Image default
Tips

Hoe maak je thuiswerken minder saai?

Thuiswerken is saai. Daar, we zeggen het gewoon. Vooral als je gewend bent om met mensen om je heen te werken, is door een werkdag komen als je alleen thuis zit te werken een aardige opgave. Veel kleine ondernemers weten niet beter, maar zij die door de coronamaatregelen op huis aangewezen zijn, zullen aardig wat prikkels missen. Nu kunnen we werken vanuit huis niet leuk maken, maar we kunnen wel wat tips voor thuiswerken geven die het wat draaglijker en minder saai maken.

Verlies het contact met je collega’s niet

Het contact met collega’s vermindert natuurlijk sterk als iedereen op een andere locatie aan het werk is, en beperkt zich tot enkel functioneel contact. Dat is jammer, want collega’s maken werken binnen een bedrijf juist leuker. Overweeg daarom of het mogelijk is om dagelijks een bijpraatmoment met collega’s te plannen via videobellen, zodat je elkaar toch nog even ziet en spreekt en eventuele vragen en updates met elkaar kunt delen. Je hoeft natuurlijk je vragen en updates niet per se op te sparen voor die momenten. Als je iets te melden of te vragen hebt aan een collega, moet je vooral niet schromen om de telefoon te pakken. Doe dit in plaats van het sturen van een mailtje. Niet alleen heb je dan sneller antwoord, maar je hebt ook even met iemand anders kunnen praten.

Luister naar muziek

Het is nergens voor nodig om in volledige stilte te werken als je alleen zit te thuiswerken. Op kantoor is vaak ‘not done’ om je af te sluiten door tijdens het werken naar muziek te luisteren. Thuis stoot je daar niemand mee voor het hoofd. Je kunt je muziek zelfs hardop draaien als je wilt, al is dat wat onhandiger als je snel moet reageren op een binnenkomend telefoontje. Haal dus je favoriete platen maar tevoorschijn voor een uitgebreide luistersessie tijdens het werken. Probeer natuurlijk wel even in te schatten of je met muziek aan kunt werken zonder er te veel door afgeleid te worden. Het kan verschil maken in welke taal er gezongen wordt. Als je in het Nederlands teksten moet maken, kan het storend zijn om naar Nederlandstalige muziek te luisteren, bijvoorbeeld. Houd het volume ook beperkt, zodat de muziek vooral een beetje op de achtergrond blijft. En zing gewoon lekker mee met je favoriete stukjes, zodat je toch nog wat extra plezier in je dag brengt. Zo kun je toch nog een beetje het thuiswerken leuk maken.

Even eruit tijdens de lunchpauze

Veel meer dan wanneer je met anderen op kantoor werkt, kun je bij thuiswerken zelf bepalen wanneer je eet. Dat kan dus ook gewoon onder het werken, als het werken dat toelaat. Zo kun je ook je lunchpauze overhouden om iets anders te doen dan eten. Gebruik de tijd om een wandelingetje buiten te maken en eventueel wat kleine boodschapjes te doen. Zo kun je even de benen strekken en kom je even in een andere omgeving dan alleen je eigen huis en werkplek. Mogelijk heb je dan ook even wat mensen om je heen, wat toch een kleine sociale impuls aan je dag geeft. Als groet je elkaar alleen maar even of is het alleen bij de kassa tijdens het afrekenen. Het kan je even wat afleiding bieden en het is ook nog eens goed voor het lichaam om even in beweging te komen.

Een telefoontje plegen tijdens de lunchpauze

Is het slecht weer? Dan heb je vast ook geen zin om tijdens de lunchpauze even het huis uit te gaan. In dat geval kun je tijd misschien gebruiken om even te bellen met iemand. Veel mensen hebben immers momenteel een wat eenzaam leven en zijn aangewezen op thuiswerken. Zo bied je niet alleen jezelf afleiding en sociaal contact, maar doe je ook de ander een lol door diegene wat aandacht te schenken en wat afleiding te bieden. Bel je ouders eens, een vriend waarvan je weet dat die ook thuis moet werken, of bel met een collega om bij te kletsen over iets anders dan werk.

Uiteindelijk moeten we met z’n allen de moed erin houden in deze tijden. Zzp’ers die vanuit huis werken vinden vast dat gelegenheidsthuiswerkers zich aanstellen door daarover te klagen. Maar zijn dan ook niet gewend om elke werkdag mensen om zich heen te hebben. Ben jij dat wel, dan is thuiswerken wel degelijk een ingrijpende verandering in je leven.

Related posts

De beste manier om klanten jouw bedrijf te laten vinden

Danny Bijl

De beste tips voor duurzame relatiegeschenken

Danny Bijl

5 tips om onverwacht snelle groei van je bedrijf in goede banen te leiden

Dion

Leave a Comment