Image default
Eigen bedrijf

Hoe kun je gezond werken als zzp’er?

Als zzp’er sta je er gevoelsmatig behoorlijk alleen voor. Dat maakt het ook moeilijk om oog te houden voor je eigen welzijn, omdat je zo’n grote verantwoordelijkheid op je schouders voelt rusten. Hoe zorg je ervoor dat je je werk op een gezonde manier aanpakt?

Scheiden werk en privé

Dat als zzp’er je zakelijke financiën en privéfinanciën met elkaar verweven zijn, wil niet zeggen dat je werk en privé helemaal in elkaar moet overlopen. Natuurlijk is het als je thuis werkt lastig om niet je privézaken tot op enige hoogte te vermengen met je werktijd, maar je kunt wel je best doen om het omgekeerde te voorkomen. Ook als zelfstandig ondernemer moet je immers ook het gevoel kunnen hebben dat je rust hebt. Spreek daarom werktijden met jezelf af en laat het daarna voor de volgende dag. Blijf niet ’s avonds je werkmail lezen, maar neem echt de rust die je nodig hebt en verdiend hebt. Het kan helpen om een aparte zakelijke telefoon te nemen naast je privételefoon. Op zich is twee telefoons op zak hebben niet heel praktisch, maar op deze manier kun je voorkomen dat je ook buiten werktijd in je werk gezogen wordt. Bovendien maken twee losse telefoonabonnementen je zakelijke financiële administratie een stukje eenvoudiger, omdat je dan de gehele rekening van je zakelijke telefoon als zakelijke kosten kunt opvoeren.

Vakantie nemen

Het voelt als zzp’er behoorlijk ongemakkelijk om vakantie te nemen, omdat je weet dat je geen geld verdient als je niet werkt. Dat is een groot nadeel ten opzichte van werken in loondienst. Maar dat wil niet zeggen dat je dan maar geen vakantie moet nemen. Stel je erop in dat je een paar weken per jaar niet werkt om een welverdiende vakantie te kunnen hebben. Anders werk je jezelf naar een burn-out toe waardoor je voor langere tijd niet of minder kunt werken, en dat is nog een stuk vervelender dan vanwege je vakantie even geen inkomsten hebben.

Ontwikkeling

Als zelfstandig ondernemer moet je er zelf voor zorgen dat je een ontwikkeling doormaakt. Je hebt geen werkgever die je promotie kan geven, dus moet je het zelf doen. Dat betekent ten eerste dat je je tarieven moet durven verhogen als je je waarde bewezen hebt, zodat je niet keihard moet blijven werken voor een te lage beloning. Daarnaast is het ook belangrijk om uitdaging te blijven houden in je werk, anders krijg je te maken met een zogenaamde ‘bore-out’. Blijf dus op zoek naar nieuw, uitdagend werk waar je je hart aan kunt ophalen én dat ervoor zorgt dat je je blijft ontwikkelen. Ook als dat betekent dat je minder ruimte overhoudt voor een vaste klant op wiens opdrachten je uitgekeken bent geraakt.

Gedeelde smart

Naast bovenstaande zaken, is het ook belangrijk om te beseffen dat je niet de enige bent die ervaart wat jij ervaart. Veel andere zzp’ers zitten in hetzelfde schuitje en hebben te maken met dezelfde uitdaging waar jij mee te maken hebt. Hoewel je er als zzp’er daadwerkelijk vaak alleen voor staat, kan het helpen om met andere zzp’ers te praten over gedeelde zorgen. Zo kun je elkaar ondersteunen, als klankbord voor elkaar fungeren en niet altijd alleen het wiel hoeven uit te vinden. Misschien kom je er zelfs op deze manier achter dat het een goed idee zou zijn om samen een bedrijfsruimte buitenshuis in gebruik te gaan nemen zodat je niet de hele dag alleen thuis zit en toch collega’s om je heen hebt.

Investeren in je gezondheid

Een werkgever heeft verantwoordelijkheden naar werknemers toe om ervoor te zorgen dat zij op een veilige en gezonde manier hun werk kunnen doen. Jij bent je eigen werkgever en werknemer en moet dus zelf de handschoen oppakken. Dat begint bij het zorgen voor ergonomische werkplek die optimaal ingericht is op jouw lichaam. Dat betekent dus een verstelbare bureaustoel, een bureaublad op de juiste hoogte, een computermonitor waarvan de bovenrand op ooghoogte staat en bijvoorbeeld ook polssteunen die ervoor zorgen dat je pols niet overbelast raken wanneer je je toetsenbord of muis gebruikt. Werk je juist vooral met de handen en loop je risico’s tijdens je werk, investeer dan in een gedegen basiskennis over veilig en gezond werken door de VCA cursus af te leggen.

Lukt het niet om bovenstaande zaken te implementeren en op een gezonde manier met je werk om te gaan? Overweeg dan of het toch niet verstandiger is om op zoek te gaan naar een baan in loondienst.

Related posts

Als zelfstandige een aov afsluiten: goed idee?

Danny Bijl

Eigen bedrijf starten zonder geld

Danny

CRM systemen vergelijken – onze top 10

Danny

Leave a Comment