt het nu precies is? Om dat uit te leggen, moeten we beginnen bij het fenomeen glasvezel, waar iedereen inmiddels wel al eens van gehoord heeft. Glasvezel is een zeer dunne vezel van zeer helder glas waardoor met behulp van laserlicht op hoge snelheid data gestuurd wordt. Dit biedt een veel hogere internetsnelheid dan met ‘gewoon’ kabelinternet mogelijk is. In zowel Nederland als Duitsland wordt dit netwerk momenteel uitgerold, maar bestaat er inmiddels al een heel behoorlijke glasvezelinfrastructuur. Deze is aangelegd door verschillende partijen, zoals grote organisaties, stichtingen en gemeenten en ProRail, die met haar eigen glasvezelnetwerk de wissels in het Nederlandse spoornetwerk aanstuurt. Van een groot deel van de inmiddels al bestaande glasvezelnetwerken wordt echter niet de volledige capaciteit gebruikt. Een deel blijft ‘onbelicht’ met het eerder genoemde laserlicht. Dit is wat men Dark Fiber noemt: onbelichte glasvezel waar momenteel geen actieve apparatuur voor het verzenden en ontvangen van data op is aangesloten.

Onbelicht glasvezel

Bijna ongelimiteerde bandbreedte

Dit onbelicht glasvezel, waar je gebruik van kunt maken via bijvoorbeeld een dienst als Relined, is een sterke basis om een eigen netwerk op te bouwen. Door de reeds aanwezig infrastructuur wat betreft glasvezel, hoeft er doorgaans geen netwerk meer aangelegd de worden, maar enkel nog het laatste stukje van de straat naar je bedrijfspand. Ben je eenmaal aangesloten, dan kun je naar eigen behoefte met zelfgekozen apparatuur een eigen netwerk opbouwen op de reeds bestaande glasvezel. Het volledige netwerk is enkel en alleen voor jou, waardoor de bandbreedte van je verbinding zo ongeveer ongelimiteerd is. Dat betekent dat je kunt opschalen wanneer dit jou uitkomt. Je hoeft geen extra bandbreedte in te kopen wanneer je een dienst toevoegt aan het netwerk, en je bent niet afhankelijk van een externe leverancier voor het aansluiten van deze extra dienst.

Beter te beveiligen

Omdat je zelf beheerder van je eigen netwerk bent, kun je je eigen strategische keuzes maken voor het inrichten, beveiligen en beheren van jouw netwerk. Omdat ook de benodigde belichtingsapparatuur bij jou in eigen beheer is en je zelf aanvullende encryptie kunt toepassen, heb je meer controle over de veiligheid van de verbinding. Je deelt het netwerk en de encryptie niet met andere gebruikers. Daarmee wordt de kans een stuk kleiner dat er ingebroken wordt op jouw netwerk, omdat dit door de unieke encryptie simpelweg een stuk moeilijker is.

Online blijven bij het uitvallen van een onderdeel

Met behulp van onbelicht glasvezel kun je een directe verbinding maken tussen twee bedrijfslocaties, of tussen jouw bedrijfslocatie en datacenters. Zo’n directe verbinding wordt ook wel een linkverbinding genoemd. Daarbij heb je niets te maken met een van de externe aanbieders van glasvezelinternet. Zo kun je zelf een route maken naar een andere locatie in de vorm van een zogenaamde redundante verbinding met een ringstructuur. Wanneer je dit doet, creëer je de mogelijkheid om je dat via verschillende routes te versturen en ontvangen. Wat je daaraan hebt? Wanneer een van de onderdelen van het netwerk om welke reden dan ook uitvalt, kun je hierdoor gebruik maken van een andere route om je data te versturen en ontvangen. Zo kan ook bij uitval van een deel van het netwerk jouw verbinding goed blijven functioneren, wat jou de mogelijkheid biedt om het andere probleem zonder al te veel tijdsdruk op te lossen.

Related posts

4x tips om jouw winkelpresentatie te verbeteren

Danny

Je omzet verhogen met buitenreclame

Danny

Kantoor thuis: wat heb je allemaal nodig

Danny Bijl

Leave a Comment