Image default
Tips

Hoe kun je als bedrijf je parkeerplaatsen beschermen?

Grond is niet goedkoop, ook niet voor zakelijke doeleinden. Als bedrijf wil je graag parkeerplaatsen rond je gebouw hebben voor je medewerkers en je gasten. Op een industrieterrein zijn die parkeerplekken doorgaan wel veilig, maar het kan zo zijn dat je als bedrijf te maken krijgt met parkeerders die helemaal niets te zoeken hebben op jouw terrein. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerden gebruik kunnen maken van jouw parkeerterrein?

Inzinkbare paal

Je kunt kiezen voor het installeren van een poller, ook wel een bollard genoemd. Je kent pollers waarschijnlijk wel van stadscentra waar alleen bestemmingsverkeer en mogelijk ook stadsbussen toegelaten wordt. Het is een inzinkbare paal die door een hydraulische of elektrische aandrijving uit het wegdek omhoog wordt gestuurd. Alleen voor geautoriseerde voertuigen gaat de paal omlaag. Dit kun je gebruiken om de oprit van je parkeerterrein ontoegankelijk te maken. Heb je echter parkeerplaatsen langs een openbare weg, dan zal je voor iedere parkeerplek die je veilig wilt stellen een aparte poller nodig hebben.

Een handmatig klaphekje

Het grote voordeel van een poller is dat deze automatisch functioneert. Een alternatief hiervoor is namelijk een klaphekje dat je omhoog en omlaag kunt zetten. Dit vergt echter telkens een actie. Wanneer iemand bij het wegrijden het nalaat om het hekje weer terug omhoog te zetten, is de parkeerplaats zomaar door iedere willekeurige passant te gebruiken. Wil je als directeur alleen je eigen parkeerplaats veiligstellen, dan kun je jezelf deze discipline natuurlijk wel aanleren.

Een geautomatiseerde slagboom

Heb je een eigen parkeerterrein met een oprit, dan kun je in plaats van een poller ook kiezen voor een slagboom. Dit is de oude, vertrouwde methode om een parkeerterrein af te sluiten. Ook hiermee kun je ervoor zorgen dat enkel geautoriseerden met hun voertuig op het parkeerterrein kunnen komen. Dit kan door middel van nummerbordherkenning, wat als het werkt een prettig systeem is. Wel moet er iemand op afstand de slagboom kunnen bedienen wanneer een bezoeker zich meldt die wel welkom is maar geen officiële autorisatie heeft.

Hek en toegangspas

Je kunt natuurlijk ook nog kiezen voor een hek dat met behulp van bijvoorbeeld een toegangspas geopend kan worden. Het liefst hoeft de parkeerder daarvoor natuurlijk niet uit de auto te stappen, maar dan moet een vergelijkbaar systeem als bij een slagboom aangelegd worden. Daarnaast moet je natuurlijk investeren in een systeem met pasjes voor al je medewerkers, en er goed op letten dat deze teruggevorderd worden wanneer de medewerker uit dienst gaat. Dit systeem biedt wel de mogelijkheid tot het ‘doorgeven’ van de pas: een medewerker kan een persoon zonder autorisatie toegang geven door zijn of haar pas uit te lenen. Wat wel een prettige bijkomstigheid van een hek rondom je bedrijfsterrein is, is dat het aanzienlijk moeilijker wordt om in te breken bij je bedrijf. Tenzij iemand een pasje uitgeleend heeft, dus.

Je eigen parkeerwacht

Een optie die in eerste instantie een kleine investering lijkt in verhouding tot dure systemen, is het installeren van een bewaker bij de entree van je parkeerterrein. Het gunstige hiervan is dat problemen met de toegang direct opgelost kunnen worden. De bewaker kan op de hoogte gesteld worden van wie er die dag ‘extra’ verwacht wordt, zodat deze probleemloos het parkeerterrein op kan komen. Ook kan de aanwezigheid van een bewaker die het terrein kan overzien de kans op auto-inbraken verkleinen, en dat is een goede service naar je personeel. Het nadeel is echter dat zo’n bewaker je iedere maand substantiële loonkosten oplevert, waardoor een geautomatiseerd systeem op de lange termijn een goedkopere investering kan blijken te zijn.

Bordjes plaatsen

De goedkoopste en waarschijnlijk minst effectieve optie die desalniettemin regelmatig wordt toegepast, is het gebruik van bordjes die aangeven dat de parkeerplekken enkel voor bezoekers van het bedrijf zijn. Dit kan een bordje bij de oprit van het parkeerterrein zijn, maar – zeker langs een openbare weg – is het gangbaar om bij iedere parkeerplek een bordje te plaatsen. De vraag is wel wat de consequentie is voor een foutparkeerder. Wie controleert of het daadwerkelijk om een bezoeker van jouw bedrijf gaat? En wie heeft de autoriteit om op te treden tegen een foutparkeerder? Als je deze vragen niet met overtuiging kunt beantwoorden, is deze optie om je parkeerplaatsen te beschermen waarschijnlijk de minst effectieve.

Related posts

6 redenen om een bedrijfsanimatie te maken

Danny

Krijg de gunfactor tijdens een sollicitatiegesprek

Danny Bijl

10 signalen dat je toe bent aan een nieuwe baan

Mathijs

Leave a Comment