Image default
Tips

Hoe stel je de positie van je monitor op een ergonomisch verantwoorde manier af?

Sommigen van ons werken met de handen en belasten hun lichaam in een aantal gevallen behoorlijk. Anderen werken echter dag in, dag uit achter de computer en denken misschien dat hun lichaam daardoor weinig te verduren heeft. Natuurlijk moet je af en toe even de benen strekken om wat beweging te krijgen, denken velen. Maar dat is niet voldoende om de kans op lichamelijke klachten te verminderen. Een ergonomische werkplek is van groot belang. Daar hoort een bureau op de juiste werkhoogte bij, een comfortabele en juist afgestelde bureaustoel ook. Maar ook de monitor waar je de hele dag naar tuurt moet op een ergonomisch verantwoorde manier afgesteld zijn. Wij leggen je uit hoe je dit kunt doen.

Zorg dat je de hoogte goed kunt verstellen

Veel monitoren hebben een voet waarmee je de stand van de monitor wat kunt aanpassen. Dat is een prettige optie om te hebben, maar het is niet voldoende om echt de monitor op de perfecte hoogte en stand te krijgen. Natuurlijk kun je er een stapelboeken onder leggen, maar los van het feit dat dit geen chique oplossing is, is het in het geval van een gedeelde werkplek of flexwerkplek niet praktisch. Een monitorbeugel met een arm die in verschillende standen kan worden gezet biedt uitkomst. Deze bevestig je aan de muur, dan bevestig je de monitor eraan en vervolgens kun je deze stellen. Geschikte monitor beugels vind je in het assortiment van Newstar. Voor de werkplekken waar het nodig is om met meerdere schermen te werken hebben zijn ook een monitor beugel voor 2 schermen,en zelfs ook nog beugels waar je meer dan twee schermen tegelijk aan kunt bevestigen. Ga voor de juiste monitor beugel naar de echte monitorbeugelexpert.

De bovenrand van de monitor op ooghoogte zetten

Je hebt nu de beugel, nu is het een kwestie van de juiste hoogte vinden voor je monitor. Idealiter kijk je naar je scherm met licht naar beneden gebogen nek. Om dit te bereiken, moet je de bovenrand van je monitor op ooghoogte zetten. Doe dit nadat je de hoogte van je werkblad en je bureaustoel afgesteld hebt.

Plaats altijd een monitor recht voor je

Een licht gebogen nek is goed, een gedraaide nek niet. Stel je namelijk eens voor dat je de hele dag met gedraaide nek moet zitten. Dat levert geheid klachten op. Plaats daarom je monitor altijd recht voor je. Maar wat moet je doen als je met meerdere schermen werkt? Dan is het onvermijdelijk dat je een deel van de tijd zult moeten bijdraaien om op de andere schermen te kijken. Zorg in ieder geval bij één monitor voor het comfort van het recht vooruit kunnen kijken. Aanvullende beeldschermen kunnen schuin naast de monitor voor je geplaatst worden. Wanneer je langere tijd op een schuin gepositioneerd scherm moet kijken, is het beter om je stoel bij te draaien dan om met gedraaide nek te zitten.

Naast een goede zithouding is de juiste positie van je monitor ook van belang.

Niet te dicht op je scherm zitten

Het is raadzaam om niet te dicht op je monitor te gaan zitten. Dit is zowel voor je ogen als je nek oncomfortabel. We een aantal marges die verschillen per grootte van het beeldscherm. Bij een groot beeldscherm van 21 inch moet je minimaal 75 centimeter van de monitor afzitten, en maximaal 105 centimeter. Met een 19 inch beeldscherm is de afstand 70 tot 95 centimeter. Een monitor van 17 inch vereist een afstand van 60 tot 85 centimeter tussen het scherm en je ogen. Is je beeldscherm 15 inch groot, dan is het raadzaam om er minimaal 55 centimeter vanaf te gaan zitten en maximaal 75 centimeter. Bij een klein scherm van 14 inch is de vereiste afstand tussen ogen en monitor 50 tot 70 centimeter.

Rekening houden met de lichtinval

Niet alleen is het niet prettig voor je ogen om te dicht op het beeldscherm te zitten, het is ook bijzonder vermoeiend voor je ogen wanneer er van achter je monitor veel licht komt. Deze moeten dan voortdurend werken om het scherpe contrast te corrigeren. Hier wordt je simpelweg heel moe van. Evengoed is het onprettig als er van achter je veel licht je komt. Je lost deze problemen op door je beeldscherm haaks op een raam te plaatsen. Het licht komt dan van de zijkant. Daarnaast is het ook belangrijk om goed te kijken naar het licht in de ruimte. Is dit er voldoende, en is het goed gespreid? Zo niet, dan kun je last krijgen van spiegelingen op je beeldscherm, en dat is hoogst irritant.

Related posts

Zorgplicht Accountant

Danny

Een chic kantoor; zo richt je die in

Danny Bijl

Extra korting op kantoorinterieur

Danny

Leave a Comment