Image default
Ondernemen

Hoe kun je als ondernemer blijven groeien zonder je over de kop te werken?

Het runnen van een bedrijf kan behoorlijk uitdagend zijn, vooral als je wilt blijven groeien. Het kan verleidelijk zijn om langere dagen te maken en jezelf te overwerken om aan de groeiende vraag te voldoen. Maar overwerken kan leiden tot stress en burn-out en kan zo uiteindelijk contraproductief zijn voor je bedrijf, want als jij wegvalt komt niet alleen de groei stil te staan maar mogelijk ook het hele bedrijf. Het is buitengewoon belangrijk om te groeien op een gezonde manier, zowel voor jezelf als voor je bedrijf. Hier zijn enkele tips om te groeien zonder jezelf over de kop te werken.

Tijd verdelen tussen taken en strategie

Om groei te kunnen bewerkstelligen met je bedrijf, is meer nodig dan alleen hard werken. Zonder goede strategie is de kans op duurzame groei klein. Die strategie moet je onderweg ook regelmatig bijstellen omdat je doelen veranderen en simpelweg niet alles wat je bedenkt werkt. Neem het nadenken over de strategie van je bedrijf mee in je werkplanning en beschouw het niet als iets dat je wel even in een verloren moment doet, want dat zijn dan in de praktijk meestal momenten waarop je eigenlijk rust zou moeten pakken. Met andere woorden, verdeel je tijd tussen het uitvoeren van taken en het nadenken over de strategie van je bedrijf.

Leer delegeren

Bij de groei van een bedrijf hoort het aannemen van personeel. Het is immers onmogelijk vanaf een bepaald punt om in je eentje verder te blijven groeien. Eén mens kan niet meer werk leveren dan hij of zij aankan, dus op een gegeven moment houdt het op qua capaciteit en dus ook met het verder uitbouwen van het bedrijf. Maar als je dan die spannende stap genomen hebt om personeel aan te nemen, of ervoor gekozen hebt om je te laten bijstaan door deskundige freelancers, is het zaak om ook daadwerkelijk te delegeren. Dat kan wat oefening vergen, want vaak zijn we erg beschermend en denken we dat we het zelf het beste kunnen. Met die instelling ga je echter inderdaad over de kop werken. Leer dus te delegeren.

Hoe kun je als ondernemer blijven groeien zonder je over de kop te werken?

Prioriteiten stellen

Erg belangrijk als je je niet over de kop wilt werken is leren prioriteiten te stellen. Doe je dat niet, dan verspil je waarschijnlijk een hoop energie aan zaken die in feite relatief onbelangrijk zijn en blijft er geen tijd over voor alle belangrijke zaken. Focus juist specifiek op de belangrijkste zaken die bijdragen aan de groei van je bedrijf. Soms is het beter om een aantal kleine taken te laten vallen, uit te stellen of uit te besteden aan anderen zodat jij je kunt concentreren op de belangrijkste als je groei wilt bewerkstelligen.

Hulp zoeken

Wat zouden we allemaal graag de wijsheid in pacht willen hebben, maar in de praktijk is dat vaak niet zo. Zeker niet als je als ondernemer nog jong bent en in de opbouwfase van je bedrijf zit kun je niet verwachten dat je zomaar weet hoe je alles moet aanpakken. Dan kun je blijven ‘zwemmen’ en hoop energie verspillen aan dingen die niet werken, maar je kunt ook een hulplijn inschakelen. Zoek naar mentoren, consultants, coaches of netwerken die je kunnen helpen bij je strategie en het nemen van belangrijke beslissingen. Een ander perspectief van iemand met meer ervaring kan je helpen om betere keuzes te maken voor de groei van je bedrijf. Durf te leren van anderen. Het leven is leren en dat geldt net zo goed voor het ondernemen.

Pauzes nemen

Een kleiner praktisch detail, maar daardoor niet minder belangrijk, is het inplannen van pauzes. Dat wil er bij gemotiveerde ondernemers nog wel eens bij in schieten. Dat gaat dan vaak een tijdje nog wel goed, maar op een gegeven moment begint het zijn tol te eisen en slaat de stress en de vermoeidheid toe. Pauzes zijn cruciaal, omdat de boog nu eenmaal niet altijd gespannen kan blijven staan. Dat is niet goed voor je en op termijn dus ook niet goed voor je bedrijf, want zonder jou is je bedrijf vleugellam. Maak tijdens het werk af en toe een wandeling om je hoofd leeg te maken en plan verder zeker ook voldoende tijd voor jezelf in om te sporten, te lezen, te reizen of te genieten van je hobby’s.

Het groeien van je bedrijf mag natuurlijk wel snel gaan, maar niet als dat ten koste van jou als mens gaat. Het is echt mogelijk om als ondernemer te blijven groeien zonder jezelf over de kop te werken, maar dan moet je wel bovenstaande zaken serieus nemen. Dan kun je op een gezonde manier groeien en een duurzaam bedrijf opbouwen voor de lange termijn zonder dat je jezelf onderweg verliest.

Related posts

Re-integreren van oudere medewerkers

Mathijs

Werk je voor jezelf of ben je ondernemer

Mathijs

Tips voor het kiezen van een boekhoudprogramma als MKB’er

Dion

Leave a Comment