Image default
Beurzen Finance Financieel Geld Tips

Hoe kan je rendement behalen in 2017

In het huidige economische en politieke klimaat is het belangrijker dan ooit om goed na te denken over je beleggingen. De gebeurtenissen van het afgelopen jaar hebben hun weerslag gehad op de financiële markten. Sinds het Brexit-referendum is de pond sterk gedaald en er heerst nog grote onduidelijk hoe de Brexit de financiële markten zal beïnvloeden. Daarentegen heeft de Dow Jones de grens van 20.000 punten in januari overschreven. Volgens sommigen is dit te danken aan de positieve invloed die Donald Trump zal hebben op de Amerikaanse economie, onder meer omdat hij extra wil investeren in de infrastructuur, hij de belasting voor bedrijven wil verlagen en de wetgeving voor de financiële markten wil versoepelen. Recent heeft Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem echter nog gewaarschuwd dat een versoepeling van de regels voor de financiële sector zou kunnen leiden tot de volgende crisis.

Lage rente

Door de onzekere politieke situatie zou je ervoor kunnen kiezen om geen risicovolle investeringen te doen en desnoods je geld op de spaarrekening te laten staan. Door de lage rente levert dit echter vrijwel niks op. Zo komt de variabele rente op de spaarrekeningen van de grote Nederlandse banken niet boven de 0,30% uit, en zelfs bij de internetbanken is de rente niet hoger dan 0,55%. Het is nog onzeker wanneer de Europese Centrale Bank, die de spaarrente beïnvloedt, deze zal verhogen.

Belasting

Hoewel de spaarrente op dit moment vrijwel 0% is en het onzeker is hoe de financiële markten zich zullen ontwikkelen, is het belangrijk om toch te investeren. De Belastingdienst heft namelijk belasting op je eigen vermogen, ongeacht het rendement dat je behaalt. Als je dus besluit om al je geld op de spaarrekening te laten staan, zal de belasting die je over het eigen vermogen moet betalen hoger zijn dan het rendement dat je hebt behaald. Om te voorkomen dat het eigen vermogen afneemt door de vermogensbelasting, moet je dit beleggen.

Investeren in aandelen

Je bent het beste af door niet alleen de spaarrekening te vermijden, maar ook obligaties. De spaarrente beïnvloedt namelijk ook de rente die wordt betaald op obligaties van bedrijven en overheden. Hoewel de rente in het afgelopen jaar is gestegen, blijft deze onder historische niveaus. Veel meer rendement kan je behalen door te investeren in aandelen. Niet alleen de Dow Jones is sterk gestegen, maar ook de AEX heeft zich positief ontwikkeld. Het is echter onzeker hoe de AEX zich verder zal ontwikkelen in 2017. Eind 2016 verwachtten analisten een marginale koersstijging van 1% vanwege de nationale verkiezingen in Europa en onzekerheid over de toekomst van de euro. Hoewel beleggen in aandelen dus het hoogste rendement kan opleveren, brengt dit ook het meeste risico met zich mee.

Risico laag houden

Er zijn echter manieren om dit risico zo klein mogelijk te houden. Je kunt eraan denken om je risico te diversifiëren. Als je investeert in meerdere aandelen en industrieën, zal een koersdaling van een aandeel je portefeuille maar beperkt beïnvloeden. Je kunt je risico spreiden door zelf je portefeuille samen te stellen, te investeren in ETF’s die een gehele index imiteren, of je investering uit te besteden aan een fondsbeheerder. Je kunt ook investeren in bedrijven die minder gevoelig zijn voor de ontwikkelingen in de economie zoals nutsbedrijven.

Er zijn op dit moment zeker mogelijkheden om rendement te behalen. Op dit moment is het alleen extra belangrijk om te denken aan de risico’s die de huidige economie en politiek met zich meebrengen

Related posts

5 tips om internationaal transport te organiseren

Mathijs

Pakketjes van je webshop verzenden, waar moet je aan denken?

Mathijs

Zakelijke auto aanschaffen? Deze 10 modellen worden het vaakst gestolen

Dion

Leave a Comment