Ik voel me eenzaam en alleen: het is een veel gehoorde klacht bij zelfstandigen zonder personeel. Veel zzp’ers werken thuis en moeten leren omgaan met de eenzaamheid die dat met zich mee kan brengen. Je bent de enige persoon binnen je bedrijf, dus je hebt geen collega’s, en het aannemen van een medewerker is een last die de meesten niet kunnen dragen. Het gevolg is dat een zzp’er daarom veel werkdagen in zijn eentje doorbrengt. Dat levert een situatie op die deprimerend kan werken, met alle gevolgen van dien. Daarom geven wij hier zes bruikbare tips tegen eenzaamheid als zzp’er.
Flexwerkplek gaan gebruiken
In je thuiskantoor kan het aardig stil zijn. Maar je hoeft niet thuis te werken, want je kunt ook een externe flexwerkplek huren. Doorgaans zijn dat kantoorgebouwen met goede faciliteiten waar verschillende zzp’ers een werkplek huren om onder de mensen te kunnen zijn, en mogelijk ook te netwerken. Deze manier van werken noemt met ‘coworking’. Zo kun je je werk doen, maar ben je ook onder de mensen en kun je aanspraak hebben. Je moet er wel wat geld voor over hebben, maar dan verzeker je je wel van ‘collega’s’ die niet je loonlijst staan en hoef je je niet iedere werkdag weer eenzaam en alleen te voelen.
Netwerkbijeenkomst
Wil je niet betalen voor een externe werkplek, maar toch andere ondernemers ontmoeten, dan kun je ook netwerkbijeenkomsten bezoeken. Dat is ook een goede plek om nieuwe klanten te vinden of juist mensen die iets voor jou kunnen betekenen. Spreek af met mensen die je ontmoet waar je een klik mee hebt om nog eens keer samen koffie te gaan drinken.
Stagiair
Een andere manier om je minder eenzaam te voelen in je werk, is door je bedrijf op te werpen als leerwerkplek. Dat bied je de mogelijkheid om stagiairs aan te nemen. Dat vergt natuurlijk ook inzet van jouw kant, want je moet je stagiairs ook daadwerkelijk wat leren en je moet feedback geven. Maar met een stagiair ben je niet meer alleen aan het werk én kun je een aantal werkzaamheden uit handen geven. Het bieden van een stagevergoeding is niet verplicht, maar wel netjes. Vaak gaat dit echter maar om een klein bedrag.
Andere zzp’er inhuren
Heb je eigenlijk te veel werk om in je eentje aan te kunnen? Het aannemen van een medewerker brengt een hoop verplichtingen met zich mee die het oninteressant maken. Maar je kunt natuurlijk ook een andere zzp’er inhuren om een aantal taken op zich te nemen. Zo kun je toch met iemand samenwerken, zonder dat je met alle werkgeversverplichtingen te maken krijgt. Let er wel op dat de zzp’er in kwestie ook andere opdrachtgevers heeft, anders gaat de Belastingdienst verkapte loondienst vermoeden.
Werken in een horecagelegenheid
Wil je niet betalen voor een flexwerkplek maar het liefst wel buiten de deur werken? Dan zou je ook eens in een horecagelegenheid kunnen gaan werken met je laptop. Je ontmoet daar niet per se gelijkgestemden, maar je ben wel in een omgeving met andere mensen. Ook heb je een aantal keer contact met een ober om een drankje of de lunch te bestellen. Dan heb je toch wat interactie gehad en minder het gevoel gehad dat je de hele dag alleen bent geweest. Niet elke horecagelegenheid stelt het overigens op prijs dat mensen aan hun tafel gaan zitten werken, dus het minste wat je kunt doen is een goede klant zijn en niet op een hele dag maar één kop koffie te bestellen.
Sociaal leven een boost geven
Wat te doen als je je nog steeds eenzaam voelt omdat bovenstaande tips niet werken voor jou? Als je je sociale behoeftes niet uit je werk kunt halen, kun je dit proberen te compenseren door je sociaal leven in je vrije tijd een boost te geven. Spreek in de avonden en weekenden vaker af met vrienden of familie. Of wordt lid van een sportvereniging of een andere vereniging waar je onderdeel van een groep kunt gaan uitmaken die elkaar wekelijks treft. Ook kun je een cursus gaan volgen, waarbij je in een klasje terecht komt. Heb je geen partner? Investeer dan wat extra tijd in dating, door bijvoorbeeld gebruik te maken van datingsites of datingapps.