Image default
Personeel

Hoe vind je het beste IT-personeel? 5 tips!

Op bijna elk terrein is het tegenwoordig heel makkelijk om aan goed personeel te komen. HR, sales, marketing en communicatie, er zijn genoeg mensen opgeleid en er zijn veel werkzoekenden. In de IT is het helaas een ander verhaal, daar geldt nog steeds dat de vraag aan goed personeel een heel stuk groter is dan het aanbod. Bedrijven hebben met namen moeite om hoog opgeleid ICT-personeel te vinden. Vacatures blijven lang openstaan, daardoor blijven zaken te lang liggen en blijft groei achter.

Hoe krijg je nou het beste talent in de sector geïnteresseerd in jouw bedrijf?

  • Schakel een gespecialiseerd (recruitment)bureau in. Daar hebben ze kennis van de markt en onderhouden ze contacten met goede specialisten. Ze weten wie waar werkzaam is en wie open staat voor een overstap. 13% van de IT’ers wisselde van baan nadat ze actief voor een functie benaderd werden. Brunel heeft bijvoorbeeld verschillende IT vacatures, maar heeft ook  IT’ers beschikbaar die jouw bedrijf kunnen versterken.
  • Biedt opleidingsmogelijkheden aan. Er is geen bedrijfstak waar de ontwikkelingen zo snel gaan als in de IT-sector. Zorg daarom dat je personeel op de hoogte blijft van de nieuwste innovaties, technologieën en trends. Ben je bang om te investeren in personeel dat mogelijk weer overstapt naar een andere werkgever? Draai het eens om; wat als je niet in ze investeert en geen trainingen aanbiedt en ze blijven. Geen aantrekkelijk scenario, toch? Met trainingen hou je je personeel up to date en tevreden.
  • Zorg voor doorgroeimogelijkheden. Wil je werknemers graag voor langere tijd aan je binden? Zorg dan niet alleen voor doorgroeimogelijkheden maar vertel je personeel ook waar ze naartoe door kunnen groeien, maak het tastbaar. Ga regelmatig met je personeel om tafel zitten en bespreek de wensen die ze hebben voor de toekomst. Bied perspectief. Wil iemand doorgroeien naar een positie waar hij de skills (nog) niet voor heeft, laat hem dan leren en groeien.
  • Zorg voor goede secundaire voorwaarden. Niet alleen salaris telt bij het aannemen van een baan, werknemers kijken ook naar secundaire zaken. Zoals eerder gezegd zijn opleidings- en doorgroeimogelijkheden belangrijk. Ook het pensioen van je werknemers moet je uiteraard goed regelen. Maar leg je personeel vooral ook een beetje in de watten. In Silicon Valley is het pamperen van IT-personeel misschien een wat doorgeslagen met de beste chefs in het bedrijfsrestaurant, dry clean services, de mooiste kantoorinrichtingen. Maar het zal zeker niet tegen je werken als je je best doet om mensen zich geliefd en thuis te laten voelen op kantoor.
  • Denk ook aan het aannemen van tijdelijk personeel. Iedereen is zo naarstig op zoek naar goed IT-personeel dat ze mensen dan ook meteen het liefst lang aan ze binden. Maar jonge mensen zijn niet op zoek naar een baan voor het leven en geven ook in een tijdelijk baan of opdracht het beste van zichzelf. Maak niet de fout te denken dat tijdelijk personeel minder waard is dan vast personeel. Want wat is in de huidige tijd eigenlijk het verschil tussen vast en tijdelijk, die begrippen gaan steeds meer door elkaar heen lopen.

Hopelijk vind jij met behulp van deze tips het juiste personeel!

Related posts

Personeelsproblemen bij de overheid

Mathijs

Minder piekeren over werk

Dagmar

Blended Learning inzetten voor je bedrijf

Mathijs

Leave a Comment