Image default
Tips

Hoe moet een zakenman zich presenteren?

In de zakenwereld kun je met eigenzinnigheid een eind komen, maar als je zaken moet doen met zakelijke relaties, heb je wel aan hun standaarden te voldoen om succesvol te zijn. Of het je nu ligt of niet, zakelijk en professioneel overkomen vergt het confirmeren aan een bepaalde conventie waarmee je laat blijken dat je het serieus neemt. Presentatie is dus een belangrijk ingrediënt voor of je succes boekt of niet. Hoe moet een zakenman zich presenteren?

Formele kleding

Als je zaken wilt doen, is het in principe nooit spijkerbroekendag. Comfort is niet de hoogste prioriteit voor een zakenman. Een professionele uitstraling zou dat wel moeten zijn. Daarom is het de conventie om als zakenman zakelijk-formele kleding te dragen. Draag een mooi pak dat je goed staat en goed past, zodat je zo goed mogelijk tot je recht komt. Daarbij draag je uiteraard een sober bijpassend overhemd. Afhankelijk van in welke kringen je je begeeft hoort daar vervolgens ook nog een das bij, maar we geven ruiterlijk dat het daar wel erg in rood slaat qua comfort. Qua kleur is het het beste om te kiezen voor een pak in een klassieke tint, zoals zwart, grijs, marineblauw of donkerbruin. Dit komt zakelijk en professioneel over. De schoenen die je eronder draagt zijn ook netjes en relatief formeel. Het liefst past je riem bij je schoenen.

(Bij)passende accessoires

Is je outfit af met een goed passend pak in een sobere kleur met een net overhemd eronder? Eigenlijk niet. Het zijn de details die uitmaken hoe je echt overkomt. Daarom durven we wel te beweren dat het toevoegen van subtiele accessoires jouw professionele uitstraling als zakenman kunnen aanvullen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een net horloge en minimalistische sieraden die wel gezien worden maar niet te veel aandacht trekken. Het is zaak om het zeker niet te overdrijven, want veelal zijn het eenvoud en elegantie die in zakelijke omgevingen het meest worden gewaardeerd. Draag je een tas bij je, zoals een aktetas of een laptoptas? Dat maakt dit onderdeel uit van hoe je je presenteert. Kies dus wijs, zodat je tas past bij de professionele en zakelijke uitstraling die je nastreeft. Je wilt er immers uitzien als een man die serieus te nemen is.

Hoe moet een zakenman zich presenteren?

Persoonlijke hygiëne en verzorging

Al het bovenstaande wordt teniet gedaan als je er onverzorgd uitziet en een onaangename geur verspreidt. Daarom is zeker ook voor een zakenman persoonlijke hygiëne en verzorging essentieel. Een zakenman moet schoon en netjes zijn als hij professioneel wil overkomen en mensen niet wil afstoten. Dat betekent dat je voor de dag komt met verzorgd haar, schone nagels, een goede deodorant, aangename aftershave in de juiste hoeveelheid en een frisse adem. Ook is regelmatig scheren of het bijhouden van gezichtshaar belangrijk. Een zorgvuldig onderhouden baard of snor met een nette uitstraling kan ook acceptabel zijn, maar overweeg wel even wat jouw keuze voor snor en/of baard nu eigenlijk uitstraalt. Toets het als nodig bij anderen om je ervan te verzekeren dat je niet toch iets wat zakelijk gezien niet passend is uitstraalt met je gezichtsbeharing, hoe netjes je het ook bijhoudt.

Zelfverzekerd maar respectvol

Ook als je al het bovenstaande geheel op orde hebt, kun je nog een modderfiguur slaan. Je houding maakt immers ook een groot deel uit van hoe je je presenteert aan je zakelijke relaties. Om zaken te kunnen doen, is zelfverzekerd essentieel. Anders word je niet serieus genomen en wordt er over je heen gelopen. Er ligt echter een dunne lijn tussen zelfverzekerdheid en arrogantie, en dat is een grens die je niet moet overtreden. Het is zaak om respectvol te zijn en blijven. Je moet je te allen tijde bewust zijn van je lichaamstaal en communicatiestijl. Het kan geen kwaad om wat training te volgen op dit gebied of om feedback hierover te vragen, zodat je er niet de fout mee ingaat en het (onbewust) verpest voor jezelf.

Nu is het heel denkbaar dat veel, als niet alle, van deze dingen vanzelf komen voor jou. Misschien ben je al lange tijd succesvol en heb je helemaal geen tips nodig. Maar als je nog vroeg in je carrière zit en een hoop te winnen en bewijzen hebt, dan is vooral het bewustzijn van wat professioneel is en wat je uitstraalt iets heel belangrijks. Sta er extra bij stil. Check alles nog eens goed. Ben je er echt helemaal klaar voor? Het zou immers zonde zijn als je presentatie je in de weg gaat zitten om te bereiken waar je voor komt.

Related posts

Ondernemen met HSP, enkele tips

Mathijs

Goed verandermanagement, hoe doe je dat?

Sharon Niessen

Hoe kan je zorgen dat je je competitie altijd voor blijft?

Danny

Leave a Comment